Έρχεται ο «Περπιρόπουλος, ο Μέγας» την Τσικνοπέμπτη

7 Min Read

Μια πολιτική σάτιρα με πολλά κωμικά στοιχεία

Αποτελεί παράδοση για την Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς να ανεβαίνουν παραστάσεις που με το γέλιο, τη σάτιρα και το χιούμορ συμβάλλουν στη διασκέδαση των Κοζανιτών και όχι μόνο. Το «Ονειρόdrama» συνεισφέρει φέτος στη διατήρηση του εθίμου αυτού, συστήνοντας στο κοινό της Κοζάνης τον βουλευτή «Περπιρόπουλο, τον Μέγα».

Όμως, το αν είναι πραγματικά «Μέγας» ο βουλευτής Περπιρόπουλος, θα το ανακαλύψει το κοινό στην παράσταση, μέσα από πρόσωπα και σκηνές που θα τους φανούν γνωστά, καταστάσεις που τις έχουν ζήσει, λόγια που έχουν πει και πράγματα που έχουν κάνει. Τελικά, στο θέατρο όλα είναι μυθοπλασία ή μήπως όχι; Η παρακολούθηση της παράστασης συνιστάται από εγκεκριμένους γιατρούς για την καταπολέμηση του άγχους. 

Ο συγγραφέας του έργου Μιχάλης Πιτένης, στάθηκε στην πρώτη του συνεργασία με το «Ονειρόdrama» και σημείωσε πως πρόκειται για μια επαγγελματική δουλειά με συνέπεια, κόπο, αγάπη και μεράκι. «Δεν είναι μια αποκριάτικη παράσταση, αλλά μια παράσταση που θα σκορπίσει γέλιο. Και επειδή η Κοζανίτικη Αποκριά έχει ως βασικό της συστατικό τη σάτιρα αλλά και το γέλιο, θελήσαμε να ακολουθήσουμε και εμείς αυτή τη συνταγή και να προσφέρουμε αυτό στον κόσμο» τόνισε ο κ. Πιτένης.

Συνέχισε λέγοντας πως το έργο δεν αφορά αποκλειστικά την πόλη της Κοζάνης, αλλά μπορεί να αφορά μια οποιαδήποτε ελληνική πόλη, είναι ένα έργο που αφορά μια οποιαδήποτε ελληνική οικογένεια του σήμερα, με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της, τις οποίες θέλησαν να σατιρίσουν για να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να τα δουν ίσως από μια άλλη οπτική γωνία και να αντιμετωπίζουν αυτές τις στιγμές με χαμόγελο και αισιοδοξία. «Νομίζω πως αυτά είναι τα κυριότερα στοιχεία που μας βοηθούν πάντοτε να ξεπερνάμε καταστάσεις που μας ενοχλούν, μας στεναχωρούν ή μας θλίβουν. Πρόκειται για μια παράσταση που έχει πάρα πολλή χαρά μέσα της, αυτό το βίωσα βλέποντας κάποιες πρόβες των παιδιών όπου τίμησαν και το έργο και εμένα και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα περάσει στον κόσμο, ο οποίος με τη σειρά του θα το αγκαλιάσει και θα το εκτιμήσει, γιατί είναι μια δουλειά που τιμά τους συντελεστές της αλλά και το κοινό που θα την παρακολουθήσει» σημείωσε ο ίδιος.  

Ο σκηνοθέτης του έργου και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της ομάδας «Ονειρόdrama», Γιώτης Βασιλειάδης στάθηκε σε δύο μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε ως σκηνοθέτης. «Όταν έχεις να κάνεις με κείμενο του Μιχάλη Πιτένη, η πρώτη δυσκολία είναι το ίδιο το κείμενο καθώς δε σε αφήνει να κάνεις πράγματα, πρόκειται για ένα κείμενο που πρέπει να παιδευτείς πάρα πολύ για να το ζωντανέψεις γιατί οι ήρωες του και οι καταστάσεις που πραγματεύεται είναι τόσο αληθινές, τόσο καθημερινές, τόσο σημερινές και τόσο απλές αλλά μέσα από αυτή την απλότητα υπάρχει και μεγάλη δυσκολία. Είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας, ο μπακάλης της γειτονιάς, το συνεργείο της γειτονιάς, οπότε δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον σκηνοθέτη να ονειρευτεί και να δημιουργήσει πράγματα. Αυτό βέβαια μας ιντριγκάρει ως σκηνοθέτες καθώς το να κάνεις κάτι απλό, είναι πάρα πολύ δύσκολο και εκεί είναι και η ομορφιά του θεάτρου». Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε, ήταν η ελευθερία που του έδωσε ο κ. Πιτένης που τον προβλημάτισε ως προς το τι να κάνει για να μην «προδώσει» και τον συγγραφέα του έργου αλλά και το ίδιο το έργο. Ο ίδιος με την έγκριση του κ. Πιτένη έκανε την πεθερά Κοζανίτισσα και τον γαμπρό ποντιακής καταγωγής, ώστε να δείξει πως αυτοί οι δύο «αντίπαλοι πόλοι» που κυριαρχούν στην περιοχή μας, είναι τόσο δεμένοι που ο ένας δεν μπορεί να ζήσει ή να δημιουργήσει χωρίς τον άλλον. «Θεωρώ ότι ο κόσμος πραγματικά θα γελάσει αλλά θα προβληματιστεί κιόλας» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης. 

Οι ηθοποιοί της παράστασης στάθηκαν στο εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ του θιάσου, ευελπιστώντας να το περάσουν και στο κοινό που θα τους παρακολουθεί κάτω από τη σκηνή αλλά και στο έργο και απηύθυναν κάλεσμα στο κοινό της πόλης και όχι μόνο, να πάει να παρακολουθήσει την παράσταση για να περάσει υπέροχα και να γελάσει με την ψυχή του, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Το έργο έχει πολύ γέλιο και νομίζω μας χρειάζεται το γέλιο αυτή τη στιγμή» τόνισε η ηθοποιός Ελένη Χατζή, ενώ ο Μάκης Δαβιδόπουλος από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων από την πένα του κ. Πιτένη και σκηνοθετημένη από τον «δάσκαλο» τους κ. Βασιλειάδη.

«Όταν μιλάμε για σάτιρα, ο συγγραφέας συνήθως προσπαθεί να βγάλει το γέλιο μέσα από την υπερβολή. Το καλό ή κακό με αυτό το έργο είναι το ότι όσα παρουσιάζονται δεν είναι στην υπερβολή τους, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και δυστυχώς συμβαίνουν και εμείς προσπαθούμε να το διακωμωδήσουμε και να το ελαφρύνουμε γιατί μας χρειάζεται το γέλιο και ελπίζουμε να σας το προσφέρουμε απλόχερα. Αφήστε όλες τις έγνοιες και δείτε όσα προβλήματα μας απασχολούν από την κωμική τους πλευρά» σημείωσε η ηθοποιός Ελένη Κωνσταντινίδου. 

Θίασος και συντελεστές

Την Ελένη υποδύεται η Λένα Κωνσταντινίδου, τον Παναγιώτης ο Μάκης Δαβιδόπουλος, τη Μαρία η Ελένη Βασιλειάδου, την Αλέκα η Λόλα Γάτα, τον Βουλευτή ο Ανδρέας Πάντζιος, τη γραμματέα η Σούλα Γεωργάκα, τη γυναίκα και τον άντρα της αντιτρομοκρατικής υποδύονται η Ελένη Χαντζή και ο Σπύρος Σπύρος Πτσης. 

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώτη Βασιλειάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Βενετίας Νάση, η μουσική είναι του Δημήτρη Δημόπουλου, οι φωτισμοί του Γιάννη Καντελέρ και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Φώφη Ζαγορίτου. Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Γιώργος Κάτανας, στον ήχο είναι ο Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, στα φώτα ο Γιώργος Καραγιαννίδης και ηλεκτρολόγος είναι ο Γιάννης Ιορδανίδης. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Λαβαντσιώτη και τα έχει επιμεληθεί η Ευαγγελία Γκαντάνη. Το πρόγραμμα είναι της Φώφης Ζαγορίτου, η αφίσα του Παναγιώτη Μούτου και τη μαγνητοσκόπηση και το promo video έχει κάνει ο Κώστας Μανουσαρίδης.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, από την Τσικνοπέμπτη στις 7 Μαρτίου και κάθε βράδυ μέχρι και το Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 9 μ.μ.. Η τιμή εισόδου είναι τα 8€ και προπωλούνται εισιτήρια στο βιβλιοπωλείο Αθανασιάδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση