Έρχονται τα Πράσινα σημεία στη Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

Προγραμματική σύμβαση θα υπογράψει η ΔΙΑΔΥΜΑ με τους 12 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μεγάλων πράσινων σημείων . Στην Κοζάνη προβλέπεται η μετατροπή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Κασλά σε μεγάλο Πράσινο σημείο.

Τα μεγάλα πράσινα σημεία είναι χώροι άνω του ενός στρέμματος εντός ή εκτός σχεδίου (με αποθηκευτική ικανότητα σε εντός σχεδίου περιοχές 200 – 999 τόνους και στις εκτός σχεδίου πάνω από 1.000 τόνους). Δέχονται τα ίδια απόβλητα με τα μικρά πράσινα σημεία. Μικρά και μεγάλα πράσινα σημεία πρέπει να είναι περιφραγμένα και ελεγχόμενα, ώστε να αποφευχθεί… το πλιάτσικο υλικών, με κανονισμό και ωράριο λειτουργίας.

- Advertisement -

Βασικός σκοπός των Πράσινων Σημείων (Π.Σ.) είναι η χωριστή συλλογή διάφορων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Στα Πράσινα Σημεία θα μπορούν εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες και οι πολίτες, οι φορείς και οι επιχειρήσεις να προσκομίζουν και να εναποθέτουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία, είτε απόβλητα για ανακύκλωση ή και ειδική διαχείριση, είτε αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση. Στα Πράσινα Σημεία θα γίνεται μια πρώτη διαλογή και ταξινόμηση των υλικών σε επαναχρησιμοποιήσιμα και σε ανακυκλώσιμα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν Πράσινα Σημεία Γειτονιάς σε όλους τους Δήμους και Μικρά Πράσινα Σημεία.

Οι γωνίες ανακύκλωσης είναι μικροί χώροι, έως 50 τ.μ., μέσα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου ή πλατείες (έως 15% της έκτασης), εντός αδόμητων οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων μεγάλων επιχειρήσεων ή χώρων όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος (σχολεία, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.). Σε αυτά μπορεί να συλλέγονται με χωριστούς κάδους μέταλλα, χαρτί, πλαστικά, γυάλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, βρώσιμα έλαια και λίπη και μπαταρίες. Δεν πρέπει να αποθηκεύουν περισσότερους από 15 τόνους. Οι χώροι πρέπει να είναι ανοικτοί και να ξεχωρίζουν.

Τα μικρά πράσινα σημεία είναι χώροι έως 1.000 τ.μ. που μπορούν να χωροθετηθούν εντός ή εκτός σχεδίου, ανάλογα με την ικανότητα αποθήκευσης που θα έχουν (σε εντός σχεδίου περιοχές υπάρχει το όριο των 200 τόνων και στις εκτός σχεδίου οι 1.000 τόνοι). Στους χώρους αυτούς θα γίνεται χωριστή συλλογή μετάλλων, χαρτιού, πλαστικών, γυάλινων συσκευασιών, ξύλινων συσκευασιών, βρώσιμων ελαίων και λιπών, μπαταριών, υφασμάτων, μικρών ποσοτήτων αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις κατοικιών, αλλά και από βιοαποδομήσιμα κήπων και πάρκων.

Συγκεκριμένα  προτείνεται να αναπτυχθούν με τις εξής προτεραιότητες:

Κατασκευή 6 Μικρών Πράσινων Σημείων στους μεγάλους οικισμούς της ΠΔΜ (>10.000 κατοίκους: 2 Κοζάνη, 1 Πτολεμαΐδα, 1 Καστοριά, 1 Γρεβενά, 1 Φλώρινα)..

Κατασκευή 7 Μικρών Πράσινων Σημείων στις έδρες λοιπών Δήμων της ΠΔΜ (1 Σιάτιστα, 1 Σέρβια, 1 Δεσκάτη, 1 Άργος Ορεστικό, 1 Αμύνταιο, 1 Νεστόριο, 1 Πρέσπες). Στους Δήμους Νεστορίου και Πρεσπών δύναται να υλοποιηθούν εναλλακτικά Μεγάλα Π.Σ.

Κατασκευή Μικρών Πράσινων Σημείων σε βασικούς οικισμούς της ΠΔΜ (>2.000 κατοίκους: 1 Νεάπολη, 1 Αιανή, 1 Κρόκος, 1 Βελβεντό, 1 Μεσοποταμιά, κλπ)

Μεγάλα Πράσινα Σημεία

Κατασκευή Μεγάλων Πράσινων Σημείων (με επέκταση υποδομών στις υφιστάμενες 10 ΤΜΔΑ) και παράλληλα

Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (logistic centers) στις ΤΜΔΑ Κοζάνης, Εορδαίας, Καστοριάς (α΄ φάση) και Φλώρινας, Γρεβενών (β΄ φάση).

Κινητά Πράσινα Σημεία

Προμήθεια εξοπλισμού κινητών πράσινων σημείων, αξιοποιώντας κατά προτεραιότητα τον υφιστάμενο κινητό εξοπλισμό – στόλο οχημάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ.

 

Μοιραστείτε την είδηση