«Φωτογραφική» χαρακτηρίζουν και τη νέα προκήρυξη για Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ τοπικοί καλλιτέχνες

5 Min Read

Με «νέα επεισόδια» φαίνεται πως θα συνεχιστεί το σήριαλ για την επιλογή  Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και έχει πλήξει το κύρος του σε όλη τη χώρα.

Μετά την διπλή άρνηση του υφυπουργού Πολιτισμού Νίκου Γιατρομανωλάκη, να χορηγήσει σύμφωνη γνώμη για την πρόσληψη του Γιώτη Βασιλειάδη για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή  του ΔΗΠΕΘΕ και τα όσα ευτράπελα παρακολουθήσαμε , το ΔΣ του οργανισμού αποφάσισε να συγκροτήσει τριμελή επιτροπή για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό αποτελούμενε από τον Πρόεδρο του ΔΣ  Νίκο Κέφαλο, τον Γιώτη Βασιλειάδη και  τον Παναγιώτη Νάκο (Θεατρολόγο) και να επαναπροκηρύξει τη θέση (η προθεσμία λήγει στις 26 Αυγούστου).

Μια προκήρυξη όμως που τοπικοί καλλιτέχνες καταγγέλλουν πως είναι «φωτογραφική» καθώς όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στο 2020mag.gr έχεις σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν πως, απουσιάζουν τα εξής στοιχεία:

1) Όλη η κείμενη νομοθεσία πάνω στην οποία βασίζονται οι όροι της προκήρυξης. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανέναν νόμο, ειδικά στην αρχή της προκήρυξης όπου είθισται να αναφέρονται οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που την διέπουν.

2) Η νέα προκήρυξη αναφέρει μόνο ότι ο/η υποψήφιος/α χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του θεάτρου, χωρίς να αναφέρεται στη διάρκεια. Έχει αφαιρεθεί δηλαδή η προϋπόθεση της 5ετούς επαγγελματικής εμπειρίας που υπήρχε στην προηγούμενη και σε αντίστοιχες προκηρύξεις.

3) Έχει αφαιρεθεί η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν αναγράφεται πουθενά δηλαδή η πρόταση “Για την πρόσληψη του Διευθυντή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και  Αθλητισμού”, όπως ανέφερε η προηγούμενη προκήρυξη.

4) Έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα των υποψηφίων να κάνουν ενστάσεις επί του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα η προηγούμενη προκήρυξη ανέφερε: “Ενστάσεις κατά της απόφασης επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα γίνονται δεκτές για δύο (2) ημέρες μετά τη λήψη της απόφασης”, κάτι που αφαιρέθηκε από την τρέχουσα προκήρυξη.

«Είναι φανερό ότι από μια τέτοια δημόσια προκήρυξη παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση της θέσης» αναφέρουν και συμπληρώνουν πως «ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Κατερίνα Δαδαμόγια θέτει το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης προ των ευθυνών του για την κατάπτυστη αυτή προκήρυξη, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν κωλύματα για τη συνέχεια της συνεργασίας τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως πρόκειται για «φωτογραφική προκήρυξη με σκοπό το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης να επιλέξει για άλλη μια φορά τον, κατά παράβαση του νόμου και των δημοκρατικών διαδικασιών, εκλεκτό τους, χωρίς τη δυνατότητα συναίνεσης από το Υπουργείο Πολιτισμού ή τη δυνατότητα ενστάσεων από τους έτερους υποψηφίους. Η προκήρυξη αυτή εκθέτει τον πολιτισμό, τις δημοκρατικές διαδικασίες του κράτους δικαίου, και τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Ζητούμε από όλα τα Σωματεία, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, την ΑΜΕΣΗ καταγγελία της προκήρυξης (τόσο δημόσια όσο και με επιστολές προς το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης) με σκοπό την προστασία των μελών τους, και ειδικότερα όσων προτίθενται να διεκδικήσουν την προκηρυσσόμενη θέση εργασίας, από τις δόλιες πρακτικές του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

1) Αλεξανδρίδη Γεωργία, ηθοποιός, απόφοιτη Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη

2) Βαβλιάρας Δημήτρης, τραγουδοποιός, φωτογράφος

3) Βαρδάκα Μαρία, σκηνοθέτης – θεατρολόγος – δραματουργός, απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.

4) Γεωργιάδου Ελεάνα, θεατρολόγος- ηθοποιός, απόφοιτη Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., και Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εμπρός

5) Διάφας Στρατής, τραγουδοποιός

6) Καριντζιάς Νίκος, ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής σχολής Μαίρης Βογιατζή Τράγκα

7) Κωτούλας Κωνσταντίνος, πιανίστας – συνθέτης – παραγωγός, Masters of music composition Goldsmith University of London & Berklee college of music (Boston)

8) Μανωλοπούλου Ολυμπία, ηθοποιός, απόφοιτη Δραματικής σχολής Αρχή Ν. Καρρά

9) Μιχαήλ Γιώργος, τραγουδοποιός

10) Νέστορα Άρτεμις, θεατρολόγος, απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου

11) Σιδηρόπουλος Ραφαήλ, ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής σχολής Αρχή Ν. Καρρά

12) Τεκνετσίδου Αντωνία, θεατρολόγος-ηθοποιός απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, και Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά

13) Τσοτουλίδης Φώτης, ηθοποιός, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά

14) Φιλημέγκας Νίκος, ηθοποιός, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη

15) Χατζημανώλης Μανώλης, καθηγητής μουσικής, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Σερβίων, συνθέτης, τραγουδιστής

16) Χλιαράς Στέλιος, ηθοποιός – σκηνοθέτης, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου

Μοιραστείτε την είδηση