Έρχονται κινητοποιήσεις στην Ακρινή για τη μετεγκατάσταση- Αίτημα και για υπαγωγή στην Α’ Ζώνη προσλήψεων

2 Min Read

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  η πολυαναμενόμενη λαική συνέλευση της Ακρινής με αντικείμενο το θέμα της μετεγκατάστασης αλλά και το αίτημα των κατοίκων να υπαχθεί στη Α΄Ζώνη προσλήψεων της ΔΕΗ. Παρόντες ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, οι βουλευτές ΠΕ Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιώργος Νζιμάνης και Γιώργος Κασαπίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Δ/ντης της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο πρώην Δήμαρχος Πάρις Κουκουλόπουλος, πολιτευτές και πολύ κόσμος.

Η συνέλευση έγινε σε βαρύ κλίμα και με αρκετές αντιδικίες καθώς το θέμα της μετεγκατάστασης είναι παγωμένο χωρίς το Υπουργείο και τη ΔΕΗ να δείχνουν σημάδια πως θέλουν να προχωρήσει.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους φορείς αυτό που φαίνεται είναι πως η ΔΕΗ (αν και όχι επίσημα)   δεν επιθυμεί να καλύψει το 50% του κόστους μετεγκατάστασης περίπου 55-60εκ. ευρώ παρά το γεγονός πως αποτελεί νόμο του κράτους.

Οι κάτοικοι ζήτησαν να υπογραφεί άμεσα το Π.Δ. για την απαλλοτρίωση αλλιώς οι αντιδράσεις θα είναι ανεξέλεγκτες ενώ διαμαρτύρηθηκαν έντονα για τη δέσμευση 5.000 στρεμμάτων στο κάμποι της Ακρινής από τη ΔΕΗ, ζητώντας να συνδυαστεί με τη μετεγκατάσταση του οικισμού.

Μετά από την πολύωρη διαδικασία αποφασίστηκε:

  • Να καταταθεί εντός της εβδομάδας επερώτηση στη βουλή την οποία να υπογράφουν οι 5 βουλευτές ΠΕ Κοζάνης στην οποία να καλείται το Υπουργείο να απαντήσει για το μέλλον της μετεγκατάστασης.
  • Να συσταθεί μια επιτροπή από φορείς και κατοίκους που να συναντήθεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ για να ζητηθεί επισήμως η θέση τους.
  • Να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.
  • Να πιεστεί η ΔΕΗ στο θέμα της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Ακρινής στην Α’ Ζώνη προσλήψεων της ΔΕΗ , ο Πρόεδρος της ΤΚ Παύλος Πουτογλίδης ανέφερε πως η ΔΕΗ είναι θετική στην εξέλιξη αυτή αλλά ζητά την διαβεβαίωση από τους βουλευτές, την Περιφέρεια και το Δήμο πως δεν θα υπάρχει αντίδραση.

 

Μοιραστείτε την είδηση