Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνη: Θερινό σινεμά «Κουρδιστό πορτοκάλι»

5 Min Read

Ολοκληρώνονται αυτή την Τετάρτη 14-9-2016 οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης με την ταινία της επιλογής κοινού όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Οι σινεφίλ φέτος έδειξαν την προτίμησή τους σε δύο ταινίες οι οποίες στα τελικά αποτελέσματα ισοψήφησαν, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» (1971) του Στάνλει Κιούμπρικ και το «Ωραία μου κυρία» (1964) του Τζορτζ Κιούκορ. Ο Φιλοπρόοδος σεβόμενος την επιθυμία των θεατών, θα προβάλλει το «Κουρδιστό πορτοκάλι» (1971) αυτή την Τετάρτη στην αυλή, ενώ θα συμπεριλάβει την «Ωραία μου κυρία» (1964) στις χειμερινές του προβολές. Η ώρα έναρξης της ταινίας είναι 9.00 το βράδυ, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάλκολμ Μακντάουελ, Πάτρικ Μαγκί, Μαϊκλ Μπέιτς, Γουόρεν Κλαρκ, Τζων Κλαϊβ.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον ένας νεαρός ο Άλεξ επιδίδεται μαζί με τη συμμορία του σε πράξεις βίας χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Πολλές φορές μάλιστα δείχνουν να το διασκεδάζουν. Ωστόσο ο Άλεξ κάποια στιγμή συλλαμβάνεται και υποβάλλεται εθελοντικά σε μια ειδική «θεραπεία» πλύσης εγκεφάλου, ώστε να νιώθει αποστροφή σε οποιαδήποτε απόπειρα βίας. Δεν είναι παρά ένα πειραματόζωο ενός νέου σωφρονιστικού προγράμματος που επινόησε η κυβέρνηση…

- Advertisement -

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες του Κιούμπρικ όπου καταπιάνεται με τη βία, την κρατική καταστολή και το ερώτημα αν αξίζει να περιοριστεί η ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης προς χάριν της εξάλειψης της βίας. Βασισμένη στο βιβλίο του Άντονι Μπέρτζες, με τον οποίο ο Κιούμπρικ ήρθε σε έντονη σύγκρουση, καθώς ο πρώτος πίστευε ότι ο δεύτερος παραποίησε το βιβλίο του. Και αυτό γιατί ενώ στο βιβλίο ο Άλεξ μετά το σωφρονιστικό πρόγραμμα επιστρέφει από τη φυλακή συμμορφωμένος και με την πεποίθηση ότι οι εκδηλώσεις βίας δεν ήταν παρά νεανικά ξεσπάσματα, στην ταινία μετά την αποφυλάκιση του εξακολουθεί και επιδίδεται σε πράξεις βίας. Πολύ μπροστά από την εποχή της, η ταινία θεωρήθηκε εξτρεμιστική, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί σε πολλές χώρες, καθώς είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αυξάνονταν οι εκδηλώσεις βίας από νεαρούς-μιμητές των ηρώων της ταινίας, πράγμα που εξόργισε τον Κιούμπρικ που απαίτησε όσο είναι εν ζωή, η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία (προβλήθηκε το 2000 ένα χρόνο μετά το θάνατό του). Η αρχική βερσιόν της ταινίας διαρκούσε 4 ώρες, ωστόσο ο Κιούμπρικ τη μείωσε κατά το ήμισυ και κατέστρεψε το υλικό που δεν είχε χρησιμοποιήσει. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται Dolby ήχος σε ταινία και μαζί με τον «Καουμπόι του μεσονυχτίου» θεωρούνται οι πρώτες δύο ταινίες με την ένδειξη X όπου προτάθηκαν για το όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η ταινία προτάθηκε για 4 όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ), χωρίς να κερδίσει κανένα, ενώ στάθηκε τεράστια εμπορική επιτυχία, που με προϋπολογισμό $2.200.000 ήρθε 9η στις εισπράξεις της χρονιάς πραγματοποιώντας $26,589,355.

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, καθώς και στη δράση συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων για 100 άπορες οικογένειες για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Ακόμη καλούμε τους σινεφίλ που θα παρακολουθήσουν τις υπόλοιπες προβολές του θερινού σινεμά, να προσκομίσουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, για της ανάγκες συγκρότησης βιβλιοθήκης των φυλακών στα Γρεβενά, μια ακόμα πρόσφατη κοινωνική δράση του συλλόγου μας.

 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 9.00 μ.μ

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη,

η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Μοιραστείτε την είδηση