Εξ αποστάσεως τα περισσότερα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Στις 12 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η διαδικτυακή σελίδα του οποίου κατά κοινή ομολογία, είναι ιδιαίτερα ενημερωμένη και προσφέρει τις τελευταίες πληροφορίες για όλα τα σχετικά με τις εγγραφές και παρακολουθήσεις μαθημάτων, θέματα.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σχετίζεται με τον τρόπο που θα γίνουν τα μαθήματα, δηλαδή εκ του σύνεγγυς ή on-line. Την ώρα που οι υπέρμαχοι της επαφής με τους φοιτητές εκφράζουν την άποψη ότι όπου μπορούν να γίνουν τα μαθήματα πρόσωπο-με πρόσωπο αυτό θα πρέπει να προτιμάται, υπάρχουν κι εκείνοι που θέτουν τα επιμέρους ζητήματα λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για μάξιμουμ 50 φοιτητών/ανά μάθημα, χωρίς να κάνει λόγο για τετραγωνικά ανά φοιτητή/τρια και σε αρκετές περιπτώσεις οι αποφάσεις για διεξαγωγή όλων των μαθημάτων (υποχρεωτικών και επιλογής) μόνο εξ αποστάσεως είναι στην κόψη του ξυραφιού.

Και αν για τα τμήματα που προσφέρουν κυρίως θεωρητικά μαθήματα, αυτό είναι λιγάκι πιο εύκολο, για τα τμήματα που έχουν αρκετά εργαστήρια, οι ισορροπίες θα είναι εύθραυστες.

Επομένως, είναι δύσκολο για τα συλλογικά όργανα να κινηθούν ομοιογενώς, ώστε να υπάρξει μια απόφαση που θα αντιμετωπίζει τα βασικά ζητούμενα, αλλά την ίδια ώρα δεν θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την υπουργική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν εκδώσει τις ανακοινώσεις τους σε σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων.

Πολυτεχνική Σχολή

Για παράδειγμα των τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων αναφέρει ότι κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, σύμφωνα με την απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος και την σχετική υπουργική απόφαση η διδασκαλία της θεωρίας όλων των μαθημάτων του 1ου και 3ου εξαμήνου σπουδών θα γίνει εξ αποστάσεως, όπως και η διδασκαλία των φροντιστηριακών και εργαστηριακών ασκήσεων του 3ου εξαμήνου θα γίνει εξ αποστάσεως. Μόνο κάποια φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα του 1ου εξαμήνου θα γίνουν με συνδυασμό εκ τους σύνεγγυς και εξ αποστάσεως μεθόδων διδασκαλίας.

Την ίδια ώρα το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ανακοινώνει ότι όλα τα μαθήματα ξεκινούν με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη χρήση του λογισμικού ΖΟΟΜ, βάσει του ωρολόγιου προγράμματος που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματός.

Στους Χημικούς Μηχανικούς η μόνη εξαίρεση που διδασκαλία θα γίνει εκ του σύνεγγυς θα είναι τέσσερα συγκεκριμένα μαθήματα (δύο του πρώτου, ένα του τρίτου κι ένα του πέμπτου εξαμήνου).

Άλλες σχολές του Πανεπιστημίου

Εξ αποστάσεως θα γίνουν τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, που έως τώρα έβγαλαν σχετικές ανακοινώσεις.

Μ’ ένα υβριδικό τρόπο εξ αποστάσεως και εκ του σύνεγγυς διδασκαλίας με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης θα προσφέρει κάποια από τα μαθήματά του το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση του Παιδαγωγικού της Φλώρινας που ενημερώνει ότι στο «αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί ο ακριβής τρόπος διεξαγωγής του κάθε μαθήματος» και επισημαίνει ότι «επιδίωξη του Τμήματος είναι να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η κανονική, δια ζώσης διδασκαλία, στον βαθμό που οι παρούσες έκτακτες συνθήκες το επιτρέπουν».

Μοιραστείτε την είδηση