Έτοιμη για τη Γαλλία και το «Eurobot 2024» η «Hyperion Robotics» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

7 Min Read

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής «Eurobot 2024» που θα διεξαχθεί στη La-Roche-Sur-Yon της Γαλλίας από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, θα συμμετέχει η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Hyperion Robotics». Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι το «Farming Mars» και η πρόκληση είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου θερμοκηπίου που θα επιβιώνει για πολύ καιρό στην επιφάνεια του Άρη και θα πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη φρούτων και λαχανικών.

Οι συμμετέχουσες ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, το οποίο έχει ως στόχο τη συλλογή πλαστικών φυτών και την τοποθέτησή τους σε μεταλλικά γλαστράκια. Η πίστα του διαγωνισμού έχει διαστάσεις 3×2 μέτρα και κάθε ομάδα θα συμμετέχει στον διαγωνισμό με ένα ρομπότ, καθώς και μερικά μικρά βοηθητικά ρομπότ που χρησιμοποιούνται στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα. Ο αγώνας διαρκεί 100 δευτερόλεπτα και αγωνίζονται δύο ομάδες τη φορά, με βασικό στόχο την αποφυγή του αντιπάλου και τη συλλογή περισσότερων πόντων.

Το «Eurobot», πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 1998 στο Παρίσι, όπου 1500 φοιτητές από 15 χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό μέσω εθνικών προκριματικών και του διεθνούς τελικού που
πραγματοποιήθηκε στη La-Roche-Sur-Yon της Γαλλίας. Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, αλλά φιλοξενεί τακτικά και χώρες εκτός Ευρώπης (Τυνησία, Αλγερία, Ρωσία, Ιράν, Κουβέιτ κ.α.)

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image



Ποια είναι η Hyperion Robotics
Η Hyperion Robotics είναι η ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους: Αντώνη Χατζησάββα, Γιώργο Κτιστάκη, Βασίλη Συναδινό, Συμεών Νίντσιο, Αναστάσιο Μιχαηλίδη, Γιώργο Παπαμιχαήλ και Χρήστο Παπαχρήστου ενώ υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Μηνάς Δασυγένης.

Η ομάδα φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής καθώς ιδρύθηκε το 2014, με πρωταρχικό σκοπό την έρευνα και την συμμετοχή της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς του αντικειμένου. Το 2015 η ομάδα έλαβε μέρος, για πρώτη φόρα, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO QATAR) στην Ντόχα του Κατάρ, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και την 19η παγκοσμίως. Το 2016 έγινε η μοναδική πανεπιστημιακή ομάδα ρομποτικής που βραβεύθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Με τη συμμετοχή της πάλι στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής το 2017, απέσπασε την 3η θέση πανελλαδικά και τον Ιούνιο του 2018, βρέθηκε στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Ρομποτικής που έλαβε μέρος με δύο συμμετοχές αποσπώντας την 1η και 3η θέση εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης όπου κατέκτησε την 13η θέση παγκοσμίως. Πέρυσι κατέκτησε τη 19η θέση και φέτος θα συνεχίσει την πορεία της στους διαγωνισμούς με αξιώσεις.

Το ρομπότ που έφτιαξαν φέτος, ονομάζεται «Attis» και παίρνει τα φυτά από τους κύκλους που είναι τοποθετημένα και τα αφήνει στις θέσεις που πρέπει πάνε. Όπως ανέφερε ο Γιώργος, χρειάζεται απόλυτη ακρίβεια, γιατί το ρομπότ είναι πολύ εύκολο να αποκλίνει από το στόχο με το Βασίλη να συμπληρώνει πως φέτος τα φυτά που πρέπει να μαζέψουν, σε αντίθεση με προηγούμενους διαγωνισμούς «Eurobot», είναι σε πιο «τυχαία» θέση και τα αντικείμενα είναι μεγαλύτερα, κάτι που το καθιστά πιο δύσκολο στο να τα πιάσει το ρομπότ με απόλυτη ακρίβεια. Συνέχισε λέγοντας πως οι κανόνες κάθε χρονιά είναι διαφορετικοί και φέτος έχουν παραπονεθεί πολλοί συμμετέχοντες πως είναι πολύ δύσκολοι οι κανονισμοί. Όπως σημείωσαν, αντιμετώπισαν διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά με δουλειά, υπομονή, συνεργασία και τεχνογνωσία τις ξεπέρασαν για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Αντώνης, αρχηγός της ομάδας, υπογράμμισε πως φέτος είναι η πέμπτη του χρονιά ως αρχηγός της ρομποτικής ομάδας και το σημαντικότερο για τον ίδιο είναι η εμπειρία που αποκτά η ομάδα μέσα από τις συμμετοχές τους στους διαγωνισμούς, όσον αφορά τις τεχνολογίες αλλά και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν εκεί. «Το πιο σημαντικό είναι να αναπτυχθούν δεξιότητες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν εκεί, όταν απαιτηθούν. Οι χρόνοι είναι πολύ μικροί, οι προσαρμογές πρέπει να γίνονται ταχύτατα και ως αρχηγός νομίζω πως εκεί φαίνεται αν πετυχαίνει μια ομάδα και αν είναι πραγματικά ομάδα και μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Καταλήγω στο συμπέρασμα πως το πιο σημαντικό είναι η εμπειρία σε συνδυασμό με τη γνώση των μελών όλων των υποσυστημάτων» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως πολλές ομάδες μέσα στα χρόνια που παρακολουθούν το διαγωνισμό, μπορεί να μην έχουν τα καλύτερα ρομπότ αλλά λειτουργούν πολύ ομαδικά και καταφέρνουν να κάνουν μια εξαιρετική εμφάνιση.

Μετά τη δεκάχρονη εμπειρία τους σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες ρομποτικής, αυτό που κρατούν είναι η τεχνογνωσία σε σχέση με την τεχνολογία και την πρόσβαση σε αυτές, με τον Αντώνη να τονίζει πως χρειάζεται απλότητα στα συστήματα όσον αφορά το λογισμικό για να έχει κάποιος το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο στόχος για φέτος είναι η συλλογή εμπειριών και μια καλύτερη θέση από πέρυσι ώστε του χρόνου να πάνε κατευθείαν για την πρωτιά. «Φέτος η ομάδα θα είναι μέσα στις καλύτερες θέσεις, γιατί χρόνο με το χρόνο αποκτούμε εμπειρία. Οι ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα συμμετέχουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια, έλυσαν προβλήματα που προέκυπταν όλα αυτά τα χρόνια και έφτασαν στο σημείο να τα τελειοποιήσουν».

Η ομάδα δηλώνει έτοιμη για το διαγωνισμό, μετά και την εμπειρία που απέκτησε μέσα στα χρόνια και έχουν μείνει μόνο κάποιες τελικές δοκιμές μέχρι την 8η Μαΐου που θα βρεθούν στη Γαλλία. Όπως αναφέρουν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους φοιτητές για τη ρομποτική και πως ο κλάδος αναπτύσσεται ραγδαία ενώ εκεί μαθαίνουν πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν στον οδηγό σπουδών και είναι πιο εξειδικευμένα τα οποία θα τους βοηθήσουν στο μέλλον και όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας.

Τέλος, στόχοι τους είναι οι επόμενοι διαγωνισμοί ρομποτικής και η συλλογή εμπειριών καθώς τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν όποια προβλήματα δημιουργούνται.

Θένια Βασιλειάδουxronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση