Εξέλιξη ή συγχωνεύσεις για τα αδύναμα τμήματα του ΠΔΜ

5 Min Read

Εκδήλωση απονομής πιστοποίησης παρουσία του προέδρου της ΕΘΑΑΕ

Ή θα δυναμώσουν και θα προχωρήσουν ή θα συγχωνευθούν τα αδύναμα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου για θέματα πιστοποίησης.

Μέχρι σήμερα τέσσερα τμήματα του εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιφέρειάς μας έχουν ήδη πιστοποιηθεί, ενώ και για τα υπόλοιπα προγραμματίζονται οι διαδικασίες πιστοποίησης.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Ιδρύματος Θεόδωρος Θεοδουλίδης έκανε λόγο για ένα ίδρυμα που βελτιώνεται ταχύτατα και θα ωφεληθεί από τα εμβληματικά έργα που θα γίνουν στην περιοχή στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Πρόεδρος Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης: Ή θα δυναμώσουν ή θα συγχωνευθούν τα αδύναμα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας ήταν το θέμα της εκδήλωσης που έγινε χθες το μεσημέρι από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου που έλαβαν πιστοποίηση την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, ενώ στη συνέχεια έγινε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας, από τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλή Μήτκα, παρουσία του Πρύτανη Θεόδωρου Θεοδουλίδη και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Νίκου Σαριαννίδη.

O πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας

Ο κ. Μήτκας ανέφερε πως η Ε.Α.Α.Ε. εφαρμόζει διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, αξιολογώντας και πιστοποιώντας τις διαδικασίες των προγραμμάτων σπουδών και των εσωτερικών προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας. Η πιστοποίηση είναι μια μορφή διαφάνειας και λογοδοσίας των Πανεπιστημίων και αποδεικνύει ότι τα προγράμματα σπουδών έχουν ελεγχθεί, υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες και προσπαθούν διαρκώς να βελτιώνουν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία, μέσα σε αυτά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έχει πιστοποιήσει τα περισσότερα τμήματα του (τα πρώην πανεπιστημιακά και προχωρά και στην διαδικασία πιστοποίησης των καινούριων τμημάτων του μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ). «Διαπιστώνεται διαρκώς η προσπάθεια του Πανεπιστημίου να βελτιώσει σε όλα τα επίπεδα την παρεχόμενη εκπαίδευση και όχι μόνο στις εγκαταστάσεις, τις υποδομές ή τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όπως είναι ο τρόπος επιλογής των καθηγητών. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα το δουν οι υποψήφιοι μαθητές σε όλη την Ελλάδα και θα επιλέξουν τμήματα και προγράμματα σπουδών με γνώμονα την ποιότητα» τόνισε ο κ. Μήτκας.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ε.Α.Α.Ε. καταγράφει και παρακολουθεί τα δεδομένα και τις δυνατότητες όλων των προγραμμάτων σπουδών και έχει διαπιστωθεί πως ορισμένα τμήματα στην Ελλάδα είναι πιο αδύναμα με βάση μια σειρά κριτηρίων που έχουν. Ένα από αυτά είναι και η βάση εισαγωγής. «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επειδή μεγάλωσε γρήγορα και απέκτησε καινούρια προγράμματα σπουδών που δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς, εμφανίζεται να έχει μερικά αδύναμα τμήματα. Πρέπει να αποφασίσει το Πανεπιστήμιο και η πολιτεία πώς θα τα χειριστούν. Οι εναλλακτικές είναι δύο, ή θα δυναμώσουν και θα σταθούν στα πόδια τους, ώστε να μπορέσουν να πιστοποιηθούν ή θα μετεξελιχθούν σε κάτι άλλο και θα συγχωνευθούν, για είναι πιο βιώσιμα» υπογράμμισε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης,

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αναφέρθηκε σε μια «πανηγυρική μέρα για το Πανεπιστήμιο» καθώς πιστοποιήθηκε το ίδιο το ίδρυμα, αλλά και τέσσερα τμήματα του. «Η διασφάλιση ποιότητας συμβάλει στην εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητα του ιδρύματος στο εξωτερικό και προκύπτει από μια επίπονη ομαδική εργασία των τμημάτων, η οποία είναι αξιέπαινη και αποδεικνύει ότι τα τμήματα προσφέρουν ποιοτικές σπουδές και επιτυγχάνουν τους μαθησιακούς στόχους που έχουν θέσει για τους φοιτητές τους» τόνισε. Το τμήμα των Μηχανολόγων -Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής, δυο τμήματα της σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών) και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι τα τμήματα, τα οποία πιστοποιήθηκαν. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα πιστοποιηθούν άλλα 17, ενώ έγινε αναφορά σε τρία κοινά μεταπτυχιακά που έχουν πιστοποιηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

«Εμφανίζουμε τους υψηλότερους βαθμούς ερευνητικού προϊόντος και συμπαρασύρουμε μαζί μας μια Περιφέρεια με τους χειρότερους δείκτες καινοτομίας πανελλαδικά. Οι πρωτόγνωρες χρηματοδοτήσεις ενόψει της απολιγνιτοποίησης με τα εμβληματικά έργα, φωτογραφίζουν το Πανεπιστήμιο και αποτελούν μοναδική ευκαιρία για αυτό» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Θεοδουλίδης.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση