Στο εργαστήριο των αποκριάτικων αρμάτων

6 Min Read

Γλυπτά στοιχεία και μηχανισμοί κίνησης θα κλέψουν τις εντυπώσεις

Με φουλ τις μηχανές και σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται ο Δήμος Κοζάνης για να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο γεγονός της Κοζανίτικης Αποκριάς που είναι η παρέλαση των αρμάτων.

Ο Eno (Shkodrani) επικεφαλής της καλλιτεχνικής ομάδας που επιμελείται των αρμάτων και των κατασκευών που βρίσκονται πάνω στις πλατφόρμες μιλά στο «Χ» και εξηγεί πως χρόνο με το χρόνο τα άρματα γίνονται πιο περίτεχνα και οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Φέτος, τα άρματα θα είναι εμπλουτισμένα με περισσότερα γλυπτά στοιχεία, ενώ δε θα λείπουν και θέματα με μηχανισμούς κίνησης, τα οποία αναμένεται να κάνουν αίσθηση, σύμφωνα με τους εμπνευστές τους.

Μια εβδομάδα πριν την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς και την παρέλαση των αρμάτων, ο δήμος Κοζάνης βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να είναι όλα έτοιμα, ώστε να μπορέσουν οι Κοζανίτες αλλά και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην πόλη να απολαύσουν αυτό το διαδραστικό δρώμενο της Κοζανίτικης Αποκριάς με πλούσια θεματολογία και καυστικό χιούμορ.

Ο καλλιτέχνης ΕΝΟ, μιλώντας στο «Χ», ανέφερε πως συνεργάζεται με το δήμο Κοζάνης από το 2016. Φέτος, όλες οι πλατφόρμες θα έχουν πιο περίτεχνες κατασκευές, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές δεν συνέβαινε, αφού οι φανοί ζητούσαν πιο απλά πράγματα. «Τώρα εφόσον έχουν δει οι φανοί ότι μπορούν να γίνουν διάφορα πράγματα πάνω στα άρματα, ζητούν περισσότερα και υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας» τόνισε ο ίδιος. Επίσης, ανέφερε πως φέτος τα άρματα δεν θα είναι μόνο πιο πλούσια σε γλυπτά στοιχεία, αλλά θα έχουν και κινήσεις, μηχανισμούς κ.α. «Όταν υπάρχει κίνηση σε ένα ήδη κινούμενο άρμα, χτυπάει διαφορετικά στο μάτι. Οι κατασκευές πλέον είναι συγκρίσιμες με άλλα μεγέθη» σημείωσε ο πολύ έμπειρος καλλιτέχνης, ο οποίος έχει δουλέψει και για το καρναβάλι της Πάτρας.

Ο ίδιος και η ομάδα του δουλεύουν περίπου 14 ώρες κάθε μέρα εδώ και δύο μήνες και θα δουλεύουν όπως ανέφερε μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ φέτος η ομάδα του είναι ενισχυμένη, καθώς αποτελείται από πέντε άτομα από την Πάτρα και δύο από την Κοζάνη.

Η δουλειά του, όπως σημείωσε είναι αρκετά δύσκολη, καθώς πέραν των πολλών ωρών, τρέχουν οι προθεσμίες και δεν παίρνουν αναβολή. «Δεν είναι όπως παλιά που έλεγαν θα βάλουμε δύο τραπέζια και δύο καρέκλες πάνω στην πλατφόρμα, επειδή ήθελαν να χορέψουν και να κάνουν τα σκετσάκια τους. Φέτος, θα κάνουν και τα θεατρικά τους, αλλά θα έχουν και τα γλυπτά τους» λέει ο ΕΝΟ.

Ο ΕΝΟ στη μακρόχρονη συνεργασία του με το δήμο Κοζάνης προσπάθησε να παντρέψει την τεχνογνωσία από το καρναβάλι της Πάτρας με την παράδοση και τα έθιμα της Κοζανίτικης Αποκριάς, ενώ ανέφερε πως αρχικά οι απαιτήσεις ήταν λιγότερες και πιο συγκεκριμένες κάτι που χρόνο με το χρόνο αλλάζει. «Δεν πρέπει να αλλοιωθεί αυτό το παραδοσιακό στοιχείο. Μπορούν να αναβαθμιστούν τα άρματα, αλλά θα υπάρχει πάντα το χιούμορ, η σάτιρα, το τοπικό θέμα, αλλά και το διεθνές, π.χ. άλλες χρονιές είχαμε κάνει από τον Τραμπ, τη Λαγκάρντ, τον Σόιμπλε και Έλληνες πολιτικούς μέχρι και τοπικά θέματα που τα ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Αυτή η διαβάθμιση των θεμάτων είναι και αυτό χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης Αποκριάς. Εγώ δηλώνω ερωτευμένος! Είναι κάτι πολύ γνήσιο, πολύ παραδοσιακό, ιδιαίτερο και είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα. Πρέπει να προβληθεί και να διαφημιστεί σωστά, γιατί υπάρχει αρκετός κόσμος που ψάχνει το διαφορετικό, το μη τυποποιημένο και η Κοζάνη το έχει αυτό».

Τέλος, ανέφερε πως σε συζητήσεις με τη νέα δημοτική αρχή υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν διάφορα γλυπτά-κατασκευές που θα βρίσκονται όλο το χρόνο σε διάφορα σημεία στην πόλη της Κοζάνης.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Κοζάνης υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που υπάρχει στον καλλιτέχνη. «Εμπιστευόμαστε πάρα πολύ τον ΕΝΟ από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Κοζάνη, η δουλειά του φαίνεται, είναι εκπληκτική. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει» σημείωσε ο ίδιος. Ενώ όσον αφορά το κομμάτι της παρέλασης και των αρμάτων τόνισε πως «για ακόμη μια χρονιά οι φανοί και οι σύλλογοι, πρωτοτυπούν και πρωτοπορούν στα θέματα που έχουν δώσει στον καλλιτέχνη μας. Είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει στον κόσμο και η Κοζάνη πάντα πρωτοτυπεί, δίνει πάντα το κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα». Ο κ. Ιωαννίδης απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να έρθει να απολαύσει την Κοζανίτικη Αποκριά, λέγοντας πως οι άνθρωποι είναι αυτοί που φτιάχνουν τα έθιμα ενός τόπου και οι ίδιοι τα διατηρούν στο διάβα του χρόνου.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση