Επιστροφή στους λιγνίτες με… μισή καρδιά

3 Min Read

Πως η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία «βάζει» μπροστά τον λιγνίτη

Στο «φουλ» μπαίνει η εξόρυξη λιγνίτη για να τροφοδοτήσει τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, προκειμένου να πέσει το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των λύσεων που προτείνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα έγραψε η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, τέθηκε το ζήτημα της παράτασης του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων κατά δυο χρόνια (από το 2023 στο 2025).

Χθες Τρίτη η ΔΕΗ αναμενόταν να παραδώσει το ετήσιο πλάνο εξορύξεων λιγνίτη που ζήτησε το Υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν οι εναλλακτικές, της μηδενικής τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου, λύσεις. Οι πληροφορίες που επικαλείται η «Κ» μιλούν για διπλασιασμό των εξορύξεων προκειμένου να γεμίσουν οι αυλές των τριών λιγνιτικών εργοστασίων που λειτουργούν σήμερα, με λιγνίτη έτοιμο για καύση και κατά συνέπεια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται στους 5 τόνους περισσότερους από σήμερα (συνολικά 15 τόνους) και αύξηση παραγωγής κατά 2 τεραβατώρες (συνολικά 6,5TWh) τον χρόνο.

 

Επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος

Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την Κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, δεδομένου ότι η απολιγνιτοποίηση και η πράσινη μετάβαση αποτελούν πολιτική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η «επιστροφή» στον λιγνίτη δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, αφού ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του για το θέμα στην Βουλή είχε πει πως, μεταξύ άλλων, πως ο λιγνίτης είναι πανάκριβος, ρυπογόνος, και ανεπαρκής και πως όσοι τον υποστηρίζουν εξυπηρετούν συμφέροντα.

 

Απολιγνιτοποίηση από το 2009

Η δραστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής από το 2009 έως σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει «απολιγνιτοποίηση». Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επεξεργάστηκε ο «Χ», η λιγνιτική παραγωγή έφτασε να μειώνεται έως και 45% μεταξύ του διαστήματος 2009 – 2021 (σχήμα 1 και σχήμα 2).

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, εφόσον αποφασιστεί η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω των συνθηκών, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση και θα χρειαστούν και άλλες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ, εισαγωγές, υδροηλεκτρικά κλπ).

Η σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή και η ομιλία του στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της χώρας, αυτό των ΕΛΠΕ στην περιοχή Σιδερά – Λιβερά, αναμένεται να έχει αναφορές στην ενεργειακή κρίση και στην συμμετοχή των λιγνιτών σε αυτή, ειδικά της νέας μονάδα «Πτολεμαϊδα V» που αναμένεται να «μπει» στο σύστημα τον Οκτώβρη.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση