Φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες του λαού, γράφει ο Θανάσης Χαστάς

6 Min Read

Στις 8 Οκτώβρη ενισχύουμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού, φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες του λαού, κόντρα στο ενιαίο μπλοκ των συμφερόντων των λίγων

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Όλες οι παρατάξεις ξεδιπλώνουν τις θέσεις τους και τα επιχειρήματά τους. Όποιος παρακολουθεί την συζήτηση που αναπτύσσεται καταλαβαίνει ότι στην ουσία συγκρούονται δύο στρατηγικές επιλογές: 

- Advertisement -

Ή οι ανάγκες του λαού, οι ζωές μας ή τα καπιταλιστικά κέρδη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, απαντά χωρίς περιστροφές: ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Καπιταλιστικά κέρδη και λαϊκές ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται, καθώς βρίσκονται σε ανειρήνευτη αντίθεση.

Οι παρατάξεις των κ. Κασαπίδη (ΝΔ), κ. Αμανατίδη (τιμητή της ΝΔ), κ. Ζεμπιλιάδου (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) έχουν ως κοινό νήμα των θέσεών τους το παραμύθι ότι δήθεν «μπορούν να κερδίζουν όλοι», τόσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι περίφημοι «επενδυτές», όσο και ο λαός της περιοχής. Ένα παραμύθι που πλασάρεται με διάφορες παραλλαγές: «δίκαιη μετάβαση για όλους», «ενεργειακή δημοκρατία με ενεργειακές κοινότητες», «δίκαιη, βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» κ.ά. Στόχος τους: να παρουσιάσουν ως δήθεν κοινό συμφέρον, «συμφέρον του τόπου» γενικά, τα συμφέροντα των ομίλων.

Όμως, η ίδια η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της περιοχής μας καταρρίπτει αυτό το παραμύθι. Για παράδειγμα, τι κέρδισε ο λαός της περιοχής από την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας που σε αγαστή συνεργασία προώθησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και τοπικές αρχές; Τι κερδίζει από την εν εξελίξει «πράσινη μετάβαση» που είναι το κοινό πρόγραμμα των παρατάξεων των κ. Κασαπίδη, Αμανατίδη, Ζεμπιλιάδου; Ανεργία ή δουλειά με ημερομηνία λήξης, μετανάστευση, εργασιακές σχέσεις – σμπαράλια, ενεργειακή φτώχεια λόγω πανάκριβου «πράσινου» ρεύματος, καταστροφή του περιβάλλοντος από την άναρχη και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΠΕ από μονοπωλιακούς ομίλους κ.ά. Την ίδια ώρα έχουμε τεράστια κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου της ενέργειας. 

Τι κερδίζει ο λαός από την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω της ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που στήριξαν και προώθησαν από κοινού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλεγμένοι τους στην τοπική διοίκηση; Πανάκριβα «πράσινα» τέλη, άθλιες εργασιακές σχέσεις – εντατικοποίηση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μέσα και από σχέδια για καρκινογόνο καύση απορριμμάτων κ.ά. Από την άλλη, τα σκουπίδια είναι «χρυσός» για την κερδοφορία των ομίλων.

Βέβαια, το παραπάνω παραμύθι το πλαισιώνουν και με άλλα. «Τσακώνονται» για το ποιος είναι ο πιο «ικανός διαχειριστής» των διαφόρων «χρηματοδοτικών εργαλείων», εθνικών και ευρωπαϊκών. Κρύβουν, όμως, επιμελώς την αλήθεια: τα διάφορα «πακέτα» έχουν «οδηγίες χρήσης» (για παράδειγμα, με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω της ΚΑΠ, δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα οι βιοπαλαιστές αγρότες στην χώρα μας από την «αναδιάρθρωση» της αγροτικής παραγωγής, όπως έλεγαν) και αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που πληρώνει ο λαός (βλέπε το υπερ-μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπει για παράδειγμα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού, ΣΔΙΤ στην Υγεία κ.ά.), ενώ τα ξεψαχνίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοεργολάβοι. Από το «φαγοπότι» αυτό δίνουν και ορισμένα κονδύλια για να εξασφαλίζουν την «κοινωνική συνοχή», όπως όλοι λένε στα προγράμματά τους, δηλαδή να διαχειρίζονται την ακραία φτώχεια και ανεργία που δημιουργούν με την πολιτική τους, για να μην υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις. Προσπαθούν να μας κάνουν να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα, για να παίρνουν οι λίγοι τα πολλά. Αυτή είναι η ουσία των «οραμάτων» τους για την Δυτική Μακεδονία: ζεστό χρήμα στους «επενδυτές» και διαχείριση της μιζέριας για το λαό. Είναι η πλήρης εφαρμογή της λαϊκής παροιμίας: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»… 

Σε κάθε πτυχή της ζωής μας βλέπουμε τις ανάγκες μας να θυσιάζονται, για να ταΐζονται τα κέρδη των λίγων. Ο καθένας έχει τα δικά του, προσωπικά, παραδείγματα, τα οποία αν συγκεντρώσουμε, βλέπουμε την μεγάλη εικόνα: ο σημερινός δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης συνθλίβει τις ζωές μας. 

Απέναντι στην μαυρίλα που μας ετοιμάζουν, ορθώνουμε το ανάστημά μας για να γίνει η οργή οργανωμένη διεκδίκηση. 

Χρειαζόμαστε περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές, αγωνιστές που θα είναι η φωνή του λαού, η δύναμη κινητοποίησης και αμετακίνητης στήριξης των διεκδικήσεών του. Θα είναι η 100% μαχητική, εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε ένα εχθρικό για το λαό αστικό κράτος, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, τους εκλεκτούς τους στην τοπική διοίκηση. 

Αυτό είναι που χρειάζεται ο λαός της περιοχής μας, για να διεκδικήσει ουσιαστικές ανάσες ανακούφισης από τα προβλήματά του και να περάσει στον δρόμο της αντεπίθεσης, των συντονισμένων αγώνων για την ανατροπή. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η συνεπής δύναμη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, καθώς η αντίθεση των εκλεγμένων της στην αντιλαϊκή πολιτική, συνδέεται με τον μόνο, πραγματικά φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης που έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με άλλον προσανατολισμό αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής, της χώρας και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει.     

Στην Περιφέρεια και τους Δήμους δεν ψάχνουμε για διαφορές ανάμεσα στους εκλεκτούς των αστικών κομμάτων. Κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παντού.

Θανάσης Χαστάς

Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΠΕ Γρεβενών

Μοιραστείτε την είδηση