Ευ ζην, γράφει η Κατερίνα Μήλιου μαθήτρια της Α΄τάξης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

3 Min Read

Ευ ζην. Από τον τίτλο και μόνο έχετε καταλάβει το θέμα του άρθρου που δεν φαίνεται –εκ πρώτης όψεως– να διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα περί «ευ ζην». Η σκέψη σας έχει ανατρέξει σε όλες τις ανακυκλωμένες συμβουλές που υπάρχουν τουλάχιστον εδώ και 50 χρόνια!

Όλοι μας συνδέουμε τη φράση «ευ ζην» με τις ακόλουθες συνήθειες: καλή διατροφή, άσκηση, δημιουργική απασχόληση και (φυσικά) την απομάκρυνση από κάθε είδους εξαρτήσεις. Τα τελευταία χρόνια στη λίστα προστέθηκαν η διατροφή με βιολογικά προϊόντα και η ανακύκλωση σε κάθε μορφή: από γυαλί μέχρι ρούχα.

Σίγουρα, για να έχουν επικρατήσει οι παραπάνω προτάσεις ως συμβουλές, η σημασία τους είναι μεγάλη και η αποτελεσματικότητά τους επικυρωμένη. Ωστόσο, δεν είναι μονάχα αυτές οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, για να έχει μια καλή ζωή. Ευ ζην, όπως μας διδάσκουν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, σημαίνει να ζει (κάποιος) καλά. Γι’ αυτό οι παράγοντες δεν πρέπει να είναι μόνο σωματικοί –λόγου χάρη η διατροφή– αλλά και ψυχολογικοί. Σαφώς και οι παραπάνω συμβουλές έχουν θετικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία, αλλά υπάρχουν και αποκλειστικά ψυχολογικοί παράγοντες.

Το «ευ ζην» μπορεί να σχετίζεται με την προσωπική ελευθερία και τα δικαιώματα του κάθε ατόμου. Φανταστείτε τον κόσμο που κανένας δεν έχει ελευθερία να εκφράσει δημόσια την άποψή του. Όσο υγιεινά και να τρώνε οι πολίτες, δεν είναι ευτυχισμένοι. Ακόμη, η ευτυχία μπορεί να συνδέεται με την αποδοχή την ατόμων από την κοινωνία. Η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν συμπίπτουν με τις αρχές του «ευ ζην».

Τελευταίο και κυριότερο, και δεν θα κουραστείτε άλλο, το «ευ ζην» είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Όσοι πραγματικά διαθέτουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και το σθένος να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ζουν ευτυχισμένα. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέγουν τις πιο ποιοτικές ασχολίες και τις πιο υγιεινές τροφές. Αρκεί να επιλέγουν τη σωστή πλευρά του εαυτού τους.

Να σημειωθεί πως οι προτάσεις δεν αποδίδονται από ειδικό, ούτε κατά διάνοια. Παρ’ όλα αυτά θεωρείτε ότι το «ευ ζην» είναι πραγματικότητα στην κοινωνία των πολέμων, των κρίσεων και των συγκρούσεων;

 

*Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

Μοιραστείτε την είδηση