«Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ vive valeque (=ζήθι και υγίαινε)» Του Ευσταθίου Λαμπριανίδη

5 Min Read

Πάμε καλά στο προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024 που γίνεται στην Αθήνα,  ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που  θα διεξαχθούν στο Παρίσι σε λίγες εβδομάδες. Αύριο ο ημιτελικός. Μεθαύριο, με το καλό, ο τελικός.

     Απευθύνομαι στους ψηλούς παίκτες της εθνικής μας ομάδος μπάσκετ, ήτοι στον Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο,  στον Παπαγιάννη, στον Μήτογλου και στον Παπανικολάου. 

- Advertisement -

      Πρώτον. Όταν υπερίπτασθε  για κάρφωμα, στους αγώνες που δίνετε με την εθνική ή με το σύλλογό σας, αφού εντοπίσετε το στόχο σας, την στεφάνη, με δεδομένο πια το κάρφωμα, ένα δευτερόλεπτο πριν, ρίξτε το βλέμμα σας στο δάπεδο του γηπέδου,  για να δείτε πώς  θα «προσγειωθείτε» ομαλά. Μπορεί στο σημείο που θα πατήσετε να υπάρχει ένα ξεχασμένο ή «ξεχασμένο»-τοποθετημένο σκοπίμως πόδι κάποιου αντιπάλου. Στην δεύτερη περίπτωση είναι δύσκολο να διαβλέψουν οι διαιτητές την σκοπούμενη ενέργεια. Πιθανότατα δεν θα την αντιληφθούν. Αλλά και να την παρατηρήσουν, τι θα ακολουθήσει; Θα χρεωθεί αρχικά πρόθεση στον αντίπαλο παίκτη. Η ενέργειά του θα χαρακτηρισθεί ως φάουλ αντιαθλητικό. Και ποία παρακαλώ θα είναι η επιβληθησόμενη ποινή; Μία βολή και κατοχή μπάλας από την  ομάδα μας;  «Σιγά τα ωά». 

     Στο μεταξύ εμείς θα έχουμε έναν οδυνηρό τραυματισμό βασικότατου παίκτη μας, σημαντικότατη απώλεια των αγωνιστικών υπηρεσιών του ιδίου στην ομάδα μας και καίριο πλήγμα στην ψυχολογία των υπολοίπων παικτών μας. Ένας δε τραυματισμός π.χ. με διάστρεμμα ενός παίκτη, από μια τέτοια ενέργεια αντιπάλου, μπορεί να επιφέρει πολύμηνη απουσία του από τα γήπεδα. Ο παίκτης δε με το «ξεχασμένο» πόδι θα συνεχίζει να αγωνίζεται στην ομάδα του και το αποτέλεσμα του αγώνα θα είναι εικονικό, αν τελικά κερδίσει η ομάδα του.  Ο διεθνής Κανονισμός στο Μπάσκετ θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα αυστηρός. Θα πρέπει να ορίζει πως η ενέργεια αυτή, χρήση «ξεχασμένου» ποδιού, τιμωρείται με άμεση αποβολή του παίκτη από τον αγώνα  και διετή τουλάχιστον αποκλεισμό του από εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα. Στο ποδόσφαιρο, επίσης, δαγκωματιά στον ώμο αντίπαλου παίκτη πρέπει να τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο.

     Δεύτερον. Όταν «απογειώνεστε» για κάρφωμα, χρησιμοποιείστε το εργαλείο που σας δίνει ο Κανονισμός του Μπάσκετ να κρατηθείτε από τη στεφάνη της μπασκέτας για ελάχιστα δευτερόλεπτα, να δείτε πως θα «προσγειωθείτε» με ασφάλεια, να δείτε δηλ. το καθαρό πεδίο στο οποίο θα πατήσετε κατά την «προσγείωση». Δεν δικαιολογείται παρατεταμένο κράτημα-κρέμασμα απ΄ την στεφάνη. Αυτό τιμωρείται. Το γνωρίζετε.

     Τρίτον.  Κατά την «απονήωση» σας από το αεροπλανοφόρο-γήπεδο μπάσκετ για κάρφωμα, μην επιδιώξετε αυτό (το κάρφωμα) να είναι θεαματικό. Ουδείς εξ ημών θα σας κατηγορήσει. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, ήτοι επί «απονηώσεως»  για επίτευξη θεαματικού καρφώματος καθίσταται η όχι περισσότερο επισφαλής και επικίνδυνη προς τραυματισμό η «προσνήωση»; Και το απλό κάρφωμα δύο πόντους κομίζει. Για το θεαματικό κάρφωμα απαιτείται επιπρόσθετη απώλεια ενέργειας. Προβείτε σε χρηστή διαχείριση της ενεργητικότητάς σας κατά το χρονικό διάστημα που θα κληθείτε από τον προπονητή μας να την προσφέρετε στην ομάδα μας. Προσοχή λοιπόν. Όχι στην υπερβολή. «Μέτρω χρω» (=Να χρησιμοποιείς το μέτρο παντού), «Μηδέν άγαν» (=Τίποτα υπερβολικό), «Μέτρον άριστον» (= Το μέτρο πάντα είναι άριστο). 

     Όλα τα ανωτέρω ισχύουν και για τους περιφερειακούς μας παίκτες, όταν διεμβολίζουν χαλαρές ή σφικτές άμυνες  και ολοκληρώνουν την προσπάθειά τους με κάρφωμα ή lay up.

        Όσα μνημονεύω, δεν αναφέρονται μόνο στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια  του εν εξελίξει τουρνουά. Έχουν καθολική ισχύ. Τα ίδια ισχύουν και για τους αγώνες των Παρισίων, όπου θα βρεθούμε και εμείς με το καλό. Τα ίδια ισχύουν και για τους αγώνες του συλλόγων  σας, στο εγχώριο πρωτάθλημα ή στο εξωτερικό. Όλοι εσείς οι παίκτες της εθνικής μας, λοιπόν, έχετε το νου σας σε κάθε παιχνίδι που δίνετε, είτε αυτό είναι με την εθνική  μας είτε με το σύλλογό σας. 

      Γιάννη, Κώστα, Παπαγιάννη, κυρίως σε εσάς απευθύνομαι με όλα αυτά που αναγράφω, γιατί εσείς πρωτίστως έχετε ιδιαίτατη έφεση στα καρφώματα και αρέσκεστε σ΄ αυτά. 

        Κάθε φορά που καρφώνετε, τρέμει το φυλλοκάρδι μας…

     Με τη νίκη, στον αυριανό ημιτελικό. Με το χρυσό εισιτήριο για Παρίσι, στον μεθαυριανό τελικό.    5-7-2024

Μοιραστείτε την είδηση