Επτά τηλεφωνικές απάτες τις τελευταίες μέρες στην Κοζάνη

4 Min Read

64χρονος απέσπασε 20.000 ευρώ από 83χρονη στην Κοζάνη – Την τηλεφωνική απάτη διαλεύκανε η αστυνομία

Επτά τηλεφωνικές απάτες με στόχο ηλικιωμένους σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κοζάνη. Η τελευταία, με θύμα 83χρονη, εξιχνιάστηκε από την αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψη του δράστη.

- Advertisement -

Το σενάριο γνωστό. Ηλικιωμένοι δέχονται τηλεφώνημα πως συγγενικό τους πρόσωπο βρίσκεται στο νοσοκομείο και σπεύδουν να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στους επιτήδειους.

Αυτή τη φορά, 64χρονος τηλεφώνησε στην 83χρονη και προσποιούμενος γιατρό του «Μαμάτσειου», είπε πως η κόρη της είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και πως έπρεπε άμεσα να καταβληθεί μεγάλο χρηματικό ποσό για να χειρουργηθεί. Εκείνη έδωσε τα χρήματα, ωστόσο, γρήγορα κατάλαβε τι συνέβη και επικοινώνησε με την αστυνομία που διαλεύκανε την υπόθεση.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, γυναικεία φωνή (συνεργός του 64χρονου) προσποιούμενη την κόρη της, μπέρδεψε την 83χρονη η οποία μέσα στον πανικό της, έκανε τα πάντα για να βρει τα χρήματα και μαζί με αυτά συναντήθηκε με τον 64χρονο και του παρέδωσε χρυσές λίγες και τα κοσμήματα. Όταν λίγο αργότερα κατάλαβε πως πρόκειται για απάτη, κάλεσε την αστυνομία και αμέσως ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού του δράστη.

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, το οποίο αξιοποιώντας τα στοιχεία που είχε κατάφερε να τακτοποιήσει τον δράστη και να τον συλλάβει. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα από τα κοσμήματα της 83χρονης και αναζητούνται τα μετρητά και τα υπόλοιπα κοσμήματα ταυτόχρονα με την αναζήτηση των συνεργών του.

Όπως φάνηκε από την προανάκριση, η σπείρα των απατεώνων επιχείρησαν να εξαπατήσουν και άλλους έξι πολίτες με τον ίδιο τρόπο, παρουσιάζοντας δηλαδή ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους παθόντες, με το πρόσχημα έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. 
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών. 
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. 
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε. 
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Μοιραστείτε την είδηση