Αισιοδοξία για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης- Να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος προσπαθούν φορείς και κάτοικοι- Θ. Καρυπίδης: Aν μέχρι τη λήξη της θητείας μου δεν χτιστεί έστω και ένα σπίτι στο νέο οικισμό, δεν θα ασχοληθώ ξανά με την πολιτική

6 Min Read

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ποντοκώμη, με κύριο θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τις προοπτικές που ανοίγονται. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Δεσποτίδης και Τέλης Πουτακίδης, οι βουλευτές Μίμης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης και Γιάννης Θεοφύλακτος, ο Δ/ντης της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης.

Η συνέλευση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς να λείψουν όμως και οι στιγμές έντασης. Οι φορείς ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την έγκριση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου του νέου οικισμού Ποντοκώμης και την υπογραφή του Προεδρικού  Διατάγματος καθώς και τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων υποδομής με 3εκ. ευρώ.

Κεντρικό συμπέρασμα είναι πως οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης προχωρούν  και έχει φτάσει η ώρα να παρθούν οι αποφάσεις που δεν θα οδηγήσουν στα λάθη του παρελθόντος. Έτσι προκρίνεται η κατασκευή του νέου οικισμού και η διανομή οικοπέδων  να γίνει σε 2 φάσεις, η πρώτη με περίπου 350 σπίτια και τα επόμενα στη συνέχεια, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να γίνουν υποδομές για όλα τα οικόπεδα και μεγάλος αριθμός να μην χτιστούν, όπως στον Κλείτο. Τα κριτήρια και οι διαδικασίες θα τεθούν υπό διαβούλευση ώστε να αποφασιστούν σε μια επόμενη συνέλευση. Οι υποδομές θα χρηματοδοτηθούν από τον τοπικό πόρο της Περιφέρειας και του Δήμου Κοζάνης.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ενημέρωσε πως ο Δήμος Κοζάνης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στις εγκρίσεις των μελετών και στη δημοπράτηση των πρώτων έργων ώστε να ξεκινήσει να διαμορφώνεται το έργο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης ανέφερε πως το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται από τη ΔΕΗ η αποζημίωση προς τους κατοίκους και ταυτόχρονα η διαδικασία διανομής οικοπέδων. Σημείωσε μάλιστα πως θα πρέπει να προηγηθούν αυτοί που είναι αποφασισμένοι να χτίσουν άμεσα. Υπενθύμισε μάλιστα την αναφορά του πως «αν μέχρι τη λήξη της θητείας μου δεν χτιστεί έστω και ένα σπίτι στο νέο οικισμό, δεν θα ασχοληθώ ξανά με την πολιτική».

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Ποντοκώμης δια μέσου του Προέδρου Ιωσήφ Μιχαηλίδη ζητούν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομής, ώστε να μη φύγουν οι κάτοικοι για την Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα.

 

Τα σημαντικότερα σημεία, όπως καταγράφηκαν από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ-ΔΜ Δημήτρη Μαυροματίδη

Παρακάτω δίνονται τα σημεία που τονίστηκαν στη λαϊκή συνέλευση Ποντοκώμης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο:

Αποζημίωση δικαιούχων: 
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις αρμοδίως. Η παρακατάθεση των χρημάτων θα γίνει το αργότερο στους επόμενους δύο μήνες [αρμόδια η ΔΕΗ].

Νέα έργα στον οικισμό:
Η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης από το ΣτΕ δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου. Πιο πριν δεν υπήρχε η δυνατότητα κατασκευής κανενός έργου.
Ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια ενέταξαν στον Τοπικό Πόρο συνολικό ποσό 3,2 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη του προεκτιμώμενου κόστους της Α’ Φάσης οδοποιίας στη νέα θέση του οικισμού Ποντοκώμης.Η δημοπράτηση του έργου λόγω της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου Δημοσίων Έργων θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα και η διάρκεια του θα είναι 6 μήνες.
Θα ξεκινήσουν άμεσα η ολοκλήρωση των μελετών των έργων για το σύνολο του οικισμού.
Οι υποδομές θα περιλαμβάνουν το σύνολο των σύγχρονων υποδομών οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, τηλεθέρμανση, υπογειοποίηση δικτύων και ο οικισμός θα είναι βιοκλιματικός.

Παραχώρηση οικοπέδων:
Θα υπάρξει νέα σύντομη πρόσκληση υποβολής δικαιολογητικών από υποψήφιους δικαιούχους, μόνον στην περίπτωση που δεν υπέβαλαν στην αρχική φάση ή επιθυμούν να προσθέσουν ή να τροποποιήσουν ή να προσαρμόσουν κάποια από τα υποβληθέντα στοιχεία.
Η διανομή των οικοπέδων θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την προτεραιότητα εγκατάστασης (οικογενειακή κατάσταση, μόνιμη διαμονή κλπ) και την προοπτική υλοποίησης σε 3 φάσεις. Η 1η φάση θα περιλαμβάνει 350 οικόπεδα.
Η απόφαση αυτή είναι πολιτική ώστε να μην υπάρχει το “φαινόμενου του Κλείτου” δηλαδή του αραιοκατοικημένου οικισμού με μεγάλη δαπάνη στα δημόσια έργα και να διασφαλιστεί η συνεκτικότητα. Τα θέματα εγγυήσεων και ο τρόπος αναζητούνται εντός του επόμενου διαστήματος.
Η Επιτροπή των Φορέων που δημιουργήθηκε και συνεδρίασε θα συνεδριάσει άμεσα αλλά ταυτόχρονα αναμένεται και εισήγηση από το Τοπικό Συμβούλιο ώστε να συναδιαμορφωθούν τα κριτήρια.

Χρηματοδότηση:
Τα χρήματα από την απαλλοτρίωση για τις δημόσιες υποδομές με τι αναμενόμενες εκπτώσεις ίσως φτάνουν επαρκώς για το σύνολο του οικισμού ή για τα οικόπεδα που πραγματικά απαιτηθούν.
Ο Δήμος Κοζάνης θα διατηρήσει τα χρήματα για τον οικισμό και για βελτίωση των υποδομών του εφόσον υπάρξει πλεόνασμα από το τελικό κόστος των δημοσίων υποδομών.

Μεταφορά γραμμών υψηλής τάσης:
Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ ο Δήμος Κοζάνης έστειλε την τελική εναλλακτική πρόταση που θα παρακάμπτει τον οικισμό με μερική υπογειοποίηση και παράκαμψη στο σύνολο της Ποντοκώμης μήκους 4,5 περίπου χιλιομέτρων. Εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης 2,5 περίπου χρόνια σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κοζάνης.
Το μέρος που σήμερα διασχίζουν οι πυλώνες δεν θα συμπεριληφθεί στην 1η φάση διανομής αλλά στην επόμενη.

Μοιραστείτε την είδηση