Εργαστήριο για την κλιματική ουδετερότητα της Κοζάνης στην Βιβλιοθήκη

4 Min Read

Παρουσιάστηκε στην Κοζάνη το έργο «Neutron» που στοχεύει στο «πρασίνισμα» της τηλεθέρμανσης με χρήση ΑΠΕ

Το πρώτο εργαστήριο για την κλιματική ουδετερότητα του Δήμου Κοζάνης μέχρι το 2030 πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για μια από τις δράσεις που γίνονται στο πλαίσιο του έργου «NEUTRON» των Πιλοτικών Πόλεων της Ευρώπης και είχε τίτλο «Ενεργειακή αποδοτικότητα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και η πορεία της Κοζάνης προς την Κλιματική Ουδετερότητα».

Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα «Pilot Cities», το τρέχων πρόγραμμα «Neutron», για την κυκλική οικονομία και τις ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, για το πως η τηλεθέρμανση μπορεί να γίνει «πράσινη» και για το ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για μια καθαρή ενεργειακή μετάβαση. Αναφορά έγινε και στις νέες τεχνολογίες, στην τεχνητή νοημοσύνη και πως αυτή μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια και παρουσιάστηκαν ψηφιακά εργαλεία για την εξοικονόμηση ενέργειας με τους συμμετέχοντες να συζητούν ιδέες σχετικές με την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή μετάβαση.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής του Κλιματικού Συμβολαίου της Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που έχει πετύχει την ένταξή του στις πιλοτικές πόλεις της Ευρώπης. «Για εμάς είναι μια μεγάλη πρόκληση γιατί το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται το Neutron και το πρόγραμμα το οποίο καταθέσαμε αφορά στην κάλυψη των αιχμών θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι μια πολύ καλή δοκιμή για το πως μπορούμε να εισάγουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της τηλεθέρμανσης. Ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Ergon Cell” και διδάκτωρ Νομικής Γιάννης Τζιουράς, μίλησε για τον σκοπό του εργαστηρίου που στόχο είχε να εξηγήσει με απλό τρόπο στην κοινωνία της περιοχής τους λόγους που η Κοζάνη είναι μέλος της αποστολής του να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 και το έργο “Neutron”. «Το έργο αυτό αφορά ουσιαστικά στην αποκατάσταση της θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη και να είναι πιο οικονομικά αποδοτική, τόσο για την εταιρεία και τον διαχειριστή όσο και για τους καταναλωτές» τόνισε ο κ. Τζιουράς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η ΔΙΑΔΥΜΑ με την εκπρόσωπο της εταιρείας Κυριακή Σακελλαρίου να εστιάζει στον οικολογικό χαρακτήρα που μπορεί να αποκτήσει η πόλη μέχρι το 2030. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και θέλουμε να κοινοποιηθεί στο ευρύ κοινό η προσπάθεια που κάνουμε και να μπορούμε να έχουμε μέτοχους σε αυτή την προσπάθεια τους πολίτες, σημαντικούς φορείς της περιοχής μας και να δημιουργηθούν συμπράξεις προς αυτή την κατεύθυνση και η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. σε μια προσπάθεια προώθησης της κυκλικής οικονομίας και εξέτασης διαφορετικών εναλλακτικών δρόμων διαχείρισης αποβλήτων, αποσκοπεί στο να συμμετέχει σε τέτοιους είδους έργα και να έχει εξαιρετική συνεργασία τόσο με τον δήμο, όσο και με τους σημαντικούς φορείς της περιοχής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση