Έρημη πόλη: Κοζάνη. Μία πόλη μικρή αλλά εξαιρετικά συζητήσιμη. Με λίγα αξιοθέατα αλλά με πολύ πλούσια ιστορία, της Παναγιώτας Γεωργίας Γάτα

2 Min Read

Η πόλη μας, το στολίδι μας πλέον έχει γίνει μία πόλη φάντασμα. Αν θυμηθούμε κυρίως τις ημέρες Πέμπτη μέχρι και Κυριακή η πλατεία μας ήταν γεμάτη από κόσμο. Γέλια, φωνές, παρέες, όλα τα μαγαζιά ανοιχτά για να υποδεχθούν για πολλοστή φορά τον κόσμο και η διασκέδαση να ΄΄χτυπήσει κόκκινο΄΄. Μία πόλη μικρή, όπως όλες οι άλλες θεωρείται για κάποιους που δεν ξέρουν τί πάει να πει Κοζάνη. Για όσους πάλι έχουν ζήσει στην πόλη μας ξέρουν πολύ καλά πως είναι η βραδινή ζωή και η διασκέδαση γενικά. Η λεγόμενη από τους παλιούς ντόπιους σουρδία είναι το άντρο της διασκέδασης και του γλεντιού. Άφθονο ποτό, μουσική και διασκέδαση είναι αυτά που παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο, προσφέροντας έτσι υπέροχες εμπειρίες και αναμνήσεις στους επισκέπτες και στους μόνιμους κατοίκους.

Δυστυχώς φέτος ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο κατά τις βραδινές ώρες των ημερών του Πάσχα! Η λαμπερή πόλη μας πιο έρημη από ποτέ. Κανένας έξω στον δρόμο, καμία διασκέδαση ή κάτι το οποίο θα ήταν σήμα κατατεθέν για γλέντι. Ο κόσμος μέσα, τα μαγαζιά μας κλειστά και μία βουβή ελπίδα πως αυτό με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι θα αλλάξει σύντομα. Είμαστε χωριστά, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ενωμένοι.

Έτσι όπως έβλεπα ερημωμένους τους δρόμους θυμήθηκα και μία προσωπική εμπειρία… Μου είχε πει κάποτε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε «γυρίσει» πολλές πόλεις και χωριά στην Ελλάδα ότι… «είναι ωραίο το χωριό σας…». Βλέπετε, για κάποιους η Κοζάνη μας είναι ένα απλό χωριό. Για εμάς πάλι, μία πολύ όμορφη και φιλόξενη πόλη. Με τα έθιμά της, τα τραγούδια της, τους χορούς της και όλα αυτά που αποτελούν την πόλη μας. Για να τη δούμε έτσι ξανά, να σφύζει από ζωή και κόσμο ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες που πρέπει, για να μπορέσουμε και πάλι όλοι μαζί να κάνουμε αυτά για τα οποία εδώ και χρόνια φημίζεται η Κοζάνη μας.

 

Επιμέλεια: Παναγιώτα Γεωργία Γάτα, Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας Συντακτών και Ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Κοζάνης

 

 

Μοιραστείτε την είδηση