Εξαιρούνται τα μικρά φωτοβολταϊκά της Δυτ. Μακεδονίας από την υποχρέωση εγγυητικής επιστολής με την αίτηση για όρους σύνδεσης

2 Min Read

Εξαίρεση για τους μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας από την υποχρέωση υποβολής εγγυητικών για την απόκτηση οριστικών όρων σύνδεσης αναμένεται να εισαγάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με παρέμβασή του στο νομοσχέδιο για την β’ φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κατόπιν αιτήματος βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει τα μικρά φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία από την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

Σημειώνεται ότι η νέα αυτή διάταξη αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου πλέγματος «περιορισμών» και ρυθμίσεων που εισηγείται το ΥΠΕΝ και στόχο έχουν να καταλήγουν να προκρίνονται τα έργα που θα υλοποιηθούν, ώστε να μην καταλαμβάνεται «αδίκως» ηλεκτρικός «χώρος». Αυτό γιατί παρατηρείται το φαινόμενο, έργα που διαθέτουν ταρίφα ή οριστικούς όρους σύνδεσης να καθυστερούν αρκετά να υλοποιηθούν. Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι οι επενδυτές να προχωρούν στην υλοποίηση του έργου μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την στιγμή που καθίσταται δυνατό κάτι τέτοιο, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει την αδειοδότηση του έργου, έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης κλπ.

Πηγή

Μοιραστείτε την είδηση