Εθνικό Ταμείο Δίκαιης μετάβασης από τις δημοπρασίες CO2- Φέτος τα πρώτα 20εκ. ευρώ εξήγγειλε ο Σ. Φάμελλος

4 Min Read

Μπορεί το θέμα που κυριάρχησε στην ειδησεογραφία στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ να ήταν η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερη σημασία έχει για την περιοχή και η εξαγγελία από το βήμα της βουλής  του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου για την χρηματοδότηση της μετάβασης στη  μεταλιγνιτική εποχή μέσω της δημιουργίας του Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ανεξάρτητα από τη χρημαδότηση με  το 1,4ευρώ/ μεγαβατώρα λιγνιτικής παραγωής.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αποδοχή της πρότασης του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και του  Δικτύου Ενεργειακών Δήμων (Κοζάνη, Εορδαία, Φλώρινα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη), που στο παρελθόν είχε απορριφθεί από τον τότε Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος στην ομιλία του ανέφερε πως “η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πρόταση διεξόδου στην κοινωνία και στη ΔΕΗ. Γι’ αυτό φέρνει αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος και ταυτόχρονα σχεδιάζει τη δική της συνεισφορά για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή, την αυριανή μέρα των λιγνιτικών περιοχών” σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για τις μεταλιγνιτικές περιοχές και έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι στα επόμενα διαρθρωτικά ταμεία με τα εργαλεία χρηματοδότησης θα έχουν προτεραιότητα οι λιγνιτικές και μεταλιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και την εθνική συνεισφορά, από τα έσοδα των δικαιωμάτων από τον εκπλειστηριασμό του CO2, και το υπουργείο σχεδιάζει τη λειτουργία Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις μεταλιγντικές περιοχές, όπως επισήμανε. “Αυτό το ταμείο πλέον έχει περιθώρια, γιατί δεν είναι ζημιογόνος ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ και μπορούμε να πούμε πως σε πρώτη φάση η εκτίμηση για τον προυπολογισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ανέρεχεται στα 20εκ. ευρώ”.

Την ικανοποίηση του για την εξαγγελία αυτή εξέφρασε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της ΠΕΔ ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Ο κ. Ιωαννίδης σε δήλωση του ανέφερε πως “ενα από τα δικά μας κύρια προτάγματα σε αυτό το νομοσχέδιο , πέρα από την πώληση των μονάδων, ήταν το συνολικό μέλλον της περιοχής. Ευτυχώς πλέον όλοι, το Υπουργείο, οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μια ιστορική φάση μετάβασης. Έχουμε επισημάνει την ανάγκη να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο υποστήριξης για τη μετάβαση, την οικονομική στήριξη της περιοχής και την αντιμετώπιση μια σειράς ζητημάτων όπως οι μετεγκατάστασεις, η επαναπόδοση εδαφών, η παραγωγική ανασυγκρότητηση κτλ.

Έχει μεγάλη σημασία η εξαγγελία του κ. Φάμελλου για δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Ουσιαστικά είναι η αποδοχή της πρότασης μας και μάλιστα για φέτος θα μπουν 20εκ. ευρώ από τα έσοδα  από δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 . Δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίηση μου για την επιπλέον χρηματοδότηση  αλλά πλέον θα πρέπει να εξειδικευτεί”.

Οι αντιδράσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ υπήρξαν και τοποθετήσεις για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

“Είμασταν αντίθετοι στην πώληση των λίγνιτικών μονάδων, όπως όλοι οι φορείς της περιοχής. Ο αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει και ευελπιστούμε πως στο τέλος δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι μονάδες” ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

“Για μας είναι λυπηρό που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο γιατί ξεπουλιέται η ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα” τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος ο οποίος πρόσθεσε πως δεν έχουν νόημα επιπλέον κινητοποιήσεις όταν η βουλή έχει αποφασίσει.

Μοιραστείτε την είδηση