Επιστολή του μηχανικού Χάρη Βαρδάκα με θέμα «Ο Δήμος Κοζάνης επιχειρεί την κατάργηση της υπό διάνοιξη πλατείας επί των οδών 11ης Οκτωβρίου- Αριστοτέλους – Θερμοπυλών και Ροδόπης εμβαδού 1.200 μ2

3 Min Read

Δημοτική Σύμβουλος της σημερινής δημοτικής παράταξης του Λ. Ιωαννίδη με πρόσφατη δημοσίευση της στις 19-3-2019 προτείνει και ζητάει την αγορά από τον Δήμο δύο παλαιών και εγκατειλημμένων οικιών που βρίσκονται σε ένα χώρο με παλιά και εγκατειλημμένα κτίσματα και αυλές μεταξύ των οδών Αριστοτέλους-11ης Οκτωβρίου- Θερμοπυλών-Ροδόπης και την προέκταση της Κωνσταντινουπόλεως για να γίνει μουσείο της Αποκριάς.
Όμως εκεί προβλέπεται από το σχέδιο πόλεως του 1929 που ισχύει και σήμερα να δημιουργηθεί πλατεία, μεγάλη για την δεδομένα της Κοζάνης, εμβαδού περίπου 1.200 μ2, την οποία η σημερινή Δημοτική αρχή των Οικολόγων θέλει να καταργήσει, αφού, όπως γράφει, η ανωτέρω Δημοτική Σύμβουλος υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δύο αρμοδίων Αντιδημάρχων και προφανώς και του Δημάρχου αλλά και οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει.
Να σημειώσουμε ότι πριν 22 χρόνια η τότε Δημοτική Αρχή είχε επιχειρήσει να καταργήσει πάλι την πλατεία αυτή, αλλά αντέδρασαν οι Κοζανίτες υπέγραψαν υπομνήματα ένα των οποίων είχε 270 υπογραφές και η κατάργηση ματαιώθηκε.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση αυτής της πλατείας, πράγμα άλλωστε που είναι και αντισυνταγματικό.
Μήπως το ίδιο σκέπτονται οι ¨οικολόγοι « της σημερινής Δημοτικής Αρχής και δεν ανοίγουν και τους άλλους ακόμη αδιάνοικτους δρόμους που είναι δεκάδες. Θα τους καταργήσουν;
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο σχέδιο πόλεως του 1929 προβλεπόταν να γίνει μια όμοια πλατεία στο ανατολικό προς αυτήν οικοδομικό τετράγωνο, η οποία δυστυχώς καταργήθηκε καταχρηστικά εξ αιτίας ανεπαρκούς αντιδράσεως της τότε Δημοτικής Αρχής περί το 1980 και έγινε πολυκατοικία, (πράσινη), ΄Εκτίσθηκε επί ρυμοτομουμένου’.
Δεν δικαιολογείται η μεγάλη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την διάνοιξη πλήθους δρόμων ή τμημάτων των που έπρεπε να γίνει πριν χρόνια, και παραμένουν ακόμη και σήμερα αδιάνοικτοι, αφού, όπως είναι αυτονόητο, προηγηθεί η αποζημίωση των ιδιοκτητών.
Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας η Κοζάνη, πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, να έχει αυτήν την εικόνα με τους αδιάνοικτους δρόμους στο κέντρο της και όχι μόνο και ο Δήμος να ασχολείται με εξωπραγματικά και «φαραωνικά ‘» και επικίνδυνα θέματα, όπως το ΣΒΑΚ που μόνο ζημιά θα φέρουν στην πόλη.
Και τα παραπάνω δεν είναι fake news, προκύπτουν από το γραπτό κείμενο της ανωτέρω Δημοτικής Συμβούλου.

Χάρης Βαρδάκας
Πολ. Μηχ/κός
Κοζάνη

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση