Έρχεται «το μαγεμένο πηγάδι» για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους

10 Min Read

Βασισμένο σε παλιό μύθο της Κοζάνης

Μια ακόμα εξαιρετική παράσταση θα ανέβει στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 11:30, πρόκειται για «το μαγεμένο πηγάδι», ένα έργο που έχει γράψει ο Κοζανίτης Μιχάλης Πιτένης και έρχεται για να μας πει πως τα παιδιά μπορούν να μας δείξουν το δρόμο, έναν καλύτερο δρόμο, που οι μεγάλοι ή δεν μπορούν να δουν ή έχουν ξεχάσει πώς θα μπορούσαν να τον δουν και να τον βαδίσουν.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Για μια υπέροχη παράσταση που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Δημήτρης Μάστορας και απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της Κοζάνης να τους τιμήσει με την παρουσία του.

Ο δημιουργός του έργου, Μιχάλης Πιτένης στάθηκε στη «μεγάλη πρόκληση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που αντιμετώπισε καθώς είναι η πρώτη φορά στη συγγραφική του πορεία που έγραψε ένα παιδικό θεατρικό έργο, με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Πρόκειται για ένα παιδικό μιούζικαλ και με οδήγησε σε κάποια δύσκολα και βαθιά νερά και το αν τα κατάφερα, θα το κρίνουν οι θεατές. Για εμένα είναι κάτι ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό, είναι ένας σταθμός στη συγγραφική μου σταδιοδρομία και πήρε την αφορμή από ένα μύθο που κυκλοφορούσε στην πόλη της Κοζάνης πριν από πολλά χρόνια και προσπάθησα να τον φέρω στο σήμερα». Όσο για το αν υπάρχει ο «μικρός Μιχάλης» μέσα στο έργο, ο κ. Πιτένης σημείωσε πως βρήκε ξανά τον μικρό Μιχάλη και υπάρχει μέσα στο έργο, παρότι χρειάστηκε να γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω. «Το σημαντικό για εμένα σε αυτό το έργο, σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχω γράψει, είναι ότι κατάφερα να χαλαρώσω, να παίξω και νιώσω ξανά παιδί». 

«Από την ημέρα που ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ προσπάθησα, προσπαθώ και θα προσπαθώ να αφουγκράζομαι την πόλη, κάθε δημιουργική προσπάθεια που γίνεται, όλους τους δημιουργούς και καλλιτέχνες διότι πιστεύω ακράδαντα πως ένας καλλιτεχνικός διευθυντής και ένα ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορούν να λειτουργούν έξω και πέρα από την πόλη και να μην αφουγκράζονται την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Λευτέρης Πλασκοβίτης και αναφέρθηκε στη μακρόχρονη φιλία του με τον συγγραφέα του έργου αλλά και στην εξαιρετική συνεργασία του με όλους τους συνεργάτες του.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης όπου μίλησαν για μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και συνεργασία μεταξύ τους. Η Ναταλία Καποδίστρια, που παίζει τη γιαγιά στο έργο, στάθηκε στη συνεργασία της με όλους τους συντελεστές αναφέροντας πως συνεργάστηκαν όλοι μέσα σε ένα κλίμα χαράς και κατανόησης και πως η παράσταση είναι υψηλών απαιτήσεων. «Εύχομαι αυτή η παράσταση να αφήσει ένα όμορφο και δημιουργικό στίγμα στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης αλλά και στους μεγάλους» τόνισε η ίδια. Ο Κοζανίτης ηθοποιός Παναγιώτης Δαβιδόπουλος που έχει τους ρόλους του Μιχάλη και του Ρένου, σημείωσε πως νιώθει πολύ τυχερός και ευλογημένος που είναι κομμάτι αυτού του έργου, στο οποίο υπάρχει πολλή φαντασία, μεράκι και πολλές ανατροπές. Η Άννα Αμπεριάδου, στάθηκε στο ότι ο κ. Πιτένης έφερε έναν παλιό τοπικό μύθο, στο «σήμερα» τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να κρατούνται και να διαφυλάσσονται οι παραδόσεις και τα έθιμα. Η Χριστίνα Θύμη ανέφερε πως είναι η πρώτη της παράσταση, καθώς μόλις έχει τελειώσει τη δραματική σχολή και στάθηκε και αυτή στη συνεργασία όλων των συντελεστών. «Περιτριγυρίζομαι από πολύ όμορφους ανθρώπους που έχουν φτιάξει έναν παραμυθένιο και μαγικό κόσμο και τα παιδιά έχουν γίνει με πολύ μεγάλη ευκολία κοντινοί φίλοι και αυτή η αγάπη νομίζω πως φαίνεται πάνω στη σκηνή και είναι ίσως από τα πιο όμορφα πράγματα σε αυτή την παραγωγή» σημείωσε η ίδια. 

«Και εμένα είναι η πρώτη μου δουλειά και χαίρομαι πάρα πολύ που είναι με ένα ΔΗΠΕΘΕ τόσο οργανωμένο, μας έχει προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε και με ένα έργο που βασίζεται σε έναν τοπικό μύθο. Ερχόμαστε από την Αθήνα και γνωρίζουμε την όμορφη Κοζάνη με ένα κάρο διαφορετικούς τρόπους. Η μεγαλύτερη χαρά ενός ηθοποιού είναι το να μπορεί να πηγαίνει κάθε μέρα στην πρόβα και να χαίρεται με τους συνεργάτες του» τόνισε ο Σταμάτης Φακορέλλης και μιλώντας για το ρόλο του ανέφερε πως είναι ένα «δώρο» καθώς πρέπει να μπει στη διαδικασία του να συνειδητοποιήσει το πως είναι να είσαι παιδί. Τέλος, ο Λάκης Καπέλας στάθηκε επίσης στη συνεργασία και στο «δέσιμο» όλων των συντελεστών. «Εγώ έχω την ευτυχία να είμαι για όγδοη φορά στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και είμαι πάντα συγκινημένη και χαρούμενη γιατί περνάω υπέροχα αλλά και γιατί πάντα το ΔΗΠΕΘΕ στηρίζει τις αποφάσεις και τις απόψεις μας. Έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ αυτό το έργο. Αυτό είναι το σπίτι μας» τόνισε η Αρετή Μώκαλη, αναφερόμενη στα σκηνικά. 

Η υπόθεση του έργου

Το σπίτι της γριάς Σαβούλου είναι το μοναδικό που έχει μείνει μέσα σ’ ένα απέραντο δάσος πολυκατοικιών. Με όμορφο κήπο γεμάτο δένδρα, λουλούδια και ένα πηγάδι με δροσερό νερό. Τα παιδιά της περιοχής, μη έχοντας άλλους χώρους, παίζουν στην μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι, έχοντας πάντοτε το φόβο της γριάς καθώς οι μεγάλοι τους έχουν πείσει πως είναι μάγισσα και όσα παιδιά μπουν στον κήπο της τα αρπάζει και τα κλείνει στο πηγάδι. Ο Πέτρος, είναι ο μόνος που τολμάει και μπαίνει στον κήπο, όπου έκπληκτος βλέπει ζώα που μιλάνε, παιδιά που παίζουν χαρούμενα και ξεδιψάνε στο πηγάδι και μια γριά, η Σαβούλου, πρόσχαρη και φιλόξενη που τον καλοδέχεται.

Για όλα αυτά ευθύνεται το μαγεμένο πηγάδι καθώς όποιος πιει απ’ το νερό του τον κάνει να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του. Οι φίλοι του Πέτρου, έρχονται για να τον σώσουν πιστεύοντας πως η γριά τον κρατά αιχμάλωτο της, αλλά θα «μαγευτούν» και εκείνοι με όσα βλέπουν και θέλουν να μείνουν για πάντα εκεί. Όμως, ο θόρυβος από μπουλντόζες που πλησιάζουν τους τρομάζει, αλλά όχι και την κυρά Σαβούλου που, ήρεμη και ατάραχη, παίρνει τη βαλιτσούλα της και τα ζώα της και ξεκινάει να φύγει, λέγοντας στα παιδιά πως έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει το σπίτι αλλά οι μεγάλοι της περιοχής θα το γκρεμίσουν για να χτίσουν μια ακόμα, τεράστια, πολυκατοικία. Γι’ αυτό διέδωσαν πως ήταν μάγισσα και αιχμαλώτιζε παιδιά, για να μην θα σταθεί στο πλάι της κανείς.

Θα σταθούν όμως τα παιδιά για να μη θα χαθεί η τελευταία όαση γι’ αυτούς και θα πετύχουν να πείσουν τους μεγάλους πως δικαιούνται έναν χώρο σαν αυτό. «Το μαγεμένο πηγάδι» είναι ένα μιούζικαλ για παιδιά και μεγάλους, γεμάτο μουσική και τραγούδια. Τα παιδιά δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν όσα τους λένε οι μεγάλοι, αλλά ξεκινώντας από ένα τυχαίο γεγονός θα δουν πως τα πράγματα μπορεί να είναι και διαφορετικά, αρκεί να δώσεις χρόνο και να προσπαθήσεις να τα γνωρίσεις εσύ ο ίδιος.

Στο έργο η πραγματικότητα συνυπάρχει με το παραμύθι και ο ρεαλισμός συνδυάζεται με τη φαντασία για να διαμορφώσει τις καλύτερες συνθήκες που θα επιτρέψουν στους μικρούς μας πρωταγωνιστές να βρουν μόνοι τους την αλήθεια και να προσπαθήσουν να πείσουν τους μεγάλους ν’ αλλάξουν οπτική και να αναθεωρήσουν κάποιες αποφάσεις τους. Μικροί και μεγάλοι δεν έρχονται σ’ αντιπαράθεση, αλλά ουσιαστικά συνεργάζονται καταθέτοντας ο καθένας αυτό που μπορεί να δει μέσα από τα δικά του μάτια, πετυχαίνοντας τελικά όλοι μαζί να δουν καλύτερα την εικόνα της πραγματικότητας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Νανάς Νικολάου και του Λευτέρη Πλασκοβίτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ελεωνόρα Καραβανή, τη μουσική έχει γράψει ο Κώστας Κωτούλας, τον σχεδιασμό του φωτισμού έχει κάνει ο Παναγιώτης Πλασκασοβίτης, χορογράφος είναι η Αρετή Μώκαλη, τις μάσκες έχει κάνει η Χριστίνα Ματιάκη και οι φωτογραφίες είναι του Λάζου και Κώστα Μανουσαρίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Nαταλία Καποδίστρια, Άννα Αμπεριάδου, Παναγιώτης Δαβιδόπουλος, Χριστίνα Θύμη, Λάκης Καπέλας, Μαρία Πολυμεροπούλου και Σταμάτης Φακορέλλης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση