Φάτε πεινασμένοι τα …χρωστούμενα

3 Min Read

Τι να πρωτογράψει κανείς για αυτή την επιχείρηση εντυπωσιασμού, με την δημοσίευση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου;

Εδώ δεν πρόκειται για εφαρμογή της λαϊκής παροιμίας «ο Εβραίος σαν πεινάσει τα παλιά τεφτέρια πιάνει». Διότι η ενασχόληση με τα «παλιά τεφτέρια» έχει νόημα όταν πράγματι δεν κοροϊδεύεις και τον εαυτό σου και τους άλλους. Όταν το «έχω λαμβάνειν» έχει αντίκρισμα ελπίδας. Ότι μπορείς πράγματι να εισπράξεις, αυτά που καμαρώνεις ότι σου χρωστάνε.

- Advertisement -

Με μια πρώτη ματιά σε αυτούς τους πινάκες, όπου στις περιπτώσεις των νομικών πρόσωπων στάθηκα μόνον σε όσους εμφανίζονται να οφείλουν άνω των δέκα εκατομμυρίων, καταλήγεις σε μερικά βασικά συμπεράσματα, κύριο των οποίων είναι το «άνθρακες ο θησαυρός».

Πρώτον διότι μεταξύ των μεγάλων οφειλετών εμφανίζεται να χρωστά …το δημόσιο στον εαυτό του εκατοντάδες εκατομμυρίων. Και αν μεν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, μπορεί να ελπίζει ότι κάτι θα πάρει, σε άλλες έπρεπε ήδη να έχει «σβήσει» τα χρέη, αφού δεν μπορεί να πάρει τίποτε. Όπως για παράδειγμα από τον περίφημο «Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων», που θα «εξυγίαινε, επί ΠΑΣΟΚ, τις «προβληματικές». Και ο οποίος εμφανίζεται να χρωστά 52,6 εκατομμύρια, συν άλλα 22,6 της «Ελίντα» που θα ..έσωζε την Izola και την Escimo. Όπως δεν πρόκειται να πάρει τίποτε από την πρώην «Ολυμπιακή» και άλλους τέτοιους νεκρούς φορείς.

Δεύτερον γιατί ο κατάλογος θυμίζει και ολίγων …νεκροταφείο. Τι θα πάρεις από πεθαμένες εδώ και δεκαετίες επιχειρήσεις όπως η ΧΡΩΠΕΙ, ΑΙΓΑΙΟΝ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ-ΠΑΤΡΑΙΚΗ, ΜΙΝΙΟΝ, ΑΣΠΙΩΤΗ-ΕΛΚΑ και άλλες ων ουκ εστί αριθμός; Το …μακρύτερο.

Τρίτον διότι ως τώρα δεν έχουμε δει σοβαρά δείγματα ότι η πολιτική εξουσία –και όχι οι δικαστές, που κάτι έχουν κάνει- έχει την πρόθεση να βάλει χέρι σε οφειλέτες όπως ο Κόκκαλης (για τον Φλας), τα αφεντικά των ΠΑΟΚ, Ηρακλής και Άρης Θεσσαλονίκης, Πανιώνιος, ΑΕΚ, Αθηναϊκός, Καβάλα κλπ.

Τέταρτον διότι εξαιρετικώς αμφιβάλλω αν έχουν έστω πρόθεση να «βάλλουν χέρι» σε «δικούς τους» οφειλέτες σαν τον έκδοτη της νέας «Αυριανής», υμνητή του Τσίπρα,  Γιώργο Κουρή, που μόνο από το «Αλτερ» οφείλει πάνω από εκατόν δέκα εκατομμύρια, η τον Βρυώνη του «Ε».

Άρα; Φάτε θέαμα οφειλετών, για να ξεχάσετε ότι εσάς, που χρωστάτε ελάχιστα, ίσως από πραγματική αδυναμία, μπαίνουμε και σας κατάσχουμε μισθούς και συντάξεις.

 

[email protected]

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση