Για μια ακόμη χρονιά τα μαθηματικά θα δυσκολέψουν, λένε οι του χώρου, τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να γράψουν κάτω από τη βάση. Σε πάρα πολλά σπίτια, λοιπόν, παίζεται από χθες ένα δράμα που, ωστόσο, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την απόδοση των υποψηφίων στη συνέχεια.
Κι αυτό γιατί, όπως αγαπημένος φίλος φροντιστηριάρχης δεν σταματά να επαναλαμβάνει, πρόκειται για εξετάσεις κατάταξης. Τουτέστιν, ακόμα κι αν ο καλύτερα προετοιμασμένος δεν έγραψε άριστα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξασφαλίσει την είσοδό του στη σχολή που επιθυμεί. Απλά θα εισαχθεί με χαμηλότερο βαθμό.
Όλη, λοιπόν, η ιστορία με το χρηματιστήριο των βάσεων, ξέρουμε πολύ καλά ότι αποσκοπεί αφενός στο να δημιουργεί ντόρο και αφετέρου αφορά μόνο εκείνους που “τζογάρουν”.
Οι καλοί μαθητές, οι πραγματικά καλοί και διαβασμένοι μαθητές και μαθήτριες, θα γράψουν (εκτός κι αν κάποιο ατυχές συμβάν τους βγάλει από την πορεία τους) και θα γράψουν τόσο ώστε να περάσουν εκεί που θέλουν. Η κατάταξή τους θα είναι ίδια. Απλά η βαθμολογία διαφορετική.