Φιλαρέτη Κομνηνού: Το κοινό θέλει να του προσφέρεις αλήθεια – Αποκλειστική συνέντευξη στον «Χρόνο»

3 Min Read

Η Φιλαρέτη Κομνηνού θα βρίσκεται στην Κοζάνη την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή για την παράσταση «Αρίστος», μια παράσταση που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, όπου κι αν παίχτηκε. Μιλήσαμε με τη σπουδαία ηθοποιό που μας είπε λίγα λόγια για την παράσταση που σκηνοθετεί μάλιστα ο γιος της.
Τι συμβαίνει με τον «Αρίστο»;
Έχω παίξει σε πολλές παραστάσεις, αλλά αισθάνομαι ότι ο «Αρίστος» που παίζεται εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα έχει πάρει διαστάσεις φαινομένου. Έχει σαρώσει βραβεία, όπως για παράδειγμα το βραβείο Αθηνοράματος. Είναι μια παράσταση νεανική, ένα αουτσάιντερ που έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο. Δεν υπάρχουν εισιτήρια. Με βάζουν, ως μέσο καθώς είμαι μητέρα του σκηνοθέτη για ένα εισιτήριο.
Πως είναι, αλήθεια, η συνεργασία με το γιο σας;
Είναι μια σχέση παράξενη περίεργη. Δεν είναι μια συνηθισμένη σχέση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Γιώργος έχει πολύ καλή ματιά και μπορεί να κατευθύνει την παράσταση.
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το κοινό να ανταποκρίνεται με τέτοια θέρμη;
Είναι η σκηνοθετική ματιά του Γιώργου, η πιο νεανική ματιά σε ένα θέμα που έχει «στοιχειώσει» τη Θεσσαλονίκη, με αναφορές στα ντοκουμέντα. Κυκλώνουμε το θέμα του δράκου του Σέιχ Σου. Είναι μια παράσταση που έχει και χιούμορ. Γελάς με αυτούς τους τύπους που ήταν στη ζωή του. Μετά συγκινείσαι.

Και είναι μια πραγματική ιστορία. Μια δικαστική πλάνη; Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται. Πολλοί αμφισβήτησαν, μάλιστα, αν ο Παγκρατίδης ήταν ο πραγματικός δράκος. Και μόνο αυτό, το πως δηλαδή φορτώθηκε όλα αυτά ένα παιδί, ένα χαμένο πλάσμα και εκτελέστηκε, είναι ένα θέμα. Έπειτα, όλα αυτά από μόνα τους έχουν πολύ μεγάλη δύναμη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δει πολλές φορές την παράσταση.
Το κοινό διαφέρει στο κέντρο και στην επαρχία;
Το κοινό δεν διαφέρει. Το κοινό θέλει να του προσφέρεις αλήθεια. Να μην πας να το κοροϊδέψεις. Να μην του δώσεις κάτι φθηνό ή πρόχειρο. Καλό είναι το θέατρο να φεύγει από το κέντρο και να δημιουργούνται εστίες με δυναμική και αλλού.
Η σχέση σας με το Λευτέρη Γιοβανίδη και το ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης;
Ο Λευτέρης έχει έρθει με μεγάλη όρεξη να δουλέψει και νομίζω ότι όταν κάποιος ξεκινάει με διάθεση και όρεξη να κάνει κάτι, είναι πολύ σημαντικό.

Kατερίνα Κοζιάκη

Μοιραστείτε την είδηση