Φινάλε με ευρωπαϊκό «άρωμα» για το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης

8 Min Read

Γιορτάστηκε η «Ημέρα της Ευρώπης»

Με τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης» έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεων και δράσεων του ως σχολείο – πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά. Δημιούργησαν ένα campus που αφορούσε τις πολιτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία, τις Ευρωεκλογές και την κλιματική αλλαγή.

- Advertisement -

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 9η Μαΐου είναι και ημέρα νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών της Ευρώπης. Μία ημέρα όπου το σκοτάδι που είχε απλωθεί στη Γηραιά Ήπειρο έφυγε μία για πάντα. 

Η ομάδα EPAS του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης σε συνεργασία με το «Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας» διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία μια εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης» όπου συμμετείχαν πάνω από 200 μαθητές από τέσσερα Δημοτικά, δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια της πόλης καθώς και το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας, κάνοντας ένα «ταξίδι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, Άννα Παγκάκου

Η εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, Άννα Παγκάκου σημείωσε πως το 3ο ΓΕΛ είναι εδώ και δύο χρόνια Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διεκδικεί και φέτος τον συγκεκριμένο τίτλο. «Όλη τη χρονιά δουλεύαμε πάνω σε τρεις άξονες, την κλιματική αλλαγή, τις ευρωεκλογές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εθελοντές μας δούλεψαν πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάναμε πολλές δράσεις, μιλήσαμε με ευρωβουλευτές και βοήθησε πάρα πολύ στην εξωστρέφεια του σχολείου. Τα παιδιά κατάλαβαν ότι δεν είναι δύσκολο να συνεργαστείς με φορείς και ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι μακρινό». 

Στην εκδήλωση υπήρχε μια σειρά δράσεων που ήταν χωρισμένες σε σταθμούς ανά θεματική. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ομάδας EPAS του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Σχολείο – Πρέσβης του ΕΚ, προβλήθηκε ψηφιακός και φυσικός χάρτης και έγινε «γνωριμία» με έργα της ΕΕ στην περιοχή. 

Υπήρχαν επιδαπέδια παιχνίδια για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την κλιματική αλλαγή, διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη του Ευρωπαίου πολίτη, παιχνίδια με κάρτες και βιωματικά παιχνίδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των συμμετεχόντων σχετικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, το ρόλο και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και τέλος, υπήρχε info kiosk για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες κινητικότητας, τα προγράμματα Erasmus + European Solidarity Corps αλλά και πληροφόρηση των νέων σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ώστε να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές και να κατανοήσουν σε βάθος το ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας με τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

Η εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, Ρίτσα Μελισσίδου τόνισε πως πρόκειται για μια γιορτή της δημοκρατίας. Οι ίδιοι συμμετείχαν με ένα διαδραστικό παιχνίδι, που βοηθούσε τα παιδιά να μάθουν διάφορα πράγματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ένωση, όπως το πότε ιδρύθηκε, ποιος είναι ο σκοπός της και οι στόχοι της, ποιο είναι το μότο της κ.α. «Τέτοιες δράσεις ευαισθητοποιούν τους μαθητές αλλά και εμάς τους εκπαιδευτικούς» τόνισε η ίδια και κατέληξε λέγοντας πως την ίδια δράση θα την πραγματοποιήσουν και στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης

Ο πρόεδρος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης έκανε λόγο για μια θαυμάσια εκδήλωση που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να «νιώσουν» ευρωπαίοι πολίτες. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Europe Direct έχει διττό ρόλο, να υποστηρίζει τέτοιες δράσεις αλλά και να ενημερώνει σωστά και να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. 

«Υποστηρίζουμε δράσεις που ενδυναμώνουν τη νεολαία, παρέχουμε τη δυνατότητα να συζητηθούν θέματα δημοκρατίας, ζητήματα αλληλεγγύης. Θέλουμε μια Ευρώπη η οποία θα είναι ανθρώπινη και κυρίως να επικρατεί ειρήνη. Η ειρήνη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που εδώ και 75 χρόνια έχουμε ως λαοί που συμμετέχουν στη μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής ένωσης».

Αναφορά έγινε και στις ευρωεκλογές που είναι «προ των πυλών» με τον κ. Φιλιππίδη να τονίζει πως πρέπει να συμμετέχουν όλοι σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, να επιλέξουν ορθά και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. «Πρέπει να συμμετέχουν όλοι ώστε να έχουμε όλοι μια ισχυρή Ευρώπη, μια ομόσπονδη Ευρώπη και μια Ευρώπη των λαών. Πρέπει να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά, να αναπτύξουμε και να έχουμε συνοχή στο σύνολο της ευρωπαϊκής ένωσης και αυτό επιτυγχάνεται με αλληλεγγύη, δημοκρατία και ισονομία».

Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα

«Πρέπει να θυμάστε πως είστε οι αυριανοί πολίτες, κοσμοπολίτες, πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Ανοίξτε τις καρδιές σας στους ανθρώπους όλου του κόσμου, μάθετε ξένες γλώσσες και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, φιλικά και με αγάπη με τα παιδιά όλου του κόσμου» υπογράμμισε η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης ο οποίος υπογράμμισε πως τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν πως εκτός από Έλληνες πολίτες είναι και Ευρωπαίοι πολίτες. «Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν από μικρή ηλικία το πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή ένωση για τη χώρα μας και ότι οι αποφάσεις που παίρνονται, επηρεάζουν την κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να είναι κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να ενημερωθούν σωστά, να συμμετέχουν ενεργά και πρέπει να τους δείξουμε το δρόμο για να το κάνουν αυτό. Οι ευρωεκλογές έχουν τεράστια αξία και σημασία και μας επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα» τόνισε ο ίδιος.

Παιδιά  όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ήρθαν κοντά και είχαν την ευκαιρία να επωφεληθούν μέσα από τη χρήση των διαδραστικών παιχνιδιών, με την παράλληλη συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης τους σχετικά με ζητήματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυθεντικό περιβάλλον μάθησης και με έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση