Εξαιρετικά καλές οι «επιδόσεις» του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανελαίων

3 Min Read

Τα δυο ΑΤΜ στην Κοζάνη παραδόθηκαν στον Δήμο και στη ΔΙΑΔΥΜΑ

Στα «χέρια» του Δήμου Κοζάνης και της ΔΙΑΔΥΜΑ βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες το σύστημα περισυλλογής και ανακύκλωσης τηγανελαίων που παραδόθηκε από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE). Το CluBE «έτρεξε» το πρόγραμμα με τα ΑΤΜ συλλογής, τα οποία από δύο που είναι σήμερα στην πόλη της Κοζάνης αναμένεται να αυξηθούν αφού το πρόγραμμα σημείωσε επιτυχία.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία του προγράμματος και μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2022 είχαν συλλεχθεί 1340 λίτρα τηγανέλαιων. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ ικανοποιητική και φάνηκε πως οι πολίτες της Κοζάνης αγκάλιασαν την συγκεκριμένη δράση» είπε μιλώντας στον «Χ» ο διαχειριστής του cluster Νίκος Ντάβος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην καμπάνια ενημέρωσης, η οποία περιελάμβανε ενημερωτικές δράσεις τόσο στα ΑΤΜ όσο και στα σχολεία για τα οφέλη της συλλογής και ανακύκλωσης τηγανελαίων και τον τρόπο λειτουργίας των ΑΤΜ με τη δωρεάν χρήση του ειδικού πράσινου μπουκαλιού, το οποίο μπορεί να παραλάβει εύκολα και δωρεάν όποιος επιθυμεί από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κοζάνης.

Ταυτόχρονα, μετρήθηκε και η εξοικονόμηση ενέργειας που έχει προκύψει από την συλλογή της ποσότητας που συγκεντρώθηκε. Η ενέργεια αυτή ανέρχεται σε 3470 Κιλοβατώρες και αντιστοιχεί στην ενέργεια που θα κατανάλωνε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης προκειμένου να επεξεργαστεί το απόβλητο μιας και απαιτείται επιπλέον επεξεργασία στους βιολογικούς καθαρισμούς.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δυο ΑΤΜ στην πόλη της Κοζάνης, το ένα κάτω από το πάρκο του Αγίου Δημητρίου και το δεύτερο στην περιοχή Πλατάνια. Ωστόσο κάποιοι δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν πως για να ανακυκλώσουν τα λάδια χρειάζεται να διαθέτουν το ειδικό πράσινο δοχείο. Αντ΄ αυτού επιλέγουν να αφήνουν έξω από αυτό κάθε λογής συσκευασία γεμάτη με λάδι με το συνεργείο της ΔΙΑΔΥΜΑ, που έχει αναλάβει την περισυλλογή, να αναγκάζεται να παίρνει και αυτές τις συσκευασίες. «Η αλήθεια είναι πως από το να καταλήξουν στο νεροχύτη τα λάδια ας γίνει και αυτό. Ας αφήσει δηλαδή ο πολίτης την συσκευασία έξω από το ΑΤΜ να το μαζέψουμε αφού του είναι τόσο δύσκολο να κάνει την σωστή διαδικασία» λέει ο κ. Ντάβος. Ταυτόχρονα, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για το κάθε λογή

Να σημειωθεί πως τα ΑΤΜ συλλογής τηγανελαίων έχουν κερδίσει το πρώτο βραβείο «Green Awards» και έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και άλλων δήμων της χώρας για να τα προμηθευτούν.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση