Επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης με θέμα την βιωσιμότητα του ορυχείου Προσηλίου στα Σέρβια και τις απολύσεις που θα προκύψουν αν αυτό κλείσει.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Λευτέρης Αδάμ και ο Γενικός Γραμματάς Σάκης Τολιόπουλος, γνωστοποιείται στον Υπουργό η απόλυση των μισών εργαζομένων του ορυχείου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη λόγω μειωμένου κύκλου εργασιών.
Η επιστολή κοινοποιείται ακόμη και στον Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη και στους Βουλευτές Π.Ε Κοζάνης.
Αναλυτικά η επιστολή
“Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη της περιοχή μας στηρίχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΔΕΗ και στις δραστηριότητες γύρω από αυτήν.
Για μία περιοχή που έζησε 70 ολόκληρα χρόνια σε κοινό δρόμο με τη ΔΕΗ και τις πολλαπλές τις δράσεις χρειάζονται χρόνος και χρήματα, ώστε να γίνει ορθά και δίκαια η μετάβαση σε ένα καινούριο μοντέλο-τρόπο ζωής. Δεν είναι απαίτηση, είναι το αυτονόητο που δικαιούται η περιοχή.
Μετά την ανακοίνωση, από την Κυβέρνηση, του νέου ΕΣΕΚ καθώς και την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης από την ΔΕΗ, οι αλλαγές που επήλθαν ήταν τόσο σαρωτικές που τα έντονα σημάδια της απολιγνιτοποίησης, έγιναν αμέσως ορατά.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φέτος στο ΛΚΔΜ θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας και μόνο από την μείωση των προσλήψεων στα δίμηνα και οκτάμηνα. Αν αυτό δεν είναι «βίαιο», τότε πραγματικά τι είναι;
Η Δίκαιη Μετάβαση την οποία επικαλείσθε, θα είναι πραγματικά ΔΙΚΑΙΗ, μόνον αν δοθεί στην περιοχή περισσότερος χρόνος έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αποτρέψουν το βίαιο και άδικο και θα συνδεθούν με την ανάπτυξη.
Μία, λοιπόν, από τις περαιτέρω σοβαρές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι και το πρόβλημα βιωσιμότητας που έχει δημιουργηθεί στο Ορυχείου Προσηλίου.
Στο Ορυχείο δραστηριοποιείται η εταιρία Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε η οποία ανακοίνωσε ότι τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 θα απολύσει 38 εργαζομένους επί συνόλου 79, με την διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.
Να προσθέσουμε σε αυτές τις απολύσεις και την απώλεια των θέσεων εργασίας από τους εργαζόμενους – ιδιώτες φορτηγών οχημάτων καθώς μειώνεται δραματικά το μεταφορικό έργο, επειδή η απορρόφηση του εξορυσσόμενου λιγνίτη από τη Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε. και τη ΔΕΗ Α.Ε, αλλά και από την ΛΑΡΚΟ λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια, είναι μικρή και συνεχώς μειούμενη.
Στην περιοχή των Σερβίων που είναι υψηλός θύλακας ανεργίας, στο πρόβλημα βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ και του μαρμάρου προστίθεται και το ορυχείο προσηλίου, που ουσιαστικά σημαίνει πως κατεδαφίζετε πλέον η βιομηχανική, μεταλλευτική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
κ. Υπουργέ
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας στην Χώρα μας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ το σύνολο των ανέργων στον Ν. Κοζάνης για τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονται στους 20.000 και στην Δυτική Μακεδονία στους 35.000.
Ο δε αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο περίπου κατά 3.000 στον Ν. Κοζάνης και κατά 5.000 στην Περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με αυτά τα δεδομένα, σε μια περιοχή που αιμορραγεί, η απώλεια έστω και μία θέσης εργασίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες και στηριζόμαστε πλέον στην δική σας μέριμνα-παρέμβαση για την αποτροπή των απολύσεων και την εξεύρεση λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ορυχείου.
Κύριε Υπουργέ
Με δεδομένη την κατάσταση όπως περιγράφεται ανωτέρω, δυστυχώς δημιουργούνται προϋποθέσεις τεράστιας αύξησης της ανεργίας και ερήμωσης της περιοχής μας, χωρίς περιθώρια αναστροφής.
Εκτιμούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από κανέναν. Αντίθετα, θεωρούμε πως είναι θεμιτή μία από κοινού συνεργασία με τους φορείς της περιοχής για την διαμόρφωση προοπτικών και καλύτερων καταστάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει του αναμενόμενου Master Plan για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικών περιοχών, αιτούμεθα μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να αναπτύξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η περιοχή των Σερβίων αλλά και ο Ν. Κοζάνης γενικότερα και να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις.”