Επιτροπή Αγώνα Αγροτών-Κτηνοτρόφων Κοζάνης-Σερβίων-Βελβεντού για άμεσα μέτρα στήριξης από τον κορονοϊό

8 Min Read

Η Επιτροπή Αγωνα λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και την κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει και στην χώρα μας με την πανδημία του νέου κορονοϊού, παροτρύνουμε και τους αγροτοκτηνοτρόφους να εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος υγείας που δίνουν με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους την μάχη ενάντια στον κορονοϊό και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μια μάχη όμως που δίνεται ουσιαστικά (διαβάζοντας και τις ανακοινώσεις των φορέων τους), σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα υλικά και μέσα τόσο για την προστασία τους όσο και των ασθενών. Επίσης σε όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού.

Συνεπώς δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν, αφού την έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα με την ιδιωτικοποίησή της για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Πάντα στις διεκδικήσεις μας και στα αιτήματα μας ήταν η υγεια να ειναι δημοσιο αγαθό και να παρεχεται ισότιμα σε όλους.

Τώρα με την πανδημία του κορονοιου προβάλλεται η ατομική ευθύνη.

Βεβαίως και υπάρχει η ατομική ευθύνη. Πού είναι όμως πρώτα και κύρια η ευθύνη του κράτους, όλων των κυβερνήσεων, στη στελέχωση και τον εφοδιασμό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας; Γιατί αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι αντί να προσλαμβάνονται επαρκής αριθμός γιατρών και προσωπικού, γίνεται η μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας- Περιφερειακά Ιατρεία που έκλεισαν, στο Νοσοκομείο.

Όμως υπάρχει το πρόβλημα με τις πάγιες ανάγκες αυτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα καθως επίσης στην υπαιθρο υπάρχουν άτομα μεγάλης ηλικίας και συνεπώς πολλοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς παρακολούθηση μετά το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου, καθώς και με τις ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού που είτε νοσεί ελαφριά είτε αντιμετωπίζει κάποιο άλλο οξύ πρόβλημα, εκτός από τη λοίμωξη από κορονοϊό. Κατά πόσο εξασφαλίζεται η υγεία τους και η άμεση επικοινωνία ή τυχόν ανάγκη για εξέταση από οικογενειακό γιατρό, όταν τα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής έχουν αποψιλωθεί; Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά πάνε στην ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας με κίνδυνο τον παραπάνω συνωστισμό στα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα λοιπόν με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, απαιτούμε τα παρακάτω άμεσα μέτρα:

  • Πρόσληψη του επαρκούς μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο νοσοκομείο Κοζάνης.
  • Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό στα Κ. Υγείας- να ανοιξουν τα Περιφερειακα Ιατρεία, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια
  • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Να ενταχθούν στη μάχη ενάντια στην πανδημία όλοι οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα.
  • Το τεστ για τον κορονοϊό να γίνεται δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων.

Δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για αγρότες-κτηνοτρόφους σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους. Έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία τους, μέσω των εισφορών στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη εισοδήματος στις περιπτώσεις προσωρινής αδυναμίας για εργασία (ασθένεια, ατύχημα). Να παρθούν μέτρα στήριξης και αποζημίωσης της γυναίκας αγρότισσας που αναγκάζεται να παραμείνει στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων. Ζητάμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο
  • Καταρχήν, για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
  • Για  τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ τα τελευταία 9 χρόνια. Να βγούνε τα αναγκαία συμπεράσματα από το τι γίνεται στην υγεία (με την ιδιωτικοποίηση, την μείωση της χρηματοδότησης, την υποστελέχωση κλπ), που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση και στον ΕΛΓΑ, τις συνέπειες που θα βιώσουμε στην ασφάλιση της παραγωγής με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση.
  • Αυξημένα μέτρα στήριξης στην ύπαιθρο, αφού η πλειοψηφία σε αρκετά χωριά είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Εφοδιασμός των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με γάντια, μάσκες, αντισηπτικά με ευθύνη των Δήμων και της Περιφέρειας αφού πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος. Για όσους για λόγους προστασίας δεν στήνουν πάγκο στις λαϊκές αγορές ή αν οι λαϊκές κλείσουν να απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους και να ενισχυθούν οικονομικά.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο άμεσα.
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
Μοιραστείτε την είδηση