Επιστολή των εργαζομένων της Τηλεθέρμανσης στον Πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψης του στην Κοζάνη- Μεταξύ άλλων ζητούν επιδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για να καλυφθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους

3 Min Read

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον οποίο καλούν να δώσει λύση στην τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης που προέκυψε από την εκτόξευση των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης, απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων της Επιχείρησης με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως σε επιστολή τους προς τον ίδιο πριν από δυο χρόνια που αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚ «τίποτα δεν αντιμετωπίστηκε.»

Οι εργαζόμενοι μιλούν για συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούνται από την εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και αναφέρουν πως η δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΥΑΚ το 2022 αυξήθηκε κατά 102,31% σε σχέση με το 2021 κατά περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το 2021 να καταγράψει ζημιές η Επιχείρηση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Παρόμοια εκτόξευση, έχουν σημειώσει και τα δικαιώματα ρύπων.

«Με δεδομένο πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Επιχείρησης δεν ξεπερνά τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπάρχει πραγματική και αντικειμενική αδυναμία για να μπορέσει να εξυπηρετήσει η ΔΕΥΑΚ ένα τέτοιο κόστος, το οποίο προκαλείται εξ αιτίας της απόφασης για την απολιγνιτοποίηση, χωρίς να τύχει της ανάλογης χρηματοδότησης. Ένα κόστος που επί της ουσίας δημιουργεί διαρκώς ένα τεράστιο χρέος- θηλιά στο λαιμό της Επιχείρησης» αναφέρουν σε ένα σημείο της επιστολής τους οι εργαζόμενοι.

Ζητούν να επιδοτηθούν οι Τηλεθερμάνσεις της περιοχής από την Κυβέρνηση προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για να «κρατηθούν στα πόδια τους. Για όλους εμάς στην ΔΕΥΑΚ η τηλεθέρμανση δεν είναι ένας λογαριασμός είσπραξης χρημάτων, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο επιστρέφει στον καταναλωτή στο πολλαπλάσιο τα όποια χρήματα δαπανά για να το έχει» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζητούν να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, να χρηματοδοτηθεί στο 100% το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης με την ΣΥΘΗΑ και να ενταχθεί και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τηλεθερμάνσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Κατερίνα Κοζιάκη

 

Μοιραστείτε την είδηση