Επίσημη πρώτη συνεδρίαση, με υβριδικό τρόπο, έκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από πολλούς μήνες διαδικτυακών συνεδριάσεων, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε γύρω από το θέμα της απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και της fast track απολιγνιτοποίησης.
Για την προάσπιση των συμφερόντων των Δυτικομακεδόνων που αποτελεί γνώμονα για την περιφερειακή αρχή έκανε λόγο από την αρχή της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας ότι «πρέπει να ενημερωθούμε πριν πάρουμε αποφάσεις». Να σημειωθεί ότι είχε ζητηθεί η παρουσία εκπροσώπου της διοίκησης, που ωστόσο δεν υπήρξε.
«Έπρεπε να είχατε ήδη τον Υπουργό κ. Σκρέκα εδώ» είπε απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης, τονίζοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και το Περιφερειακό Συμβούλιο να βγει «μπροστάρης» στους αγώνες.
«Σ’ αυτή την πορεία που προσυπογράφτηκε από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις η ουσία είναι με τι όρους κι τι δεσμεύσεις γίνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τι συνέπειες έχει για τον τόπο, τη χώρα και το περιβάλλον» ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» Γ. Ζεμπιλιάδου, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ φεύγει από την περιοχή χωρίς να αφήσει τίποτα πίσω. «Η μεγάλη απόδραση έγινε χωρίς να έχει πέσει ούτε μια τουφεκιά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπιλιάδου.
«Ολέθριες», όπως τις χαρακτήρισαν, θα είναι οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της επιχείρησης, ζητώντας αντίδραση από φορείς και κοινωνία και εκφράζοντας τη μεγάλη αγωνία που υπάρχει.
«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η άντληση των χρημάτων θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να προχωρήσει σ’ ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά εφόσον το δημόσιο δεν συμμετέχει, αυτό σημαίνει αλλαγή της φιλοσοφίας της επιχείρησης» είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης. Με άλλα λόγια κατέστησε σαφές ότι προσεχώς οι μέτοχοι δεν θα επιτρέπουν να γίνονται από τη ΔΕΗ δαπάνες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
«Επιχειρηματικά δεν στέκει η ιδιωτικοποίηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, δηλώνοντας ότι η ΔΕΗ θα έχει την κατάληξη του ΟΤΕ. Ο κ. Αδαμίδης ενημέρωσε και για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, καλώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο να τις ενισχύσει.
Απούσα η διοίκηση της ΔΕΗ από την συνεδρίαση
Παρόντα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν 21 μέλη του οργάνου που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη και οι προσκεκλημένοι (όπως και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης) συνδέθηκαν διαδικτυακά.
Βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετήθηκαν σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει, οι περισσότεροι περιγράφοντας με τα πιο «μελανά» χρώματα την επόμενη μέρα.
Να σημειωθεί ότι απούσα ήταν η ΔΕΗ από την συνεδρίαση παρότι είχε προσκληθεί.