ΕΡΤ3- «Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη: η Αληθινή Ιστορία/ The Real Hunt for Red October»

3 Min Read

Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Το ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ δύο ωριαίων επεισοδίων «Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη: η Αληθινή Ιστορία/The Real Hunt for Red October» παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 την  Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 23:00.

- Advertisement -

Η αμερικανική ταινία το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη, με πρωταγωνιστές τους Sean Connery, Alec Baldwin, Sam Neil και Scott Glenn, αφηγείται την ιστορία ενός σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου που προσπαθεί να αυτομολήσει στις ΗΠΑ ενώ καταδιώκεται τόσο από το αμερικανικό όσο και από το σοβιετικό ναυτικό. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τομ Κλάνσι, η ταινία  αποκαλύπτει την τεχνολογία, το δράμα και τον χαρακτήρα μιας υποβρύχιας μάχης του Ψυχρού Πολέμου. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ο Κλάνσι εμπνεύστηκε το βιβλίο του από μια απόρρητη πυρηνική αντιπαράθεση που κάποιοι πιστεύουν ότι άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Τώρα, για πρώτη φορά, μπορούν να αποκαλυφθούν τα εξαιρετικά γεγονότα πίσω από αυτόν τον «Πραγματικό Κόκκινο Οκτώβριο». Το 1975,μια είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, αποκαλύπτοντας ότι η CIA είχε ανυψώσει κρυφά ένα χαμένο ρωσικό υποβρύχιο, το K-129, το οποίο βρίσκονταν σε  βάθος τρία μίλια στον πυθμένα του ωκεανού. Η επιχείρηση περιγράφεται από ορισμένους ως πιο περίπλοκη από την προσγείωση στο φεγγάρι. Ωστόσο, υποστηρίζεται επίσης ότι η επέμβαση δεν ήταν απολύτως επιτυχής. Αναφέρεται ότι λιγότερο από το μισό υποβρύχιο ανυψώθηκε, και μεγάλο μέρος των πληροφοριών που ήλπιζε να ανακτήσει η CIA, είχε  μείνει στον πυθμένα του ωκεανού.

Είναι όμως αλήθεια αυτό; Δεκαετίες αργότερα, εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι οι ιστορίες που μας είπαν για το K-129 μπορεί να είναι ψευδείς –  με σκοπό να παραπλανήσουν τους εχθρούς της Αμερικής. Ορισμένοι ισχυρίζονται τώρα ότι, στην πραγματικότητα, ανασύρθηκε ολόκληρο το υποβρύχιο – με όλες τις  ευαίσθητες  πληροφορίες του. Ιδιαίτερα συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη ότι αυτό το ρωσικό υποβρύχιο έφτασε  πολύ  κοντά στο να χτυπήσει τις ΗΠΑ με έναν πυρηνικό πύραυλο που θα είχε σκοτώσει  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πιθανώς θα πυροδοτούσε τον Τρίτο  Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξίσου σοκαριστική είναι η αποκάλυψη ότι ο Τομ Κλάνσι μπορεί να μην ήταν απλώς ένας ασφάλισης στο Μέριλαντ με ταλέντο στα στρατιωτικά θρίλερ. Αντίθετα, υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι  δούλευε για την  CIA και την Υπηρεσία  Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού, και λάμβανε προσεκτικά απόρρητο υλικό που απεικόνιζε το Ναυτικό των ΗΠΑ ως τόσο προηγμένο ώστε να  τρομάξει τους Σοβιετικούς  και να τους  οδηγήσει  σ’ ένα ξεφάντωμα στρατιωτικών δαπανών που τελικά τους χρεοκόπησε.  Κι ήταν αυτή η οικονομική κατάρρευση η αιτία που τερματίστηκε  ο Ψυχρός Πόλεμος.

 Σκηνοθεσία: Gary Lang

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση