Έρχεται το «Σκοτσέζικο Ντους» για να μας.. δροσίσει

8 Min Read

Την Παρασκευή η πρεμιέρα στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Χρήστος Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δανάη Σταματοπούλου και Παναγιώτης Δαβιδόπουλος, έρχονται αυτή την Παρασκευή στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης για να μας χαρίσουν τρεις απολαυστικές καλοκαιρινές βραδιές και.. να μας δροσίσουν με την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Σκοτσέζικο Ντους» δίνοντας μας παράλληλα τροφή για σκέψη. 

- Advertisement -

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Λευτέρης Πλασκοβίτης ανέφερε πως μέσα από τη «ματιά» της Χρύσας Σπηλιώτη, «ξεπηδάει» ολόκληρη η πραγματικότητα του σήμερα με έναν κωμικό τρόπο. «Βλέπουμε όλα αυτά που ζούμε στην καθημερινότητα μας είτε είμαστε στο σπίτι μας, είτε είμαστε στη δουλειά μας ή στην παρέα μας, είτε όταν διαβάζουμε μέσα από τα Μ.Μ.Ε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα γύρω μας» τόνισε ο κ. Πλασκοβίτης και κάλεσε τον κόσμο να «αγκαλιάσει» τα ΔΗΠΕΘΕ της περιοχής τους και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Δημήτρης Μάστορας, με τη σειρά του προσκάλεσε όλο το κοινό της Κοζάνης να παρακολουθήσει την παράσταση.

Πρόκειται για μια απολαυστική, ανατρεπτική κωμωδία που θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε, αλλά ταυτόχρονα θα προβληματιστούμε για όλα αυτά που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Το σενάριο γράφτηκε από την Χρύσα Σπηλιώτη το 2000 και πραγματεύεται, με σατιρική και αυτοσαρκαστική διάθεση, τον κόσμο του θεάτρου και των παρασκηνίων, με ευρηματικές κωμικές καταστάσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, με ένα γρήγορο, δυναμικό, άμεσο, ευφυή διάλογο που ενισχύεται με ευφάνταστες ατάκες, λεξιλόγιο της αργκό και πολλά πνευματώδη λογοπαίγνια.

Νίκη Παλληκαράκη

«Είμαι πολύ συνειδητά σε αυτή την παράσταση. Είμαι περήφανη και είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Την αγαπάω ιδιαίτερα αυτή την πόλη. Είναι μια συγκλονιστική κωμωδία που παραμένουν επίκαιρα όλα όσα θίγει η αγαπημένη Χρύσα και τα θετικά αλλά κυρίως τα αρνητικά. Συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος κουβαλάει όλα του τα σκοτάδια και όλο του το φως και τελικά είναι δική μας ευθύνη το πως πορευόμαστε και τι κάνουμε», τόνισε η ηθοποιός Νίκη Παλληκαράκη και σημείωσε πως κάθε επαρχιακή πόλη οφείλει να έχει το δικό της καλλιτεχνικό «φυτώριο» και πως το επίπεδο των συνεργατών της είναι πολύ υψηλό. «Η κάθε πόλη έχει ανθρώπους με ιδιαίτερες δυνατότητες και είναι κρίμα να μη μεγαλουργούν στη δική τους πόλη» υπογράμμισε η ίδια και συμπλήρωσε πως «συνδημιούργησαν» με τον κ. Πλασκοβίτη και είναι πολύ σημαντικό οι ηθοποιοί να έχουν αυτή τη δυνατότητα.  

Χρήστος Ευθυμίου

Ο «παλιός γνώριμος» Χρήστος Ευθυμίου, καθώς είναι η πέμπτη σεζόν που έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ανέφερε πως πιστεύει πολύ στην πολιτιστική αποκέντρωση και πως γίνονται δουλειές στα περιφερειακά θέατρα που όχι μόνο δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από αυτές της Αθήνας αλλά πολλές φορές είναι και καλύτερες. «Είναι πολύ καλοί οι συντελεστές και πολλές φορές σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις. Εγώ είμαι τυχερός γιατί ήμουν στην πρώτη παράσταση του Σκοτσέζικου Ντους πριν από 24 χρόνια, με τον ίδιο ρόλο. Αξίζει το κοινό να δει αυτή την παράσταση. Πάντα είμαστε μέσα στην ανασφάλεια και έτσι πρέπει για να μπορέσουμε να δημιουργούμε» τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Η συγγραφέας, εκτός από το στοιχείο της σάτιρας που κυριαρχεί ιδιαίτερα στον τρόπο που διαγράφονται οι στερεοτυπικές συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, αναφέρεται και στην έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, αλλά και σε καίρια κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής (πόλεμοι, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές, διαφυλικές σχέσεις). Χρησιμοποιεί ως αφορμή τον κόσμο του θεάτρου, αλλά λειτουργεί μετωνυμικά ως εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης, επιτυχίας και αποτυχίας, πραγματικότητας και θεάτρου, σοβαρού και αστείου, κωμωδίας και δράματος, που αδιάρρηκτα συνυπάρχουν σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μιχάλης Μαρκάτης

Ο Μιχάλης Μαρκάτης, με τη σειρά του, εμφανώς συγκινημένος ανέφερε πως βρίσκεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μετά από 25 χρόνια για να παίξει το ρόλο του σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη, όπως τη χαρακτήρισε, κωμωδία που αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας και ο καθένας μπορεί μέσα σε αυτή, να βρει τον εαυτό του και έκανε λόγο για ένα άκρως επαγγελματικό αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου.

Κωνσταντίνος Μουταφτσής

«Είναι σημαντικό αυτές τις εποχές να γελάμε αλλά να μη γελάμε αβίαστα χωρίς να συμβαίνει κάτι αλλά να γελάμε έχοντας κάτι να πούμε με τον τρόπο μας» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής και σημείωσε πως το συγκεκριμένο έργο δεν αντικατοπτρίζει μόνο τη θεατρική πραγματικότητα αλλά αφορά και το κοινό καθώς πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. 

Ο Κοζανίτης Παναγιώτης Δαβιδόπουλος μίλησε για το ρόλο του και δήλωσε ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους συμπολίτες του να παρακολουθήσουν την παράσταση. Η Πηνελόπη Σεργουνιώτη με τη σειρά της έκανε λόγο για μια κωμωδία καταστάσεων που το κοινό θα αναγνωρίσει πολλά κομμάτια του εαυτού του.

Δανάη Σταματοπούλου

«Την Κοζάνη τη νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου. Νιώθω πολύ όμορφα όταν βρίσκομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενη για τους συνεργάτες μου αλλά και για τους Κοζανίτες συνεργάτες που είχα την τιμή να γνωρίσω φέτος. Πρέπει να έρθετε να δείτε την παράσταση, εγώ ακόμα γελάω μετά από τόσες πρόβες και δεν γελάω εύκολα» τόνισε η Δανάη Σταματοπούλου. 

«Έχει ένα ταλέντο ο Λευτέρης, εκτός από πολύ καλούς ηθοποιούς διαλέγει και πολύ καλούς ανθρώπους. Φτιάχνει μια πολύ ωραία σύνθεση ανθρώπων και αυτό είναι που κρατάμε τελικά από κάθε δουλειά» σημείωσε η χορογράφος και βοηθός σκηνοθέτη, Κωνσταντίνα Λάλλου. Η Κοζανίτισσα ενδυματολόγος Δώρα Γαζή από την πλευρά της, έκανε λόγο για δουλειά με πολύ μεράκι και κόπο ενώ σημείωσε πως η Κοζάνη πρέπει να στηρίζει τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης αλλά και τις υπόλοιπες που έρχονται στην πόλη μας. «Είναι ζωτικής σημασίας ο κόσμος να στηρίζει τις παραστάσεις, να ψυχαγωγείται, να διασκεδάσει και να προσπαθήσει να κρατήσει οργανισμούς όπως το ΔΗΠΕΘΕ ζωντανούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Χάρης Γκατζόφλιας

Ο Κοζανίτης μουσικός και συνθέτης Χάρης Γκατζόφλιας, μετά από 23 χρόνια επιστρέφει δυναμικά στην πόλη του, γράφοντας τη μουσική για τη συγκεκριμένη παράσταση. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω μουσική για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ελπίζω να ανταποκρίθηκα. Πρόκειται για μια εξαιρετική παρέα. Εγώ το βίωσα αρκετά και ήταν από τις ελάχιστες παραστάσεις που συμμετείχα τόσο πολύ στις πρόβες» υπογράμμισε ο ίδιος.

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης τόνισαν πως πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις παραστάσεις που περιοδεύουν τα καλοκαίρια σε όλη την Ελλάδα ή μια «μεγάλη» παράσταση κρατικού θεάτρου. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση