ΕΡΤ3- Βαλκάνια Εξπρές – ”Οι Δρόμοι του Αμπελιού και της Ιστορίας/ Μαυροβούνιο”

2 Min Read

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ – Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 17:00

Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου της εκπομπής «Βαλκάνια εξπρές»,  που θα μεταδοθεί  την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 17:00  στην ΕΡΤ3,   μας ταξιδεύει σε μία από τις μικρότερες χώρες των Βαλκανίων, που έχει μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερη οινοποιητική παράδοση και παραγωγή, το Μαυροβούνιο.

- Advertisement -

Ξεκινάμε από τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ευρώπης, που βρίσκεται στο Τσέμοβσκο Πόλιε, λίγο έξω από την Πονγκόριτσα όπου παράγεται το περίφημο κρασί Βράνατς. Συνεχίζουμε σ΄ένα οινοποιείο που συνδυάζει παράδοση με σύγχρονη τεχνολογία και παγκόσμια διανομή, καθώς και σε ένα άλλο  παραδοσιακό οινοποιείο που συνεχίζει τον πατροπαράδοτο τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής.

Πηγαίνουμε στην λίμνη Σκόδρα, την μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, τα 2/3 της οποίας ανήκουν στο Μαυροβούνιο. Κάνουμε βαρκάδα στην λίμνη και στους “μικρούς Αμαζόνιους” που την τροφοδοτούν με νερό, και περιηγούμαστε στα παραλίμνια χωριά, που αναπτύσσονται τελευταία χάρη στον ήπιο τουρισμό. Κάνουμε μια στάση στην Μπαρουτάνα, ένα σοσιαλρεαλιστικό μνημείο, αφιερωμένο στους νεκρούς Μαυροβούνιους στους πολέμους του 20ου αιώνα, και συνεχίζουμε για το Τσέτινιε, την παλιά πρωτεύουσα της χώρας, γεμάτη μουσεία, πρεσβείες και εκκλησίες.

Πηγαίνουμε στο χωριό Νιέγκουσι, όπου μαθαίνουμε πως παράγεται το τοπικό προσούτο, που θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ανεβαίνουμε, τέλος, στην κορυφή Λόβτσεν, με υψόμετρο 1.600 μέτρα, όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο του Πέτρου Β’ Πέτροβιτς Νιέγκος, Πρίγκιπα-Επισκόπου και μεγαλύτερου συγγραφέα της χώρας, με πανοραμική θέα προς βουνά και θάλασσα, όπου και χτυπά η “πνευματική καρδιά” του Μαυροβουνίου.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης

Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης

Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα

Eικονολήπτης:  Παναγιώτης Ασνάης

Χειρίστης drone: Αγησίλαος Δεληγιαννίδης

Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος

Σκριπτ: Νόπη Ράντη

Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

Βοηθός Μοντάζ: Ελένη Καψούρα

Μουσική Επιμέλεια: Αργύρης Κωνσταντινίδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση