Φιλία. Γράφει η Γιαννούλη Άννα Μαρία, μαθήτρια της Α΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

2 Min Read

Φιλία. Μια λέξη τόσο μικρή κι όμως σημαίνει τόσα πολλά. Όλοι έχουμε ανάγκη από φίλους, ειδικότερα οι έφηβοι που συχνά κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Οι φίλοι που μας περιτριγυρίζουν δεν είναι πάντοτε αληθινοί. Ο αληθινός φίλος ακούει τα προβλήματα σου, προσπαθεί να σε βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί, δεν σε εγκαταλείπει στις δύσκολες στιγμές, αντίθετα σε συμβουλεύει, για να τις υπερβείς. Είναι πάντα δίπλα σου, για να σε στηρίζει, για να χαίρεται με την επιτυχία σου χωρίς να νιώσει φθόνο. Ο αληθινός φίλος δεν θα σε εκμεταλλευτεί, αλλά αντίθετα θα σε προστατέψει από όσους σε επιβουλεύονται και από ό,τι μπορεί να σε πληγώσει. Θα κάνει θυσίες χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς να συμπεριφέρεται με εγωιστικό τρόπο. Θα ασκήσει αμερόληπτη κριτική προς το πρόσωπό σου, ώστε να καταλάβεις τα σφάλματά σου. Ο αληθινός φίλος θα σε δεχτεί, όπως είσαι, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις καθόλου τον χαρακτήρα σου.

Σίγουρα η φιλία συντελεί στην ηθική βελτίωση του ατόμου, καλλιεργώντας την ευγένεια, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των ανθρώπων. Είναι πολύ βασικό κομμάτι της ζωής μας. Οι έφηβοι χρειαζόμαστε στήριξη, κατανόηση και συμπαράσταση σε όλους τους τομείς και ένας αληθινός φίλος μπορεί να σου τα προσφέρει. Φαντάσου να μην είχες κανέναν φίλο; Σίγουρα θα ένιωθες απέραντη μοναξιά. Να θυμάσαι πως τα πράγματα που αξίζουν στη ζωή δεν είναι η πολυτέλεια και η χλιδή. Αν τα έχεις αυτά θα είσαι προσωρινά ευτυχισμένος, καθώς οι ανάγκες σου συνεχώς θα αυξάνονται και ποτέ δεν θα καταφέρεις να εκπληρώσεις κάθε επιθυμία σου. Αντίθετα, τα μικρά και καθημερινά πράγματα στη ζωή, όπως οι φίλοι, σου δίνουν δύναμη και χαρά.

 

ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση