Εβδομάδα «κλιματικής ουδετερότητας» στην Κοζάνη

3 Min Read

Από σήμερα ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την εβδομάδα Κλιματικής Ουδετερότητας, την οποία διοργανώνει το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης, τη ΔΙΑΔΥΜΑ, την ΑΝΚΟ αλλά και άλλους φορείς. Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έως και την Τρίτη 7 Ιουνίου.

Οι διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις δράσεις που θα περιλαμβάνει η εβδομάδα αυτή όπως workshops, δύο ημερίδες, ένα συνέδριο αλλά και διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά. Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της εισόδου της Κοζάνης στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης έως το 2030.

- Advertisement -

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε πως το ποσό και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν με την οριστική απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, μπορεί να αποκατασταθεί από τις ενεργειακές τεχνολογίες και τεχνολογίες περιβάλλοντος ως την «προοπτική της επόμενης ημέρας» που θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης νέων ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του παραγόμενου πλούτου. 

«Η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει και η Περιφέρεια μας μπορεί να διακριθεί, γιατί έχουμε ευνοϊκό περιβάλλον και μπορούμε να γίνουμε από τις πιο πράσινες Περιφέρειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο κ. Κασαπίδης υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια έχει στη διάθεση της, ένα τεράστιο κεφάλαιο ευρωπαϊκών πόρων, που ξεπερνούν κατά πολύ τα 5 δις ευρώ την ώρα που η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έχει παραταθεί μέχρι το 2028.

«Θέλουμε να φέρουμε μια νότα αισιοδοξίας στην περιοχή, σε αυτό το δύσκολο, γεμάτο προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες, διάστημα της ενεργειακής μετάβασης» τόνισε ο Γιώργος Μαρνέλλος – Πρόεδρος του Δ.Σ. του Cluster αναφερόμενος στα περίπου 10 εκ. ευρώ από το 2014 έως σήμερα που έχουν έρθει στη Δυτική Μακεδονία. 

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως η ζωή μας αλλάζει και πως περνάμε σε άλλη περίοδο, αυτή της κλιματικής ουδετερότητας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αλλά και οι φορείς, ώστε να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και να συμβάλλουν όλοι ώστε να «αλλάξει πορεία» η Κοζάνη. «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε και να συμπορευθούμε. Πέρασε η περίοδος με τα λόγια, ήρθε η περίοδος για δράση, ήρθε η περίοδος για έργα και πρωτοβουλίες» τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαλούτας.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση