Έρχεται το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων-«Δεν υπάρχει επιστροφή στην άρση του μονοπωλίου στο λιγνίτη» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

3 Min Read

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στη βουλή ο νόμος για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει 3 στοιχεία, την απόσχιση των μονάδων, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη ΔΕΗ και θέματα διασφάλισης των εργασιακών, τόνισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νόμου. Είμαστε σε συνεννόηση για την τελική μορφή του με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και βέβαια με τη ΔEΗ, που είναι ο υπεύθυνος υλοποίησης. Τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε» δήλωσε.

Με αφορμή την παρουσίαση της σύμβασης για την προμήθεια υγρών καυσίμων από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, λέγοντας ότι σε αντίθεση με όσους μιλούσαν για μη διαχειρίσιμη κατάσταση, το δημόσιο βοήθησε με τρεις κινήσεις την εταιρεία και ειδικότερα: με την εξόφληση των ΥΚΩ 2012 -2015 ύψους 360 εκατ. ευρώ, την υπογραφή συμβολαίου του Δημοσίου με τη ΔΕΗ αλλά και με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, εξασφαλίστηκε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ, που έδωσε στη ΔΕΗ μεγάλη δυναμική και τη βοήθησε να εξομαλύνει τις χρηματοροές της.

- Advertisement -

Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος σε θέματα απελευθέρωσης των αγορών σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα πώλησης των δικτύων διανομής ενώ πρόσθεσε ότι για την αγορά του φυσικού αερίου, προστατεύτηκε ο ρόλος της ΔΕΠΑ, η οποία προχωρά στην πλήρη εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής, ενώ αποχωρεί από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για την άρση του μονοπωλίου στο λιγνίτη και σε αυτή τη δέσμευση δεν υπάρχει επιστροφή.

Παναγιωτάκης: Μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ τα φέσια από το Δεκέμβριο – Το 2018 θα έχουμε σημαντικά κέρδη

“Έχουμε μείωση των οφειλών κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο”, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί οι τελικοί πελάτες, δηλαδή το φαινόμενο κάποιοι να παύουν να είναι πελάτες της ΔΕΗ εκμεταλλευόμενοι τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές για να μην πληρώσουν τις οφειλές τους. Όπως εξήγησε, οι οφειλές αυτού του είδους ανέρχονται σήμερα στα 200 εκατ. ευρώ. “Το θέμα απασχολεί και τη ΡΑΕ. Πιστεύω θα υπάρξουν σύντομα ρυθμίσεις”, σχολίασε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στις 29/3 θα γίνει συζήτηση στη Βουλή για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Τέλος, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι “το 2018 θα γράψουμε χωρίς τις ΥΚΩ σημαντικά κέρδη. Όλα αυτά έχοντας κάνει έκπτωση 15% και έχοντας απορροφήσει επιβαρύνσεις, π.χ. το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ”.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση