Εξώδικο του Δήμου Εορδαίας για τα ηλεκτρικά πατίνια

3 Min Read

Τα ηλεκτρικά πατίνια ιδιωτικής ελληνικής εταιρείας που έκαναν την εμφάνισή τους πριν λίγες μέρες στην Κοζάνη, βρίσκονται πλέον και στην Πτολεμαΐδα με τον Δήμο Εορδαίας να αντιδρά. Μάλιστα προχώρησε και σε εξώδικη διαμαρτυρία προς την εταιρεία, ζητώντας τη να τα αποσύρει έως ότου προχωρήσει στην έκδοση ειδικής άδειας για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

Τα πατίνια βρίσκονται σε διάφορα μέρη της πόλης, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της χώρας, και ο χρήστης τα ξεκλειδώνει με εφαρμογή από το κινητό του τηλέφωνο και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί. Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Ο χρήστης βρίσκει το σταθμευμένο πατίνι μέσω χάρτη από την εφαρμογή, το χρησιμοποιεί και στη συνέχεια το αφήνει όπου θέλει μέχρι να το χρησιμοποιήσει ο επόμενος χρήστης.

- Advertisement -

Ο Δήμος Εορδαίας με ανακοίνωσή του το πρωί της Τρίτης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σημαντικός είναι και ο σεβασμός των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι δεν μπορεί να καταλαμβάνονται χωρίς απολύτως καμία άδεια, με συνέπεια να δημιουργούνται ζητήματα σε πεζούς, σε Άτομα με Αναπηρία, σε μητέρες με τα καροτσάκια και ούτω καθεξής. Η δημοτική αρχή ενθαρρύνει την  χρήση κάθε πρότασης για εναλλακτική και φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση, αλλά τονίζουμε ότι οι χρήστες των πατινιών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τον ΚΟΚ, έστω και αν δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομοθετικό πλαίσιο, κάτι για το οποίο οφείλει να μεριμνήσει η Πολιτεία».

Όσον αφορά στο εξώδικο, αναφέρει πως «εάν αυτά (τα πατίνια) συνεχίσουν να είναι σταθμευμένα άναρχα χωρίς άδεια, καταλαμβάνοντας δημόσιους χώρους και κοινόχρηστες τοποθεσίες, ο Δήμος Εορδαίας θα προχωρήσει στην περισυλλογή τους και θα επιβάλλει εάν χρειαστεί τα όποια πρόστιμα ή τέλη προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Η εταιρεία σε απάντησή της προς τον Δήμο Εορδαίας, αναφέρει τα πατίνια βρίσκονται στην πόλη τηρώντας τη νομοθεσία και πως δεν προκύπτουν από πουθενά τα όσα αναφέρει στο εξώδικό του. Μάλιστα καλεί τον Δήμο να προσφύγει στα δικαστήρια τονίζοντας χαρακτηριστικά: «περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τυχόν προσφυγή σας σας αστικά και ποινικά δικαστήρια, όπως μας προειδοποιείτε, αφετέρου επιφυλασσόμαστε παντός εν γένει νόμιμου δικαιώματός μας και ιδίως την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, αλλά και την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής ζημιάς μας από τυχόν υπαίτιες και παράνομες πράξεις».

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση