Φώναξαν «στοπ» στην άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ
Δυναμικό «παρών» έδωσε η κοινωνία των πολιτών στη συνάντηση της Πέμπτης στο Δημαρχείο της Σιάτιστας, προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα σχετικά με τις δράσεις που θα αναληφθούν για την έκφραση αντίδρασης ενάντια στην άναρχη, όπως λένε, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν 34 συλλογικότητες από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, ένα μήνα μετά την πρώτη συνάντηση στην Καλαμιά, στην οποία συμμετείχαν 17 ομάδες. Στο πλαίσιο της συνάντησης εκλέχτηκε εννεαμελής γραμματεία με εκτελεστικό ρόλο για το συντονισμό των δράσεων σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ των μελών της η Αντωνία Κυρατσού, πρόεδρος του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού συλλόγου Καλαμιάς και ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα αιολικά Σιάτιστας.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν βρίσκεται η εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και το αίτημα η εκπόνηση να γίνεται από δημόσιο φορέα με στοιχεία για τις συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά και επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης, τέθηκε το θέμα της «απόσυρσης» των ΑΠΕ μετά το πέρας λειτουργίας τους, ενώ ζήτησαν να παραμείνουν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, αλλά να γίνουν αντιρρυπαντικές και να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζητούν μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των πράσινων κλπ τελών, αλλά και να αποσυρθεί η δίωξη στους συλληφθέντες της Καλαμιάς.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον έλεγχο των νερών, καθώς δημιουργούνται 23 υδροηλεκτρικές μονάδες στον Γράμμο, στον Αλιάκμονα και σε άλλες περιοχές, όπου όπως ειπώθηκε στη συνέλευση, θα καταστρέψουν τα νερά, τα οποία δεν θα επαρκούν για τις καλλιέργειες στην περιοχή.
Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στην περιοχή της Σιάτιστας και της Γαλατινής και συντονιστής της συνάντησης, μιλώντας στον «Χ» σημείωσε πως η σύσκεψη ήταν πολύ πετυχημένη και με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Σημείωσε δε ότι ο αγώνας αυτός που ξεκίνησε στη Δυτική Μακεδονία έχει σημείο αναφορά ένα κοινό ψήφισμα από το πανδυτικομακεδονικό συλλαλητήριο που είχε γίνει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
«Στο ψήφισμα αναφέρουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν σε εργασίες για φωτοβολταϊκά στην Καλαμιά, τη Γαλατινή, στο Βατερό, το Ξινό Νερό και όπου υπάρχει τέτοια πρόθεση, καθώς παρακολουθούμε τα σχέδια που κατατίθενται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» τόνισε ο κ. Καραμπατζιάς και στη συνέχεια ανέφερε πως είναι αντίθετοι στη δημιουργία αιολικών πάρκων στο Μπούρινο, το Άσκιο, το Βέρμιο, το Βίτσι και τον Γράμμο. «Καταστρέφουν τα βουνά μας» τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Καραμπατζιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του νερού, λέγοντας πως με τις επιλογές της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού, μετά τον ήλιο και τον αέρα, τα κοινωνικά αυτά αγαθά γίνονται «εμπόρευμα» και πως όλες αυτές οι ενέργειες δεν γίνονται για να έχουμε πράσινη ανάπτυξη, αλλά για την κερδοφορία.
«Αποφασίσαμε να συντονιστούμε και να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί» τόνισε ο Στέφανος Πράσσος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας και Επικεφαλής της ΑΡΣΥ, μιλώντας στον «Χ». Ο κ. Πράσσος ανέφερε πως δεν είναι κατά αυτής της μορφής ενέργειας, αλλά κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος. «Κάθε μέρα βλέπουμε καινούριους χάρτες, να μην αφήνουν ούτε σπιθαμή άδεια από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανοίγει δρόμο και για άλλες κοινότητες η εξέλιξη των ασφαλιστικών της Καλαμιάς
Για το θέμα των ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων της Καλαμιάς, ο κ. Πράσσος ανέφερε πως είναι πολύ θετική απόφαση και πως έχουν πολλές ελπίδες η τελική απόφαση να είναι υπέρ τους. Επίσης, είπε ότι ανοίγει ο δρόμος και για τους κατοίκους άλλων κοινοτήτων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και
να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καραμπατζιάς χαιρέτισε «τους μεγάλους αγώνες που έγιναν στην Καλαμιά, με τη μεγάλη νίκη των κατοίκων» και τόνισε πως είχε πανευρωπαϊκό αντίκτυπο. «Το ότι έγραψαν ξένες εφημερίδες πως Ελληνικό δικαστήριο σταμάτησε την BP και την Kiefer, και ότι οι κινητοποιήσεις των ντόπιων φρενάρουν τις επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το κίνημα μας έχει ανάγκη από μικρές και μεγάλες νίκες. Αυτό ήταν μια μικρή νίκη που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σταματάμε τις κυβερνητικές πολιτικές και τους κολοσσούς μεγάλων συμφερόντων που παίζουν με δισεκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μας» σημείωσε.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λέχοβο σε ένα μήνα και γύρω στα τέλη Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία με τοπικούς καλλιτέχνες ενάντια στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει και μια εκδήλωση με ειδικούς επιστήμονες για το ρόλο των ΑΠΕ και τις τελευταίες εξελίξεις.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr