Συνεργασία με την Περιφέρεια για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής
Ο ΔΕΣΦΑ προγραμματίζει την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία έως το τέλος του 2025. Ο αγωγός μήκους 160 χλμ. θα συνδέει την περιοχή με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας. Ο σχεδιασμός του αγωγού επιτρέπει τη μελλοντική μεταφορά έως 100% υδρογόνου, καθιστώντας τον συμβατό με τις στρατηγικές αποκεντρωμένης ενέργειας και απολιγνιτοποίησης της χώρας.
Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ συνεργάζεται με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη ενός ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Στόχος είναι η αξιολόγηση και υποστήριξη μικρών τοπικών μονάδων, όπως αγροτικές και προμηθευτικές, μέσω βιώσιμων ενεργειακών λύσεων. Αυτή η συνεργασία εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης υποδομών που προάγουν την ενεργειακή μετάβαση και την τοπική ανάπτυξη.

Ο Ιωάννης Χωματάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υλοποίησης Έργων του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση για τη δωρεά 12 απινιδωτών σε τοπικές κοινότητες της περιοχής, τόνισε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αγωγός φυσικού αερίου θα είναι σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα. «Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από την περιοχή, δημιούργησε μια προσωρινή όχληση, αλλά τα αποτελέσματά του είναι μεγάλα και σημαντικά για τη χώρα και συγκεκριμένα για την περιοχή» τόνισε ο ίδιος. Ο αγωγός, που έχει σχεδιαστεί για υδρογόνο, θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μείγματος υδρογόνου και φυσικού αερίου και έως 100% υδρογόνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και μελλοντικά του υδρογόνου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου που περνάει από τη Δυτική Μακεδονία θα συνδέσει την περιοχή με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας την παροχή φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές της. Η κατασκευή του εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, το οποίο περιλαμβάνει και την μελλοντική αξιοποίηση του υδρογόνου ως καυσίμου. Ο αγωγός, όπως έχει αναφερθεί ξανά, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και να συμβάλει στην οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων. Η εν λόγω υποδομή θα βοηθήσει την ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ανέφερε πως πρόκειται για μια εταιρεία που, αφού εκτέλεσε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή, συνεχίζει να έχει θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία. «Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όποιος και αν είναι ο προϋπολογισμός τους, θα πρέπει να συνδέονται με τον τόπο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα έργα δεν πρέπει να είναι απλά «φυτευμένα», αλλά να κτίζονται με στόχο να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία.
Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς σχέσης με την κοινωνία, λέγοντας πως αυτή η αμφίδρομη σχέση δίνει αξία όχι μόνο στον τόπο, αλλά και στην ίδια την εταιρεία. Επίσης, αναφέρθηκε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης και αναγκαίων αλλαγών, υπογραμμίζοντας ότι επενδύσεις όπως αυτή προσμετρώνται στο κόστος της μετάβασης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συζήτηση με τον κ. Χωματά για την ανάγκη σύνδεσης της ΒΙΠΕ Φλώρινας με τις υπόλοιπες παραγωγικές επενδύσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της μείωσης του κόστους παραγωγής για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. «Τέτοια έργα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από αρκετά χρόνια, ώστε η κατάσταση που περνάμε σήμερα να ήταν πιο ομαλή», κατέληξε.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Χωματά, υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής, ο οποίος αφορά την αξιολόγηση ενεργειακών λύσεων που θα υποστηρίξουν πολλές μικρές τοπικές μονάδες, είτε αγροτικές, είτε προμηθευτικές, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και εκτός των αστικών κέντρων της Δυτικής Μακεδονίας.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr