Εύα Καϊλή: Δεν ήταν δώρο ή βόλεμα για μένα η θέση αυτή – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες

6 Min Read

Με την ευρωβουλευτή της Ελιάς Εύα Καϊλή συνεχίζεται η δημοσίευση στο «Χρόνο» των συνεντεύξεων του kozani.tv.online και της τηλεόρασης του Flash που πήραν οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Η Εύα Καϊλή αποκαλύπτει το ενδιαφέρον της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εξηγεί γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με την ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν στις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία και τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ενωμένη.

Για την επιλογή της να ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία

Επέλεξα να ασχοληθώ με όλα όσα είναι πιο χρήσιμα στους πολίτες και τους επιτρέπουν να αντιληφθούν πιο εύκολα το πώς η Ευρώπη αλλάζει τη ζωή μας. Από την άλλη ασχολούμαστε και με άλλα επενδυτικά εργαλεία, για παράδειγμα αν θέλει κάποιος να πάρει μια χρηματοδότηση ή ένα δάνειο μέσω των funds και των grants που έχουμε. Έχουμε ανοίξει τον ορίζοντα και σε πάρα πολλά που η Ελλάδα θα έβρισκε πολύ χρήσιμα, όπως νέες τεχνολογίες για την αγροτική οικονομία με προγράμματα μεγάλων επενδύσεων που μπορεί κανείς με μικρή ίδια συμμετοχή να πάρει αρκετά χρήματα έως και 50%. Για μικρότερες επιχειρήσεις, έχουμε πλατφόρμες που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της γραφειοκρατίας, αλλά και για μεγάλες επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθούν κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Είναι κάτι που προέκυψε πολύ ξαφνικά. Το έχω ακούσει, αλλά ξέρετε ακούω πολλά πράγματα. Δεν περίμενα ότι ο δήμαρχός μας δεν θα ήταν ξανά υποψήφιος. Το έργο του ειδικά στα οικονομικά ήταν μεγάλο και σημαντικό. Ίσως επικοινωνιακά να ήταν πιο έντονος, σε δυο τρία πράγματα διαφωνούσαμε αλλά ήταν της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Θα το σκεφτώ, θα υπολογίσω τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα, για να δω αν είμαι χρήσιμη. Θα κοιτάξω αν μπορώ να προσφέρω. Δεν μου αρέσει να είμαι κάπου από καραμπόλες. Θα δω αν μπορώ να προσφέρω, αν μπορώ να έχω καλούς συνεργάτες.

Για την έως τώρα θητεία της

Εργάστηκα πολύ όλο αυτό το διάστημα για να υπάρχουν επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν στην Ελλάδα. Έχω εξειδικεύσει στις νέες τεχνολογίες και στη νέα οικονομία. Καταλαβαίνω πως αλλάζει δραστικά η ζωή μας στην καθημερινότητα. Αυτή είναι μια διαδικασία που για άλλα τρία τέσσερα χρόνια έχει αρκετή δουλειά. Δεν ήταν δώρο ή βόλεμα για μένα η θέση αυτή. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την ευθύνη που αναλαμβάνω. Δουλέψαμε ατέλειωτες ώρες, βγάλαμε πολύ έργο και σε σχέση με άλλους συναδέλφους καταφέραμε να διακριθούμε πολύ εκτός Ελλάδας.

Για τα βασικά διακυβεύματα της Ευρώπης

Δεν υπάρχει πια για μένα διαχωρισμός δεξιά αριστερά. Υπάρχουν οι προοδευτικοί άνθρωποι κι εκείνοι που θέλουν να διασπάσουν ότι έχει δημιουργηθεί. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό. Σίγουρα έχουμε διαφορετικές αποχρώσεις στις νοοτροπίες μας. Η μεγάλη μάχη είναι αυτή που δίνεται μεταξύ όσων θέλουν να πάμε μπροστά όλοι μαζί και όσων θέλουν να προχωρήσουν μόνο αυτοί που μπορούν, δηλαδή οι ισχυροί σε άλλες ταχύτητες. Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό και οι παρατάξεις στην Ελλάδα, θα δούμε πολλά πράγματα αλλιώς. Έχουμε αποκοπεί λίγο από την κοινωνία και δεν ξέρουμε πως θα γίνουμε σχετικοί με την σύγχρονη πραγματικότητα. Στη θέση που είμαστε χρειαζόμαστε ενίσχυση, χρειαζόμαστε την στήριξη της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά στο Brexit kαι μόνο η αλλαγή στην άποψη του κόσμου στη Μ. Βρετανία έχει ενισχύσει πολύ τους υπόλοιπους και ακόμα και στην Ιταλία που φοβήθηκαν ότι πολλοί θα πάνε στα άκρα, συνειδητοποιούν ότι είναι καλύτερα μαζί να διορθώσουμε τα λάθη στη δομή της Ευρώπης και όχι χώρια.

 

Για το αν φτάνουν τα μηνύματα της Ευρώπης στους πολίτες της

Σίγουρα τα μηνύματα δεν φτάνουν πάντα, γιατί η επικαιρότητα μας ξεπερνάει. Ειδικά στην Ελλάδα που βιώνει έντονα τις δυσκολίες της κρίσης. Παρότι λοιπόν όσα γίνονται στην Ευρώπη αφορούν στο μέλλον μας δεν παίρνουν στην επικαιρότητα τη σωστή θέση.

Η Ε.Ε. δεν είναι ένα πράγμα. Υπάρχουν διαφορετικές τάσεις μέσα στην Ευρώπη. Άνθρωποι που βλέπουν την Ευρώπη ως αγορά. Άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν κυρίως ευρωπαϊκή ταυτότητα. Εξαρτάται από το με ποιον μιλάμε. Σίγουρα αν κανείς γυρίσεις σε τοπικό επίπεδο και εφαρμόσει τα προγράμματα, μπορεί αν βάλει πράγματα να «τρέξουν» που δεν γνωρίζουμε καν. Η εμπειρία και η γνώση των εργαλείων που προσφέρει η Ευρώπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Για τις ευρωεκλογές

Θα έχουμε αποτελέσματα που θα πρέπει να αναλύσουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Ότι και να γίνει στην σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει κάτι που θα ανατρέψει αυτή την προσπάθεια. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πάμε μπροστά μαζί.

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση