Ευτυχώς υπάρχει αντίδραση

3 Min Read

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη με τους επικεφαλής των τραπεζών, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντέδρασε. Ότι εξέφρασε την δυσφορία της για τις υπερβολικές αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών, εις βάρος των καταναλωτών, για όλες τις μορφές των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σύνηθες η μεν κυβέρνηση να «κάνει το κορόιδο», κάνοντας το χατίρι των τραπεζών, το δε βάρος των αντιδράσεων να το σηκώνει κάποιο ή κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ όμως ζούμε καινούργιες καταστάσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας βυθισθεί στις ενδοσκοπήσεις της, για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν έδειξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την υπόθεση, την οποία κατήγγειλα με δυο δημοσιεύματα μου, πριν λίγες ημέρες, με τους τίτλους «Η νέα ληστεία των τραπεζών» και η «Η νέα ληστεία των τραπεζών επαυξάνεται». Αντιθέτως, αποδεδείχθηκε πιο ευαίσθητη η κυβέρνηση και προσωπικώς ο πρωθυπουργός.
Θυμίζω μια μόνο παράγραφο από το πρώτο δημοσίευμα, διότι αναμένω ακριβώς μια απάντηση, ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντηση πρωθυπουργού και τραπεζιτών, επί του βασικού θέματος που έθεσα: Την παραβίαση κάθε εννοίας λογικής και, κυρίως, αναλογικότητας, με την επιβολή …κεφαλικού τέλους για κάθε ανάληψη, ανεξαρτήτως του ύψους της αναλήψεως:

«Εμ γλιτώνουν την φασαρία της ανάληψης με βιβλιάριο, εμ κερδίζουν με αυτό τον τρόπο, από την μείωση του προσωπικού, αλλά θέλουν και να πάρουν …μίζα επειδή μας …διευκολύνουν να πάρουμε τα λεφτά μας. Και τι μίζα. Κατά παράβαση κάθε εννοίας αναλογικότητας. Είτε τραβήξεις πεντακόσια ευρώ, είτε ένα εικοσάρικο, από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σου χρεώνουν από 2,5 έως 3 ευρώ. Δηλαδή στο πεντακοσάρικο το ποσοστό «προμηθείας» είναι 0,6% ενώ στο εικοσάρικο εκτινάσσεται στο 15%».
Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό να πληρώνει το ίδιο «χαράτσι», είτε σηκώνεις από ένα ΑΤΜ ένα χιλιάρικο, είτε ένα …εικοσάρικο. Ούτε είναι «δίκαιο και ηθικό» να επιβάλλονται αλλεπάλληλες χρεώσεις για κάθε κίνηση, ακόμη και ενημερωτική, όταν η πολιτεία διευρύνει, με τους νόμους της, την απόχρωση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των απλών πολιτών, να κάνουν όλο και περισσότερο τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικώς και όχι με μετρητά.
Περιμένω να δω τι θα αποδώσει η συνάντηση και θα επανέλθω. Χωρις ανοχή απέναντι στους λήσταρχους.

Μοιραστείτε την είδηση