Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της εταιρείας «Κολοσσού» Deloitte που ειδικεύεται σε θέματα πληροφορικής και οικονομικών, υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Στάθη Κωνσταντινίδη.
Tο μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν τη βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, οικονομικών, πληροφορικής & προγραμματισμού γενικότερα (π.χ. ενημερωτικές εκδηλώσεις, ομιλίες, προσκεκλημένες διαλέξεις, συνδιοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων / mentoring, workshops, κλπ.), την ενδεχόμενη παροχή χορηγιών για την εκπόνηση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου, ιδίως, στον τομέα της πληροφορικής ή / και στην παροχή υποτροφιών προς φοιτητές του Πανεπιστημίου που φοιτούν σε υφιστάμενα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (πρακτική άσκηση) ή/και τη διεξαγωγή έρευνας (πτυχιακές, μεταπτυχιακές εργασίες και διατριβές) από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου σε επιστημονικά πεδία που άπτονται του ενδιαφέροντος της Deloitte, την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς εργασίας, την ενδεχόμενη επαγγελματική απορρόφηση των αποφοίτων, εφόσον και στο βαθμό που συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα από την Deloitte προσόντα και περάσουν επιτυχώς τις προβλεπόμενες διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης της εταιρίας και τη συνεργασία σε διαγωνισμούς ερευνητικών έργων σε τομείς που εξειδικεύεται το Πανεπιστήμιο και άπτονται του ενδιαφέροντος της Deloitte.
«Είναι μόνο η αρχή αυτής της συνεργασίας και ευελπιστούμε να συνεισφέρουμε στο ζητούμενο της περιφερειακής ανάπτυξης» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης και συνέχισε λέγοντας πως όποια εταιρεία εκδηλώνει κάποιο ενδιαφέρον για να επενδύσει στην περιοχή, περνά από το πανεπιστήμιο και αναζητά επιστημονική συνεργασία αλλά και όσον αφορά την απορρόφηση των αποφοίτων. «Η πολυτεχνική μας σχολή έχει μεγάλη ευχέρεια στο να προσφέρει κόσμο στις εταιρείες που θα έρθουν και αυτό μπορεί να καταστήσει το πανεπιστήμιο μας ελκυστικό» σημείωσε ο κ. Θεοδουλίδης.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Deloitte κ. Βασίλης Καφάτος ανέφερε πως πρόκειται για μια συνεργασία η οποία βρίσκεται απόλυτα εναρμονισμένη με τη στρατηγική της εταιρείας για την επένδυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού οπουδήποτε και αν βρίσκεται στην Ελλάδα. «Θα δρομολογήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την επανειδίκευση των φοιτητών σε τεχνολογίες αιχμής καθώς και με την αναβάθμιση δεξιοτήτων με βάση τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μια αγορά εργασίας η οποία μεταβάλλεται με βάση και την πράσινη μετάβαση αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό» τόνισε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Καφάτος η συνεργασία αυτή ήταν πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Στάθη Κωνσταντινίδη ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίηση και χαρά του για αυτή τη συνεργασία. «Είναι πάντοτε χαρά μας να φέρνουμε την αγορά πιο κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μας και μάλιστα σε μια περιοχή που μετασχηματίζεται και χρειάζεται το ενδιαφέρον και τη στήριξη και της πολιτείας αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας» σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Από τη συνεργασία αυτή, κατά την περίοδο 2024 – 2029, αναμένεται να αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο πεδίο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr