Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Τρεις Μέρες του Κόνδορα»

3 Min Read

Με μια ονομαστή κατασκοπική περιπέτεια με έντονο πολιτικό μήνυμα συνεχίζει τις χειμερινές κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, το φιλμ «Τρεις Μέρες του Κόνδορα» (The Three Days of the Condor-1975) του Σίντνει Πόλακ, αυτή τη Δευτέρα 12-11-2018, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Ολύμπιον». Μια από τις ταινίες που αμφισβήτησαν στη δεκαετία του 70 το «αμερικανικό όνειρο», απεικονίζοντας το βρώμικο και σαθρό σύστημα των μυστικών κρατικών υπηρεσιών με ένα λαμπρό καστ που απαρτίζεται από τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Φέι Ντάναγουει, Κλιφ Ρόμπερτσον, Μαξ φον Σίντοφ και Τζον Χάουσμαν.

Ένας αναλυτής της CIA, ο Τζο Τάρνερ, εργάζεται στην Αμερικανική Λογοτεχνική και Ιστορική Λέσχη στην Νέα Υόρκη, που στην πραγματικότητα είναι γραφείο της CIA. Διαβάζει βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά από όλο τον κόσμο, ψάχνοντας για κρυμμένα μηνύματα και κάποτε θα κάνει μια αναφορά για κάποιες παράξενες ενότητες ενός βιβλίου που βρήκε στέλνοντας τη στα κεντρικά γραφεία της CIA. Ωστόσο, θα βρει δολοφονημένους στο γραφείο του όλους τους συνεργάτες του, οπότε αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος είναι το επόμενο υποψήφιο θύμα..

Μεταφορά στον κινηματογράφο της νουβέλας του Τζέιμς Γκρέιντι «Οι έξι μέρες του Κόνδορα», με σαφείς αναφορές στο σκάνδαλο Γουότεργκειτ, η ταινία παραμένει και σήμερα από τις πιο υποδειγματικές που βασίστηκαν στις θεωρίες συνωμοσίας (μαζί με τα φιλμ «Η συνομιλία» (1974), «Υπόθεση Πάραλαξ» (1974) και «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» (1976). Ο αξιόλογος σκηνοθέτης Σίντνει Πόλακ «Τα καλύτερα μας χρόνια» (1973), «Τούτσι» (1982) με σαφείς επιρροές από τα ”39 σκαλοπάτια” του Χίτσκοκ, ανανεώνει το είδος και στήνει ένα αγωνιώδες θρίλερ με άφθονο σασπένς και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που παρουσιάζει τον κυνισμό και τη σήψη των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, αποσπώντας ενδιαφέρουσες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές. Αρχική επιλογή στη σκηνοθεσία από τον παραγωγό Ντίνο Ντε Λαουρέντις ήταν ο Πίτερ Γέιτς και στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γουόρεν Μπίτι, ωστόσο όταν επιλέχθηκε να πρωταγωνιστήσει ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, κατάφερε και επέβαλε τον Πόλακ στη σκηνοθεσία, με τον οποίο γύρισε συνολικά 7 ταινίες. Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, κάνοντας πάνω από 41 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, ενώ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ μοντάζ.

 

Αυτή τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Μοιραστείτε την είδηση