Έρχεται το 2ο Open Book Festival 17 – 20 Ιουνίου στην Κοζάνη

4 Min Read

Ξεκινά σήμερα η γιορτή της ανάγνωσης και του βιβλίου, το 2ο Open Book Festival της Κοζάνης, ξεκινά σήμερα με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Στόχος είναι η στήριξη της τοπικής αγοράς βιβλίου και η ανάδειξη του οφέλους της ανάγνωσης με το να φέρει πιο κοντά στο βιβλίο το κοινό.

- Advertisement -

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 6 στο Κοβεντάρειο με ημερίδα με θέμα «Το βιβλίο ως δίαυλος γνώσης και έκφραση πολιτισμού στην σύγχρονη εποχή». Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Σωτηρέλης, η Δρ. Πολιτικών Επιστημών Φωτεινή Καγιόγλου, η κάτοχος Μάστερ στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων Στέλλα Κουτσονάνου-Κουτσιμανή, η υποψήφια Δρ. Σχολής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Καραβίδα, ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης, ο Δρ Κοινωνικής και Ψυχιατρικής Κλινικής Ψυχολογίας, Ερευνητής Ψυχοβιοανάλυσης Κωνσταντίνος Δημούλάς και ο Πέτρος Κασιμάτης, MSc Διεθνείς Σχέσεις, συγγραφέας- ποιητής.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου στον ίδιο χώρο στις 18:30, θα παρουσιαστεί το έργο του Πέτρου Κασιμάτη «ο Τελευταίος Πρίγκιπας» στο οποίο γίνεται εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα του Γεωργίου Λασσάνη. Για το έργο θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Σωτηρέλης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, η Όλγα Κούρτογλου Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών και η Μαρία Καραδήμα Εκπαιδευτικός Med στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η Κυριακή 19 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, η οποία θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου. Βιβλιοπωλεία της πόλης, τοπικές εφημερίδες (μεταξύ αυτών και ο «Χρόνος») και οι πρόσκοποι, θα βρίσκονται σε περίπτερα για να προβάλουν βιβλία, εκδόσεις και δράσεις για το κοινό. Στις 11:30 το πρωί θα γίνει η βράβευση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Νικόλαος Δελιαλής», στις 12.30 θα παρουσιαστεί το παιδικό βιβλίο «ο Αχτιδοϋφαντής» της Βασιλικής Νευροκοπλή των εκδόσεων «Λιβάνη». 

Ξεχωρίζει η παρουσίαση στην Κοζάνη του νέου βιβλίου της συγγραφέα Σοφίας Νικολαϊδου «VOR: Πέρα από τον νόμο» των εκδόσεων «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ». Η συγγραφέας θα συζητήσει με τον αρχισυντάκτη του «Χρόνου» Σωκράτη Μουτίδη και θα υπογράψει βιβλία μετά από συζήτηση με το κοινό. Για το βιβλίο της θα μιλήσει ο φιλόλογος Γιώργος Πελεκούδας.

Από τις 20:00 έως τις 21:00 θα γίνουν συνεντεύξεις από τοπικούς συγγραφείς και συγκεκριμένα των Θωμά Αλεξιάδη, Ελένης Γκόρα, Μάνου Δραγώγια, Γιώργου Καραγιορδανίδη, Ηλιάνας Κλειτσογιάννη, Όλγας Κούρτογλου, Ελένης Κριτσιβέλα, Ιωάννας Κύρου, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Σέβης Κωνσταντινίδου, Κατερίνας Λάκκα, Simba Narducci – Βαϊνά, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Δήμητρας Παπανικολάου, Αρχοντίας Σπαχίδου και Ολυμπίας Τσικαρδάνη.

Στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Κοζάνης, της αγαπημένης «Πανδώρας» ενώ στις 19:00 και στις 20:00, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, θα πραγματοποιηθούν οι παιδικές δραστηριότητες «Μαθαίνω Ορθογραφία παίζοντας» και «Μυστικοί Πράκτορες σε δράση. Έτοιμοι; Πάμε».

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 20 Ιουνίου με την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη «η πόλη που αγαπούσαμε». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δικηγόρος Δώρα Τσικαρδάνη και ο συγγραφέας έκδοτης  του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρεμβαση» Βασίλης Π. Καραγιάννης.

Το 2ο Open Book Festival της Κοζάνης, συνδιοργανώνουν η αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας και η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης»

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση