Έσβησε ο ΑΗΣ Καρδιάς

4 Min Read
Μετά από 41 χρόνια λειτουργίας έσβησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο ΑΗΣ Καρδιάς με την ολοκλήρωση των ωρών λειτουργίας των μονάδων Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ.
Η δήλωση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη
Μετά από μισό αιώνα
Το τέλος της Καρδιάς μας
Για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα ο ΑΗΣ Καρδιάς αποτέλεσε έναν σταθμό σύμβολο, μεταξύ των συμβόλων που χαρακτήρισαν και συνέδεσαν την περιοχή της Κοζάνης και τη χώρα μας με την ηλεκτρενέργεια, το κοινωνικό αγαθό του ρεύματος, τη λειτουργία της πρωτοποριακής τηλεθέρμανσης.
Ο αγώνας που έδωσε, με «αξιοπρέπεια» και τιμή, έληξε τα μεσάνυχτα στην …παράταση που εξασφαλίστηκε προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η Τ/Θ.
Όπως και να έχουν τα πράγματα το «σβήσιμο» του ΑΗΣ αποτελεί ένα σημαντικότατο πλήγμα για την περιοχή και όχι μόνο καθώς δίνει ώθηση στην διαδικασία της βίαιης απολιγνιτοποίησης βάζοντας, ταυτόχρονα, φρένο στις όποιες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.
Σχεδόν δύο χρόνια από την εξαγγελία για την βίαιη απολιγνιτοποίηση και από το σχέδιο της δήθεν δίκαιης μετάβασης αυτό που μετρά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι η αύξηση της ανεργίας!!!

Η ανακοίνωση του Σπάρτακου

Τότε: 2 x 300 + 2 x 325 = 1.250

- Advertisement -

Τώρα: ΑΗΣ Καρδιάς = ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1975 και σήκωσε στις πλάτες του τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, παρέχοντας σε χιλιάδες καταναλωτές φθηνή θέρμανση.

Τα τελευταία χρόνια «πληροφορηθήκαμε» ότι ο συγκεκριμένος ΑΗΣ, ο ΑΗΣ Καρδιάς, δε χωρά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, σηματοδοτώντας στην ουσία τα σχέδια μετάβασης της περιοχής σε μια νέα εποχή με λιγότερο λιγνίτη.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η μονάδα θα αποσυρόταν κανονικά το Σάββατο 17 Απριλίου, καθώς θα είχε ολοκληρώσει τις 32.000 ώρες λειτουργίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, όπου και είχε υπαχθεί. Ωστόσο με  τροπολογία, μετά από σχετικό αίτημα λόγω των αναγκών της Τ/Θ, το «σβήσιμο» παρατάθηκε και τελικώς ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα και είναι πλέον ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ.

Ένας εμβληματικός σταθμός υπήρξε ο ΑΗΣ Καρδιάς, που για 46 ολόκληρα χρόνια έδωσε ρεύμα και θέρμανση, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, στήριξε το σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοί του θα απορροφηθούν σε άλλες δομές της επιχείρησης είναι σπουδαίο, ωστόσο δεν  κλείνει την «πληγή».

Οι συνέπειες από την απώλεια του Σταθμού σίγουρα θα έχουν μακροπρόθεσμες επιρροές, με το συνδικάτο να παραμένει στις επάλξεις για ό,τι δύναται να πράξει σχετικώς.

Ένωση ΔΕΗ: Τίτλοι τέλους για ΑΗΣ Καρδιάς
Δυστυχώς μετά από 46 χρόνια λειτουργίας – προσφοράς στο ενεργειακό και οικονομικό σύστημα της χώρας κλείνει ο ΑΗΣ Καρδιάς.
Η ιστορία γράφεται από το 1975 έτος λειτουργίας του σταθμού, έως τις 5 Μαΐου 2021 και ώρα 23:55, που σηματοδότησε το οριστικό κλείσιμο του σταθμού.
Με το κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς χάνονται από την περιοχή μας, χάνονται από την ενεργειακή καρδιά της χώρας, 1800 λιγνιτικά MW ( 1200 MW ΑΗΣ Καρδιάς – 600MW ΑΗΣ Αμυνταίου), με ότι συνεπάγεται για την περιοχή μας.
• Απολιγνιτοποίηση.
• Χαμένες θέσεις εργασίας.
• Τηλεθέρμανση
Θέση του συνδικάτου, θέση του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ», είναι η παράταση στον χρόνο λειτουργίας των εναπομείναντων μονάδων στην περιοχή μας, για να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ

 

Μοιραστείτε την είδηση