Έρχονται οι «Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον» 2024 από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου

8 Min Read

Έξι μέρες γεμάτες ιστορία, πολιτισμό, τέχνη και παράδοση

Οι «Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον» ξεκίνησαν το 2016 και αποτελούν έναν σημαντικό θεσμό, μια αφορμή καθώς και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση, τον πολιτισμό, την τέχνη αλλά και την ιστορία του Βοΐου. Οι δράσεις τους περιλαμβάνουν ομιλίες που φέρνουν στο φως άγνωστες και πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής αλλά και για τα ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια της Δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών χωριών του Βοΐου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου στη Σιάτιστα, στην Εράτυρα, στον Πελεκάνο και στη Δάφνη η ιστορία συνομιλεί με τον πολιτισμό και η τέχνη συνδιαλέγεται με την παράδοση. Με την ευκαιρία της επετείου των πενήντα χρόνων Δημοκρατίας – πενήντα χρόνων Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες και αρχαιολόγοι, θα έχει θέμα: «Θεσμοί στην τοπική οργάνωση του Βοΐου: Από το “κοινόν των Ορεστών” της αρχαιότητας στις Κοινότητες της Τουρκοκρατίας». Η ημερίδα θα καλύπτει μία χρονική περίοδο 2.200 χρόνων και θα έχει αρχαιολογικά, ιστορικά, αρχειακά και αρχιτεκτονικά θέματα. 

Η υπεύθυνη των εκδηλώσεων, Θεοδώρα Λειψιστινού

«Η νοσταλγία και η αγάπη για το γενέθλιο τόπο, ήταν το κίνητρο για να οργανωθούν αυτές οι γιορτές» τόνισε η υπεύθυνη των εκδηλώσεων, Θεοδώρα Λειψιστινού. Συνέχισε λέγοντας πως οι «Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον», σημαίνουν ιστορία, πολιτισμός, τέχνη και παράδοση και κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή ανέφερε, εν μέσω άλλων, από που πήραν το όνομα τους οι εκδηλώσεις. «Η Πέλεκα – Πέλκα έρχεται από το βαθύ παρελθόν και όπως υποστηρίζει ο μεγάλος αρχαιολόγος, Αντώνης Κεραμόπουλος πήρε το όνομα του το οχυρωματικό συγκρότημα Πέλεκον που αγκαλιάζει τον κάμπο της Πέλκας, του Πελεκάνου σήμερα» τόνισε. Η κ. Λειψιστινού κατέληξε λέγοντας πως το μήνυμα των γιορτών είναι πως «η μνήμη δεν γκρεμίζεται – η μνήμη έχει βαθιές ρίζες». 

Ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής

Για μια πολυήμερη εκδήλωση που γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σε πολλά διαφορετικά μέρη, με πολύ διαφορετικά πράγματα στο κάθε ένα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής ενώ στάθηκε και στην πολύτιμη συμβολή της κας Λειψιστινού στη διοργάνωση των εκδηλώσεων. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα είναι πραγματικά μια απόλαυση για όσους μπορέσουν να το παρακολουθήσουν, είτε κάποιο μέρος αυτού είτε ολόκληρο. Έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η μουσική και η ζωγραφική και οι συνεδριάσεις και οι βραβεύσεις σημαντικών παραγόντων που κατάγονται από το Εμπόριο. Φέτος έχουμε τη χαρά να έχουμε και ένα σοβαρό συνέδριο που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και την πορεία της μέχρι σήμερα και αδημονούμε πραγματικά να παρακολουθήσουμε, για να μάθουμε τι γινόταν στο παρελθόν. Μετά λόγου γνώσεως θα έχουμε ένα εξαήμερο που θα έχει το ενδιαφέρον όλης της περιφέρειας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει στην περιφέρεια ανάλογη εκδήλωση και το σημαντικότερο από όλα, να μην κοστίζει όσο θα έπρεπε να κοστίσει. Γιατί πάντα ο άνθρωπος είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και στη συγκεκριμένη περίπτωση η κ. Λειψιστινού δεν μας έχει αφήσει ποτέ ανικανοποίητους τόσο στον πολιτισμό όσο και σε όλα τα υπόλοιπα με τα οποία έχει καταπιαστεί» σημείωσε ο κ. Ζευκλής. 

Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται συναυλίες με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, τους αγαπημένους καλλιτέχνες Θωμά Κοροβίνη και Μαρία Φωτίου, τη διεθνούς βεληνεκούς ερμηνεύτρια, Nατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και τον πιανίστα Γιώργο Τζούκα. Επίσης θα γίνει παρουσίαση χορών και εθίμων σε μία δραματοποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση, θα λειτουργήσει εργαστήρι γλυπτικής και αγιογραφίας και καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες θα εκθέτουν στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, στο Πολιτιστικό κέντρο Εράτυρας και Πελεκάνου και στο εργαστήρι αγιογραφίας Δάφνης. 

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, Γιώργος Τζούκας

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης και συμμετέχων στο συναυλιακό πρόγραμμα, Γιώργος Τζούκας έκανε λόγο για ένα σημαντικό θεσμό που εδώ και χρόνια προσφέρει στην ιστορία, στα δρώμενα και τη δημιουργική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου μας και χαρακτήρισε το Βόϊο έναν ιδιαίτερο τόπο με σπουδαίο πολιτισμό και παράδοση. «Είναι σημαντική – αν όχι συγκινητική – για εμάς η επιλογή του να παρουσιάσουμε σε μια τοποθεσία απείρου κάλλους και σεβασμού τους δώδεκα γαλάζιους εσπερινούς, όπως αποκαλούμε τα δώδεκα τραγούδια που έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε, με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή. Η μουσική μας είναι μια δημιουργική διαδικασία στην οποία ταξιδεύουμε ελεύθερα μέσα της, με ένα διαφορετικό και ανεπανάληπτο τρόπο κάθε φορά» τόνισε ο ίδιος. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοΐου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μύριχος» θα βραβεύσουν το ίδρυμα Παπαγεωργίου για την προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μύριχος, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλκα και τον Σύλλογο Απανταχού Πολυλακκιωτών Κοζάνης. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας και Θράκης. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λύσανδρος Μεταξάς

Για έξι μέρες γεμάτες πάρα πολλά σημαντικά γεγονότα, όπως εικαστικά δρώμενα, συναυλίες, παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λύσανδρος Μεταξάς. Από τη μεριά της η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Πολυτίμη Φαρμάκη στάθηκε στη σημαντικότητα της μεγάλης συμμετοχής συλλόγων στις εκδηλώσεις, σημειώνοντας πως η περιφέρεια έχει ως στόχο να μη συνομιλεί πλέον μόνο ατομικά με τον κάθε σύλλογο αλλά να κάνει πιο ομαδικές δράσεις. «Ο πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό είναι δύο άρρηκτα συνδεδεμένα, για εμάς, πράγματα και το Βόϊο είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που θα πρέπει να προωθήσουμε πάρα πολλές δράσεις. Στόχος της περιφέρειας είναι να συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων, να φέρουμε καινοτόμα στοιχεία, να αναπτύξουμε το θεματικό άξονα του πολιτισμού, να αναβαθμίσουμε την περιοχή και η Δυτική Μακεδονία να γίνει ένας τουριστικός προορισμός» τόνισε η κ. Φαρμάκη. Κατέληξε λέγοντας πως η συμμετοχή του κοινού είναι η ουσία ενός φεστιβάλ και πως αυτό που θέλουν ως περιφέρεια είναι, όλα τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις να ενταχθούν στον προγραμματισμό τους και να υπάρξει σωστή προβολή και προώθηση.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Πολυτίμη Φαρμάκη

Πρόκειται μία λαμπρή ευκαιρία για την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο και μία ιστορική διαδρομή δίπλα στη φύση. Μια πορεία γνώσης που αφορά στις ρίζες μας, στην εξερεύνηση της άγνωστης Δυτικής Μακεδονίας και τα περήφανα χωριά της. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση