Έρχονται αυξήσεις σε ψωμί και προϊόντα άρτου-Μεγάλη η αύξηση στο αλεύρι και στο ρεύμα σύμφωνα με τον Πρόεδρο αρτοποιών Κοζάνης

2 Min Read

Αυξημένα τιμολόγια μέχρι και 25% βλέπουν από τους προμηθευτές τους και οι αρτοποιοί της Κοζάνης. Το κύμα των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που έχουν να κάνουν με το αλεύρι και ειδικά με τα προϊόντα από σκληρό σιτάρι, αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών αφού οι αρτοποιοί την τελευταία δεκαετία έχουν απορροφήσει κάθε ανατίμηση είτε σε πρώτη ύλη, είτε σε φορολογία, είτε σε καύσιμα.

«Το Σωματείο Αρτοποιών Κοζάνης δεν δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την τιμολογιακή πολιτική των μελών του. Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να πάρει χαρτί και μολύβι και να αποφασίσει αν θα απορροφήσει τις αυξήσεις ή θα τις μετακυλήσει στον καταναλωτή. Τα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών στο αλεύρι που ήρθαν από τους προμηθευτές πάντως είναι αυξημένα από 20 έως 22% και ειδικά ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος είναι αυξημένος κατά 50%» τόνισε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Απόστολος Κύρινας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον ίδιο το τελευταίο εξάμηνο οι αυξήσεις στα κόστη των επιχειρήσεων είναι ανεβασμένες πάνω από 25%, ειδικά σε καύσιμα και ρεύμα. Οι αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, επηρεάζουν προϊόντα όπως ψωμί, κουλούρι, βουτήματα, γλυκές ζύμες, τσουρέκια, σταφιδόψωμα κ.α.

«Ανατιμήσεις θα υπάρξουν είτε άμεσα είτε σταδιακά. Μην ξεχνάτε πως η τιμή του ψωμιού έχει να αυξηθεί 14 χρόνια. Μέχρι σήμερα απορροφούμε τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και στα καύσιμα. Μπορεί το 90% της πρώτης ύλης μας να είναι το αλεύρι αλλά έχουμε ανατιμήσεις παντού, σουσάμι, βούτυρα και λάδια» προσθέτει ο κ. Κύρινας.

Εφόσον οι αρτοποιοί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων τους, αυτή αναμένεται να είναι της τάξεως των δέκα λεπτών σε ψωμιά και κουλούρια.

Σωκράτης Μουτίδης

 

Μοιραστείτε την είδηση