Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Φαρενάιτ 451»

3 Min Read

 

Με την εξαιρετική δημιουργία του Φρανσουά Τρυφώ «Φαρενάιτ 451» (Fahrenheit 451-1966), ξεκινά για φέτος ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις κινηματογραφικές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα 28-1-2019, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον». Όπως συνηθίζει να κάνει ο σύλλογος εδώ και χρόνια, η πρώτη προβολή της χρονιάς απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό. Στην ταινία που έγινε πρόσφατα και ριμέικ, πρωταγωνιστούν οι Όσκαρ Βέρνερ, Τζούλι Κρίστι, Σίριλ Κιούζακ.

- Advertisement -

Σε μια δυστοπική κοινωνία του μέλλοντος, όπου απαγορεύονται τα βιβλία και το διάβασμα, ομάδες πυροδοτών μπαίνουν στα σπίτια όπου υπάρχουν βιβλιοθήκες, μετά από καταγγελίες γειτόνων και τα καίνε. Ένας πυροδότης, ο Γκάι Μόνταγκ, που ζει με την αφελή σύζυγό του που ξοδεύει όλη της την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Ο Γκάι θα γνωρίσει μια γειτόνισσα του, την Κλαρίς που θα τον κάνει να ενδιαφερθεί για τα βιβλία και το διάβασμα. Επιπλέον μαθαίνει ότι η καύση των βιβλίων γίνεται, όχι από κάποια κυβερνητική εντολή, αλλά από κοινωνικές ομάδες που κατάφεραν και επέβαλλαν ότι ήταν αντίθετο από τις πεποιθήσεις τους.

Έξοχη μεταφορά στον κινηματογράφο του συγκλονιστικού βιβλίου του Ρέι Μπράντμπερι από τον Φρανσουά Τρυφώ, στην πρώτη του έγχρωμη ταινία που γυρίστηκε με αρκετά υψηλό προϋπολογισμό (1,5 εκατομμύρια δολάρια). Η μοναδική ταινία που γύρισε ο Τρυφώ στην αγγλική γλώσσα και μια από τις «πολιτικές» δημιουργίες του, που ασχολείται με το πώς τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αποδυναμώνουν τους πολίτες τους, χτυπώντας πρώτα στο μυαλό τους. Επίκαιρη όσο ποτέ, με απλή και κάπως ψυχρή σκηνοθετική γραμμή και χωρίς ειδικά εφέ, ο Τρυφώ άλλωστε δε συμπαθούσε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Για το ρόλο του Γκάι Μόνταγκ, υποψήφιοι ήταν ο Μάρλον Μπράντο, ο Πολ Νιούμαν, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ο Σαρλ Ασναβούρ, ο Πίτερ Ο’ Τουλ και ο Τέρενς Σταμπ, η τελική επιλογή ήταν όμως ο Όσκαρ Βέρνερ, με τον οποίο οι κακές γλώσσες υποστήριζαν ότι δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τον Τρυφώ αν και είχαν ξανασυνεργαστεί με επιτυχία στο «Ζιλ και Τζιμ» τέσσερα χρόνια πριν. Για τους δύο γυναικείους ρόλους αρχικά υποψήφιες η Τίπι Χέντρεν και η Τζιν Σίμπεργκ, ωστόσο στο τέλος προτιμήθηκε η ανερχόμενη Τζούλι Κρίστι να υποδυθεί και τους δύο ρόλους. Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στην εποχή της, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1966, ενώ η Κρίστι ήταν υποψήφια για το Bafta το 1967.

 

Αυτή τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Μοιραστείτε την είδηση