Επόμενος σταθμός των Special Olympics η Κοζάνη

4 Min Read

Την Δευτέρα το μεσημέρι έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Δήμου Κοζάνης και συλλόγων της περιοχής με τα Special Olympics Hellas, στο αμφιθέατρο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η νέα αυτή συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συμβάλλει σημαντικά στο όραμα του Οργανισμού για την άρση των αποκλεισμών και την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού.

Τα Special Olympics Hellas υπέγραψαν Συμφωνητικά Συνεργασίας με τον Δήμο Κοζάνης,  τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Νομού Κοζάνης, και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης & Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Είναι μια παγκόσμια οργάνωση που λειτουργεί εδώ και 54 χρόνια με τα τελευταία 34 χρόνια να λειτουργεί στην Ελλάδα. Με την βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα επεκταθούν από τις 17 περιοχές της Ελλάδος που υπάρχουν ήδη, σε άλλες 21 μέσα σε βάθος τριετίας.

Ο Προέδρος των Special Olympics Hellas Διονύσιος Κοδέλλας ανέφερε πως η Κοζάνη είχε επιλεγεί εξαρχής και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορέσουν να φέρουν πιο κοντά στον αθλητισμό, παιδιά με νοητική αναπηρία, να τους κάνουν αθλητές και να τους δώσουν μια νέα διάσταση στη ζωή τους βγάζοντας τους από τα σπίτια τους και εντάσσοντας τους στο κοινωνικό σύνολο σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού. «Δεν πρέπει να αδικούμε τα άτομα με νοητική αναπηρία λέγοντας αν μπορούν να κάνουν αθλητισμό, μπορούν να κάνουν αθλητισμό και έχουμε πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics στην Κοζάνη αποτελεί μία πρωτοβουλία για ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό και προωθεί το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με νοητική αναπηρία σε αγώνες, με σκοπό να προάγουν την αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη και την ένταξή τους σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, απαλλαγμένο από φαινόμενα αποκλεισμού και διακρίσεων.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως η αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει ιδιαίτερη μεταχείρηση καθώς αυτά τα άτομα πολίτες αυτού του Δήμου, πολίτες αυτής της χώρας και δικαιούνται ό,τι και κάθε άλλος πολίτης. Ίση αντιμετώπιση, ίσα δικαιώματα στην κινητικότητα, στην προσβασιμότητα, ίση αντιμετώπιση και στον αθλητισμό. «Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά τις δράσεις μας στο κομμάτι που λέγεται άτομα με αναπηρία, να κάνουμε δράσεις και να δώσουμε ώθηση στα άτομα να βγούνε από τα σπίτια τους και να αθληθούν καθώς η άθληση τους βοηθάει πολλαπλά όχι μόνο εμπνέοντας τους το αγωνιστικό πνεύμα αλλά και τους βοηθάει και στα ψυχοσωματικά τους ζητήματα καθώς και σε άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας.

Μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος, τοπικά Προγράμματα Special Olympics στις περιοχές: Άρτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Κως, Λευκάδα, Σκιάθος, Σύρος, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Σπάρτη. Το προπονητικό πρόγραμμα στην Κοζάνη θα περιλαμβάνει τα αθλήματα του στίβου και της κολύμβησης, με την προοπτική να προστεθούν στο μέλλον και άλλα αθλήματα. Παράλληλα, θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους αθλητές και στις οικογένειές τους, μέσα από εξειδικευμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση