Έρχεται μέσα στον Φεβρουάριο η ρύθμιση των 120 δόσεων με «κούρεμα» μέχρι και 70% – Για ρύθμιση «ανάσα» μίλησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος

2 Min Read

«Κούρεμα» 60% ίσως και 70% περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία μέσω 12ο δόσεων η οποία αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια ρύθμιση «ανάσα», όπως την χαρακτήρισε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, και αφορά 958.000 μη μισθωτούς ενεργούς και μη ενεργούς επαγγελματίες και αγρότες.
Από την συγκεκριμένη ρύθμιση, αναμένεται να απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 μη μισθωτοί από 62 ετών και πάνω οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία άνω των 15.000 ευρώ.
«Είναι πολύ σημαντική η ρύθμιση για τους ανενεργούς επαγγελματίες που χρωστούν και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, αφού δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος τους και να αποπληρώσουν τα τρέχοντα με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται. Η ρύθμιση θα διορθώσει και αυτό το πρόβλημα αλλά κυρίως ελπίζουμε να έχουμε και εισροή χρημάτων στα ταμεία του ΕΦΚΑ και της Εφορίας γιατί πιστεύω πως οι πολίτες θέλουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αλλά με ρύθμιση στα μέτρα τους» δηλώνει ο κ. Θεοφύλακτος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση με αίτησή του στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που θα δημιουργηθεί. Εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια δεν θα υπάρξουν και η αίτηση θα μείνει ενεργή για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο οφειλέτης θα αιτείται τον επαναϋπολογισμό των παλαιών οφειλών του μέχρι το τέλος του 2016. Σύμφωνα με τον κ. Θεοφύλακτο, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που θα μπουν στην ρύθμιση, θα τύχουν της χαμηλότερης εισφοράς.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε κούρεμα των οφειλών της τάξης του 60% με 70% και του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων, παλαιών και νέων» υπογράμμισε ο κ. Θεοφύλακτος.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση